RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Luis Enrique tar over det spanske landslaget

NY SJEF: Luis Enrique tar over det spanske landslaget.
NY SJEF: Luis Enrique tar over det spanske landslaget. Foto: Josep Lago (AFP)
Sist oppdatert:
Blir Fernando Hierros etterfølger for «La Roja».

Luis Enrique tar over det spanske fotballandslaget etter Fernando Hierro. Det bekrefter det spanske fotballforbundet på sine Twitter-sider. Dermed tar han over etter Fernando Hierro, som ledet Spania i VM.

Det spanske fotballforbundet bekrefter at Luis Enrique har signert en toårskontrakt som landslagstrener.

- Han har gjort mye for å bli spansk landslagstrener. Han har hatt veldig viktige tilbud. Han signerer til 2020, og styret var enstemmige i hans ansettelse, sier Spanias fotballpresident, Luis Rubiales, ifølge radiokanalen Cadena COPE.

Fernando Hierro fikk jobben på midlertidig basis etter at Julen Lopetegui ble sparket fra jobben kun dager før VM ble sparket i gang. Dette kom som følge av art Lopetegui hadde takket ja til å ta over Real Madrid etter mesterskapet.

Spania røk, som kjent, ut av mesterskapet etter åttdelsfinalen da Koke og Iago Aspas bommet i straffesparkkonkurransen mot vertsnasjonen Russland.


Les mer: Vi følger overgangsvinduet LIVE

Må blande to verdener

LaLiga-ekspert i Viasat, Petter Veland, tror ansettelsen av Luis Enrique fort er et steg i riktig retning for Spania.

POSITIV: Petter Veland tror Luis Enrique er et godt valg som ny spansk landslagssjef.

- De får først og fremst en god fotballtrener, som kan systemene. Du er ikke trener for Barcelona i tre år med mindre du er god. Det er mange som har diskutert hvor god han egentlig var i Barcelona, men til syvende og sist så lærer man så lenge man lever. For Luis Enriques del så tror jeg kanskje ikke han klarte å ta vare på Barcelonas vante 4-3-3-formasjon, og se viktigheten av å ha gode midtbanespillere, sier Veland til Nettavisen.

Han tror uansett at dette fort kan vise seg å være en potensiell positiv gevinst for det spanske landslaget.

- Hva er det Spania trenger nå? De trenger den gjennombruddshissigheten han til tider stod for. Det som ble Spanias bane i VM var at de ikke fikk til gjennombrudd, og klarte ikke å skape ubalanse. Det klarte Luis Enriques Barcelona, selvfølgelig i stor grad fordi man hadde Lionel Messi, Neymar og Luis Suárez på topp, sier Veland.

- Om du kan blande det beste fra de to verdenene, Spanias ballsikkerhet og gjennombruddene i Barcelona med Luis Enrique, så kan dette bli veldig bra.

Luis Enrique har trent både Roma i Italia, og Celta Vigo i Spania, men huskes aller best for sitt opphold i Barcelona fra 2014 til 2017.

Under asturianerens ledelse vant Barcelona LaLiga to år på rad, i 2015 og 2016, samt Copa del Rey hele tre år på rad (2015, 2016 og 2017. Luis Enrique huskes uansett best for 2014/2015-sesongen da han ledet Lionel Messi, Neymar og Luis Suárez til en historisk trippel-triumf.

Den sesongen vant Barcelona La Liga, Copa del Rey, og kronet det hele ved å slå Juventus 3-1 i Champions League-finalen i Berlin.

Les mer: Hevder Valakari takket nei til trenerjobb i Liverpool

- Virvelvind av propaganda

Siden har 48-åringen stått uten arbeid, til tross for å ha vært koblet til engelske klubber som Arsenal og Chelsea en rekke ganger de siste årene.

PROFIL: Luis Enrique ledet Barcelona og Lionel Messi til Champions League-seier i 2015.

Fortiden som Barcelona-trener er uansett et punkt Veland tror kommer til å bli debattert veldig heftig av fotballsupportere.

- Konspirasjonsteoriene kommer til å leve videre i spansk fotball. En nylig Barcelona-trener som tar over Spania betyr at alle hans avgjørelser blir analysert med lys og lampe. Skulle man f.eks se Real Madrids Nacho Fernández bli vraket for Barcelonas Sergi Roberto, så er bøtteballetten i gang, sier Veland.

Han tror at rivaleriet mellom Barcelona og Real Madrid fort kommer til syne på ny i spansk fotball med Luis Enrique som ny sjef:

- Dette smitter også over på norske Real Madrid- og Barcelona-supportere. I løpet av VM så har folk oppriktig blir overbevist av spanske eller engelskspråklige Barcelona-supportere at Álvaro Odriozola kun var i den spanske landslagstroppen fordi Julen Lopetegui skulle bli Real Madrid-trener, sier Veland.

Odriozola forlot nemlig Real Sociedad til fordel for Real Madrid for kort siden, etter å ha vært ryktet til den spanske hovedstaden i en periode.

SPARKEN: Julen Lopetegui fikk sparken fra Spania etter å ha tatt over Real Madrid.

- De klarer ikke se lengre enn sin egen nese, og registrerte ikke at landslagstroppen ble tatt ut ti dager før Lopetegui i det hele tatt var aktuell for Real Madrid. Det er en virvelvind av propaganda som har vært i Spania hele tiden. Denne rivalersingen mellom Barcelona og Real Madrid begynner snart å gå for langt med tanke på troverdighet i media og agendaer, sier Veland.

Luis Enrique er selv en merittert spansk landslagsspiller, og fikk hele 62 kamper for «La Roja» mellom 1991 og 2002. Han var med i Spanias VM-tropper i 1994, 1998 og 2002, samt EM-troppen i 1996 da Spania røk ut mot England på straffer.

Spania står fortsatt som en av verdens mest dominante landslag de siste ti årene, og kan vise til EM-seier i 2008, VM-seier i 2010 og nok en EM-seier i 2012. De tre triumfene kom under trenerne Luis Aragonés og Vicente del Bosque.

Det spanske fotballforbundet har også bekreftet at José Francisco Molina, den tidligere landslagskeeperen, blir forbundets nye sportsdirektør. Molina voktet buret da Spania tapte 0-1 for Norge i EM i 2000.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere