Luktet sensasjon i gjørmen

Foto: Erlend Aas (Scanpix)

Tromsø vant 1-0 over frustrerte tyrkere i gjørmen på Alfheim. Nå kjenner de lukten av sensasjon.

16.09.05 00:20

ALFHEIM STADION (TV2 Nettavisen) / TROMSØ - GALATASARAY 1-0 : - Vi reiser til Istanbul med ydmykhet. Men det har skjedd større undre i fotball enn at vi skal klare å forsvare denne seieren om to uker, sier en av kampens aller største profiler, Lars Iver Strand.

Veldig skuffet
Tromsø senket Galatasaray på sin egen 85-årsdag, og i slike selskaper pleier bursdagsgjestene å være høflig mot jubilantene. Tyrkernes trener Eric Gerets er ikke noe unntak:

- Vi har gjort situasjonen vanskelig for oss selv nå. 0-1 er et svært vanskelig resultat, og jeg er selvsagt skuffet. Hvordan returkampen blir? Aner ikke. Det blir som lotto. Vi har lært at vi må jobbe veldig hardt og være veldig konsentrert for å makte å vinne returkampen i Istanbul, sier han.

- Burde kampen vært utsatt med de dårlige baneforholdene?

- Det kommenterer jeg ikke. Dommeren tok avgjørelsen om at kampen skulle spilles, og den avgjørelsen respekterer vi. Forholdene var svært vanskelige, og det var umulig å spille godt kombinasjonsspill. Men det var ikke baneforholdene som gjorde at vi tapte kampen i dag, sier Gerets, som bare hadde to positive ting å ta med seg hjem:

- For det første er jeg veldig fornøyd med måten vi åpnet kampen på. Vi skapte noen fine sjanser i løpet av det første kvarteret, som kunne gitt oss scoringer. Da kampen likevel endte som den gjorde, er jeg mest av alt lettet over at vi ikke opplevde å få skadet noen av spillerne på dette underlaget, sier han.

”We will kill you”
Treneren var den eneste fra Galatasaray som uttalte seg til pressen etter kampen. Spillerne ble omsorgsfullt sluset rett inn i spillerbussen. Kanskje like greit - for flere av stjernene virket atskillig mindre diplomatiske enn hva treneren gjorde.

- Det ble ropt noen kommentarer - som for eksempel ”We will kill you in Istanbul,” forteller Lars Iver Strand.

- Under eller etter kampen?

- Både under og etter. De gutta har jo temperament, men det visste vi fra før. Vi var godt forberedt, og kommer til å være enda bedre forberedt til turen til Istanbul. Flere av oss har vært i kontakt med folk fra Bodø/Glimt, som møtte Besiktas i fjor. De har flere tips om hva som venter, sier Strand, som opplevde en aldri så liten revansje:

I forrige hjemmekamp ble han gjort til latter av hjemmepublikummet. Da han forlot Alfheim-matta etter innsatsen mot Galatasaray ble han hyllet med stående applaus.

- Det satte jeg faktisk veldig stor pris på. Jeg hadde på forhånd bestemt meg for å yte full innsats, men jeg var jo ikke sikker på at jeg ville lykkes med det jeg prøvde på, sier han.

Lars Iver Strand var ikke den eneste TIL-spilleren som ga ”alt” i oppgjøret mot Galatasaray.

- I dag var innsatsen på topp hos alle, sier toppscorer Ole Martin Årst, og mener det var det mest gledelige ved kampen - etter et serieoppgjør mot Bodø/Glimt der Tromsø-laget var blottet for innsatsvilje.

- Større enn Chelsea
Trener Steinar Nilsen oppsummerer kampen på samme måte.

- Nå har vi to elendige seriekamper bak oss, der innsatsen har vært så dårlig at den har tatt nattesøvnen fra meg. I dag er vi tilbake på sporet, og det føles godt. Scoringen vår er et eksempel på det; en corner der vi vinner de to påfølgende duellene. Sånt gjør meg stolt, sier Nilsen.

- Men hvem scoret målet - Tamas Szekeres eller Ole Martin Årst?

- Én av oss! Jeg vet ærlig talt ikke. Og er det egentlig så nøye, da, spør Årst.

Flotte presanger er vanlig i bursdagsselskaper, og toppscorer Ole Martin Årst har ikke noe imot å forære scoringen til nykommer Szekeres. Årst har nemlig scoret i europacupen før; i den legendariske ”snøkampen” mot Chelsea i 1997 var Årst og trener Nilsen blant målscorerne i kampen som troner blant de største kampene i klubbens 85-årige historie.

- Hvilken kamp vil du rangere høyest, Steinar Nilsen; seieren over Chelsea eller dagens seier?

- Dagens seier er en større prestasjon. Jeg tror nok dagens Galatasaray er et bedre lag enn Chelseas 1997-utgave. Og med reglene for bortemål i europacupen er 1-0 utvilsomt et bedre resultat enn 3-2, sier han.

- Tror du seriøst at det vil være mulig for Tromsø å forsvare seieren om fjorten dager?

- Jeg vet at vi med 1-0 å gå på har en fair mulighet. Og vi har mulighet til å gjøre det bra i seriespill også. Det er nå det er tid for spillerne våre å vise seg frem, sier Nilsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.