PLANICA (Nettavisen): – Er bare viljen sterk nok, så kan du flytte fjell. Det er ganske stort det fjellet hun har flyttet nå.

Det sier sportssjef Clas Brede Bråthen til Nettavisen kort tid etter at å ha sett Maren Lundby ta et sensasjonelt VM-sølv i stor bakke i Planica.

Lundby har vært åpen om vektutfordringer etter VM i Oberstdorf for to år siden. Så sent som i januar vurderte hun å gi opp.

Men den norske hopperen fant en annen vei til Rom og onsdag kveld fikk hun belønningen i form av en sølvmedalje i VM.

– Jeg føler at jeg har klart å snu noe til noe som er bedre og jeg har gjort det på en sunn og fin måte, sier Lundby.

Endret trening

Man kommer ikke bort fra at vekt er en stor faktor i skihopping. Etter VM i Oberstdorf sluttet kroppen til Lundby å respondere på samme måte på hennes vante trening og kosthold. Faktisk reagerte kroppen med en vektoppgang som følge av hennes tidligere metoder.

Med hjelp av ekspertise har Lundby måttet finne en annen vei.

Den inneholder en annen type trening med mer fokus på lange løpeturer og intervalløkter. Samtidig med et minst like stort fokus på det tekniske arbeidet.

Tålmodighet har vært en nøkkel for Lundby, men endringen ga etter hvert resultater.

Under VM-rennet onsdag er hun fortsatt ikke tilbake på samme vektnivå som to år tidligere, men hennes nye metoder har gitt henne andre fordeler.

– De fysiske forutsetningene med tanke på vekt er ikke like bra i dag som det var, men det er i nærheten. Og hvis jeg ser konkret på det så er jeg på en mye sunnere plass, forklarer Lundby.

Hun opplever at hun har mye mer energi i det hun gjør og teknisk er hun blitt en enda bedre skihopper.

– Jeg synes det ser veldig lovende ut for fremtiden.

– Hvor bra er ikke det?

Sportssjef Bråthen begeistrer seg over å se en utøver finne andre veier for å lykkes.

– Selv om de kroppslige forutsetningene var bedre da hun vant OL-gull og VM-gull, så har hun blitt en bedre idrettsutøver. Hvor bra er ikke det for idretten vår som hele tiden hører at alt handler om at du må være så tynn?

Bråthen tror og håper Lundbys eksempel får konsekvenser.

– Dette betyr mye for Maren, men det betyr mye for idretten vår også. Forhåpentligvis kan mange andre utøvere se at du kan være med å kjempe om verdensmestertittelen selv om du ikke nødvendigvis er skrudd sammen på samme måte som mange av konkurrentene dine, fordi du kan ta dem på andre ting, forklarer Bråthen.

Lundby er klar til å vise hvordan det gjøres.

– Det er noe jeg håper jeg kan dele med flere senere, sier hun.

Opseth: – Jeg har brukt mye av det

Én som allerede har lært av Lundbys metoder er lagvenninne Silje Opseth.

– Vi er jenter som har vekt å forholde oss til på en annen måte. Det er annerledes enn det å være gutt og drive med en vektidrett. Den prosessen Maren har vært gjennom har vært brutal, men det har vært ekstremt mye læring å hente av det. Jeg tror ikke vi skal være så redde for å trene litt annerledes, sier Opseth til Nettavisen.

Hun mener det er viktig at man prater sammen og er åpne om de problemene som oppstår i skihopping for kvinner, som hun påpeker fortsatt er en relativt ung idrett.

– Så lenge vi er interesserte i å lære og utvikle oss, så tror jeg at vi har veldig mye å hente, forteller Opseth.

Hun forklarer at hun allerede har tatt i bruk noe av Lundbys metoder.

– Jeg har brukt ganske mye av det. Jeg har trent veldig annerledes i år, kontra hva jeg har gjort tidligere. Jeg har hatt større fokus på utholdenhetstrening. Det har resultert i at jeg har følt meg i bedre form og som en mer robust utøver, sier Opseth som står med tre individuelle verdenscupseieren denne sesongen.

– Den største prestasjonen

Nå skal kvinnene se frem mot Raw Air på hjemmebane med skiflyging for de 15 beste som kanskje den største premien.

Det har vært en drøm for Lundby lenge, men hun tillater seg å suge litt på karamellen i Planica.

For Clas Brede Bråthen, og sikkert mange andre, er det Lundby som står for den store prestasjonen i hoppbakken.

– Det er jo sånn at det ble en verdensmester her, men den største idrettsprestasjonen sto nok Maren Lundby for, hvis man ser det store bildet. Og det synes jeg vi skal tillate oss.