RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lyn og trenerteam og sånn

Sist oppdatert:

Jeg har vært kritisk til Lyn-modellen med likestilte trenere. I Dagens Næringsliv (8.11.) står det at jeg, som én av kritikerne, skal ha blitt brakt til taushet grunnet Lyns gode resultater i 2004. Hørt på sludder!

Ifølge Lyn-direktør Morgan Andersen skal jeg ha sagt at Lyns likestilte trenere, Hans Knutsen og Espen Olafsen, er dårlige fotballtrenere. Det har jeg verken sagt eller ment. Men jeg har sagt at det er ubegripelig at to trenere godtar å være likestilte uten at det samtidig er en tredje- eller fjerdemann i trenerteamet som er sjef/hovedtrener. Likeså er det ubegripelig at en klubb velger en løsning med likestilte (hoved)trenere.

I DN-artikkelen, med tittelen «To i en», ga nevnte Andersen, Knutsen, Olafsen samt Handelshøyskolen BI-amanuensen Morten Emil Berg inntrykk av at løsningen med likestilte (hoved)trenere er veien å gå for fotballag. Olafsen var sitert på at «trenerduoer eller manager-/trenerduoer har vært vanlig i store klubber i utlandet.»

Olafsen har rett i det, men konstellasjonene han nevner kan ikke sammenlignes, og bør ikke forveksles, med Lyn-modellen «to likestilte trenere». Det er grunner til at det knapt finnes eksempler på fotballag som har lykkes med to likestilte (hoved)trenere. Kan hende var det derfor DN-artikkelen var kjemisk fri for eksempler.

Jeg synes Lyn har gjort en bra sesong. Sjetteplass i en veldig jevn eliteserie, og cupsølv, er bra for et Lyn som har hatt behov for ro og orden i rekkene. Samtidig: Det er ingen bragd de har gjort, og ett år med likestilte (hoved)trenere er og forblir i snaueste laget – i hvert fall i ledelsesvitenskapens navn. Det skal mer til før jeg blir stum av beundring.

Norsk klubbfotballs flaggskip, RBK, for dem som måtte lure, har konstruert et nytt trenerteam. Det er uklart for meg om det er duo, en trio, en kvartett eller en kvintett, så vidt jeg har skjønt toppes RBKs trenermodell med én sjef i Per Joar Hansen. Det at han kanskje bare formelt er sjef, skal jeg la ligge, men RBK har neppe gjort et poeng av at «Perry» er sjef hvis det ikke er noe poeng for dem at én er sjeftrener.

På onsdag hadde FFK pressekonferanse. Da Knut Torbjørn Eggen var ferdig med å forklare seg (han vil ha mer fri), var FFK-løsningen like overraskende som den var klar: Egil Drillo Olsen er ny sjeftrener i FFK. Knut Torbjørn er ny medtrener sammen med Per Egil Ahlsen. På pressekonferansen ble det gjentatt at Drillo er sjef for trenertrioen.

Fotballverdenen er proppfull av fotballag med trenerduoer og -team. Det har den vært i uminnelige tider. Men få fotballag, om noen, har lykkes uten at én har vært sjeftrener. Begrunnelsene for det er så få – igjen, om noen – er så åpenbare at jeg unnlater å nevne dem av én eneste grunn: Jeg står i fare for å undervurdere mine mulige lesere. DET vil jeg nødig ha på meg.

I stedet nevner jeg noen trenere som har jobbet i team: Bill Shankly, Bob Paisley, Rinus «Generalen» Michels, Nils Arne Eggen, Johan Cruyff, Louis van Gaal, Arsene Wenger, Jose Mourinho, Sir Alex Ferguson, Nils Liedholm, Fabio Capello, Trond Sollied, Nils Johan Semb, Stuart Baxter, Benny Lennartsson, Roy Hodgson og Sven-Göran Eriksson. Du kan sikkert nevne flere selv, men kan du nevne de nevntes likestilte trenerkollegaer der det har gått bra over tid? Neppe.

Fotballag som lykkes, lykkes fordi de opptrer som ett lag. Det er gjennomsyret av filosofien til én trener. Det betyr ikke at denne ikke kan få hjelp, tips og råd av andre i teamet, for eksempel ved at ett eller flere trenerteammedlemmer spiller djevelens advokat – hvilket anbefales, det er jo derfor et av flere poeng med å jobbe i team - men på ett eller annet tidspunkt er det ikke rom for kompromisser hvis (stil)valget skal være renskåret. Men da må detaljene være sammensveiset til én helhet. Hvis ikke, blir det bare søl.

Og sammenheng blir det hvis, og bare hvis, én manns filosofi råder grunnen. «Vision», heter det på fint, og det har formodningen mot seg at to kan ha én og samme «vision».

I Lyn både må og skal de gjøre det de har tro på. Men når de i DN bidrar til å skape et inntrykk av at likestilte (hoved)trenere er veien å gå for at fotballag skal lykkes, er det grunn til å rynke på nesen. For som nevnt: Jeg har ikke sett gode eksempler, og i DN nevnes ingen. Men ikke for det: Kom med dem!

BENGT ERIKSEN

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere