*Nettavisen* Sport.

Lyns store problem

Henning Berg har løst ett av Lyns to problemer før årets sesong.

For forsvarskjempen Henning Berg var det ingen grunn til å smile etter 2007. Én ting var den noe skuffende 9. plassen. Noe helt annet var forsvarsspillet. Hele 46 baklengs ble det for Lyn.

Har drillet
Den defensive utviklingen under Berg har også vært urovekkende. Det ble 22 baklengs i 2005, 36 i 2006 og altså ti til i 2007. Før årets sesong har Berg tatt tak i akkurat det.

- Vi slapp inn altfor mye mål i fjor, og det har vært en viktig greie for oss. Nå har vi fått orden på det defensive, sier en fornøyd Espen Hoff til Nettavisen.

Det har han trolig rett i. I kun én av 11 treningskamper har Lyn sluppet inn mer enn ett mål. Samtidig er det verdt å merke seg at verken Tommy Berntsen eller Indridi Sigurdsson har spilt noen av treningskampene på kunstgress. Det vitner om en struktur som Berg vil kunne si seg fornøyd med.

Lyn-treneren har altså tatt tak i det han kan gjøre noe med.

Mangler spissen
Men Nettavisen (og mange andre) tror fortsatt at en viktig brikke mangler i Lyn. Mangelen på en målscorer synes klar. Veldig klar. Lyn var flere ganger koblet til Peter Ijeh, men uten at det ble noe av den overgangen. Synd for Lyn, for fra sidelinjen virker det som det nettopp er en spiss i Ijeh-klasse som mangler - en spiss som scorer om lag 15 mål per sesong.

Uten den spissen tror ikke Nettavisen at Lyn vil kunne kjempe helt i toppen, men Espen Hoff er ikke altfor imponert av tipset om 9. plass.

- Jeg har ikke noe problem med å forstå tipset, men i spillergruppa mener vi helt klart at potensialet her er mye større enn som så, sier han.

- Hvor mye større?

- Jeg vil ikke tippe, men vi vil være så gode som mulig. Vi skal ha mest mulig ut av potensialet. Så får vi se hva det holder til. Jeg synes ikke vi står tilbake for de andre lagene som jeg regner med at dere vil tippe på de neste plassene foran oss på tabellen, og vi kommer til å tro at vi kan vinne hver eneste kamp.

- Tar dere Vålerenga i år da?

- For meg er det ikke så viktig hvor vi ender i forhold til Vålerenga. Jeg tenker mer at vi skal slå Vålerenga i begge kampene vi møtes. Så håper jeg det bidrar til at vi havner foran dem.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Du blir hengende spiss. Skjønner du at det snakkes om spissproblemer?

- Ja. Det er jo ingen av oss som i vinter har stått frem som storscorertypen. Men jeg tror at så lenge vi har fokus på å få spillet til å sitte, så kommer vi til å score nok. Om en av oss da vil fremstå som storscorer får tiden vise. Jeg har uansett god tro på at vi scorer nok mål.

Solide
Det er imidlertid ikke bare mangelen på en storscorer som virker prekær. Odion Ighalo, som er førstevalget på topp, kan forsvinne til Beijing-OL med Nigeria. I så fall vil det se mangelfullt ut på topp.

Ellers ser Lyn solide ut. Tommy Berntsen og Indridi Sigurdsson er nøkkelspillere i midten bak, og Christian Brink er i reserve. På backene mistet Lyn svenske Jimmy Tamandi for et helt år allerede i januar, men de har likevel nok å ta av. På midtbanen bør det ikke bli altfor mye skader, men med en førstefirer med Erling Knudtzon, Tomasz Sokolowski, Paul Obiefule og nye Teddy Bjarnason så skal det holde mål mot de fleste.

Så gjenstår altså det store spørsmålet. Holder det med Hoff og Ighalo på topp? I fjor høst fungerte det i alle fall hjemme. Lyn vant sine tre siste hjemmekamper etter overbevisende spill i den (da) nye 4-4-1-1-formasjonen.

Lyn rykker ikke ned, skal heller ikke blande seg inn i nedrykksstriden, men vil få problemer med å hamle opp med de aller beste i årets sesong.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag