Lyver du, Fabian?

Foto: Joel Saget (AFP/Scanpix)

Dansk TV-program hevder Fabian Cancellara ble solgt inn i Luxembourg i 2009.

04.11.10 14:26

Denne uka fortalte Fabian Cancellara at Alberto Contadors inntreden hos Team Saxo Bank, gjorde at han ønsket seg bort fra laget.

Det stemmer dårlig overens med opplysningene «Lige på Sport», et sportsmagasin på dansk TV2, serverer det danske folk i kveld.

I programmet avslører nemlig Marc Biver, en av de som har jobbet med å sette sammen den nye proffsatsingen i Luxembourg, at de var i kontakt med Cancellara allerede i desember, 2009:

- Cancellara kjente til prosjektet. Jeg snakket med ham om det personlig. Det var i desember eller i januar, forteller sveitseren som tidligere var manager for Astana.

Laget som raknet
Samholdet i Saxo Bank-laget slo sprekker allerede før sommerens Tour de France. Da ble direktør, og Bjarne Riis høyrehånd, Kim Andersen sparket fordi han jobbet parallelt med nyskapningen i storhertugdømmet.

Arbeidet startet naturligvis lenge før, og dersom Cancellara kjente til planene ved årsskiftet, gjorde garantert Schleck-brødrene det samme.

Les også: Forsøkte seg på Fabian

Underveis i Tour de France kom stridighetene for alvor til syne da Andy Schleck fikk trøbbel med sykkelen oppover Port de Balès på den 15. etappen.

I stedet for å forsvare sin egen rytter, uttalte Riis følgende:

- Enhver profesjonell sykkelrytter plikter å ettersjekke utstyret sitt. (..) Dette er altså Andys ansvar. Det er kun hans skyld.

Fabian stakk
Skjæringen var total. I midten av august offentliggjorde Schleck-brødrene at byttet til Luxembourg-laget foran 2011-sesongen.

Under Vuelta a España ble Andy Schleck og Stuart O’Grady sendt hjem på grunn av fyll, mens Cancellara avbrøt rittet foran den siste etappen – uten å informere lagledelsen på forhånd.

Problemet for sveitseren var at han fremdeles var under kontrakt for Team Saxo Bank ut 2011. Å forlate Saxo Bank-skuta måtte derfor skje med Bjarne Riis’ velsignelse.

Riis: - Skuffende
Riis har dermed grunn til å føle seg snytt, dersom sveitseren var en del av The Luxembourg Pro Cycling Project allerede før årets sesong ble tråkket i gang.

Biver forteller at Cancellaras navn ble brukt i materiellet laget brukte til å selge seg inn hos mulige sponsorer.

- Det er skuffende å høre dette. Det er ikke en mester verdig, forteller Riis til TV2-magasinet.

- Det er lett å være etterpåklok nå, men nå kan jeg lett forestille meg hvordan ting gikk for seg. Egentlig er dette bare trist. At alle disse gode årene vi har hatt sammen, skal ende slik. Jeg synes det er unødvendig, sier Riis.

Cancellara kjøpte seg til slutt fri fra kontrakten sin for 13 millioner danske kroner. Fremdeles har han ikke blitt offentliggjort i et nytt lag.

Noen som tør vedde imot at den nye arbeidsgiveren ikke har sin base i Luxembourg?

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!
Følg oss på Facebook og Twitter!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.