Gå til sidens hovedinnhold

- Müller stjal all oppmerksomheten

Ådne Søndrål tror Håvard Bøkko blir verdens beste når han nå er tilbake på landslaget.

OSLO (Nettavisen): Norge har alltid vært en stolt skøytenasjon, og noen få år etter at Ådne Søndrål la den meritterte karrieren på hylla, var Håvard Bøkko klar til å ta over medaljefangsten.

Hittil har det imidlertid ikke gått så bra som vi hadde håpet, og 25-åringen står med kun ett mesterskapsgull.

Søndrål, som var verdens beste 1.000- og 1.500-meterløper på 90-tallet, tror alt bråket med tidligere landslagstrener Peter Müller har ødelagt for Bøkko.

- Hele prosessen har vært veldig ødeleggende. All kranglingen og all støyen. Müller har gjort sitt til at det har blitt trøblete for Håvard. Det har vært veldig uheldig. Både for profilene og for skøytesporten sitt image. Hele saken ble bare trist, sier Søndrål til Nettavisen.

Müller var landslagstrener for Norge fra 2003, og fulgte Bøkko helt fra begynnelsen. I 2009 fikk han sparken som følge av påstått seksuell trakassering av en av landslagsløperne. Amerikaneren fortsatte som personlig trener for Bøkko, men fikk ikke lov til å sekundere eleven på isen. I 2011 valgte derfor Bøkko, sammen med søsteren Hege, å slutte på landslaget for å gå for Team CBA, der Müller var trener.

- Jeg tror det var feil av han å gå til et privatlag. Han hadde en trener som tok all plassen og stjal all oppmerksomheten, mener Søndrål.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Det vil løsne
Nå har Bøkko-søsknene brutt med Team CBA og Müller, og er tilbake på landslagt. Det tror Søndrål vil føre mange gull med seg.

- Det ser ut som Håvard har senket skuldrene litt, og han slipper å tenke på at alle syntes han var en kødd som gikk ut av landslaget. Jeg tror det vil løsne for han.

Søndrål mener det norske medaljehåpet under allround-VM i Vikingskipet til helgen, har alt som skal til for å bli verdens beste.

- Jeg tror han kan bli en notorisk gullvinner. Han er et helt sinnssykt talent, og tar det tekniske lett. Også er han utrolig koordinert. Jeg har sett han ta en baklengs salto på gulvet, sier 41-åringen ivrig.

- Jeg kjenner Håvard godt og syns han er en fantastisk bra kar. Talentet hans er en gudegave. Men så har det ikke helt villet seg. Han har ikke klart å ta det siste steget. Men den dagen vil komme. Det vil være veldig unaturlig om han er nummer to og tre så lenge som han har vært, og ikke får en periode der han er best. Det kommer til å bli Håvard sin tur, spår Søndrål.

- Det ligger i folkesjela
Den tidligere kortdistansespesialisten tror likevel at Bøkko kan gjøre smart i å spesialisere seg, slik han selv gjorde, istedenfor å satse på allround.

- Forutsetningene for Håvard er best på 1.500. Der burde han kunne vinne hver gang fordi han er så rask, og har utholdenheten som skal til.

Sannsynligheten for at tipset blir tatt til etterretning, er imidlertid liten.

- Det ligger nok i folkesjela å satse allround. Det er veldig særnorsk og særnederlandsk. I resten av verden er det enkeltdistanser og OL som teller. Selv burde jeg ha lagt fra meg det med å gå de to lange distansene mye før. Da kunne jeg nok ha blitt enda bedre, mener Søndrål, som hentet inspirasjon fra friidrett og Vebjørn Rodal da han valgte å spesialisere seg.

- Jeg skulle gjerne ha vunnet et allroundmesterskap, og jeg prøvde noen ganger å få det til, men kroppen min er ikke laget for å gå 5.000 og 10.000. I ettertid er jeg fornøyd med at jeg bare gikk de tre korte.

Hvis Norge igjen skal vinne et allroundmesterskap, tror Søndrål det er unggutten og supertalentet Sverre Lunde Pedersen vi må stole på.

- Sverre er ung og kan fortsatt bli god på både de lengre og de kortere distansene.

I helgen er imidlertid nederlandske Sven Kramer favoritt til bli sammenlagtvinner, slik han ble i EM i januar. Bøkko ble da nummer tre.

Kommentarer til denne saken