Gå til sidens hovedinnhold

«Må få lov til å drømme, jeg også»

Et halvt år etter at hun brakk ryggen, mener Astrid Uhrenholdt Jacobsen (23) at hun kan ta medalje i OL.

TOBLACH (Nettavisen): Hun skulle gå fire etapper i Tour de Ski, men det gikk såpass bra at hun også valgte å gå den femte.

Men nok er nok, og onsdag kveld pakket Astrid Uhrenholdt Jacobsen bagen og forlot Toblach – på stigende form.

Et drøyt halvår etter at hun brakk ryggen i en dramatisk sykkelulykke på Sjusjøen, tør hun nå endelig å tenke på OL i Vancouver.

- Høres kanskje fårete ut
- Rett etter ulykken fikk jeg beskjed om at OL ikke var mulig for meg. Men etterpå har det jo gått så bra. Nå må jeg få lov til å drømme om OL, jeg også, sier Uhrenholdt Jacobsen til Nettavisen.

- Og da er det medalje du drømmer om?

- Ja, det er det. Jeg reiser ikke til OL bare for å være der. Hvis jeg skal dit, er det for å prestere. Det høres kanskje litt fårete ut, men jeg vet hva kapasiteten min er, selv om jeg har vært på et helt annet nivå nå enn det som kreves for å ta medalje i OL. Jeg er nødt til å håpe at jeg kan komme tilbake på mitt beste nivå.

Tour de Ski har gitt henne det håpet.

- Det har gått bedre og bedre. Jeg har ikke vært fornøyd med alt, og onsdag sprakk jeg egentlig to ganger, men det er mye bedre enn det jeg presterte før jul. Jeg føler at jeg er veldig på en stigende kurve, sier hun.

Ikke først i køen
Nå håper hun den stigende formen skal stige så mye at hun kan gjøre enda bedre løp i Otepää om halvannen uke og NM uka etter.

- Nå må jeg begynne å vise meg fram. Jeg må kvalifisere meg, som alle andre, og akkurat nå står jeg nok ikke først i køen. Går det, så går det, sier sprintverdensmesteren fra 2007 – som for andre år på rad har hatt en vanskelig forsesong på grunn av skade.

Den gode nyheten – sett med øynene til langrennsinteresserte nordmenn – er at Astrid Uhrenholdt Jacobsen som en følge av problemene nå kommer til å holde på lenger enn planlagt. Selv om hun er ung, var planen nemlig lenge å legge opp allerede etter ski-VM i Oslo i 2011.

Det blir det neppe noe av.

- Gir meg ikke med dette
- Nå har jeg hatt to sesonger som langt fra har vært optimale. Jeg gir meg ikke med dette.

- Så nå ser du helt fram til OL i 2014?

- Jeg kan ikke tenke så langt fram i tid. Jeg hadde jo i utgangspunktet aldri tenkt å holde på så lenge. Nå vet jeg ikke. Men før jeg gir meg, har jeg lyst til å få til minst et par gode sesonger, sier Uhrenholdt Jacobsen, som fulgte opp VM-gullet i Sapporo i 2007 med andreplass i verdenscupen sammenlagt i 2008.

- Er du nå helt smertefri i ryggen?

- Når jeg går renn, er smertene som følge av den fysiske anstrengelsen større enn smertene jeg har som følge av skaden.

Husker ingenting
- Men jeg er fortsatt generelt svak i overkroppen. Jeg kan kjenne hvor bruddet i ryggen var. Og det er en ekstra motivasjon for å gjøre en god treningsjobb. Så lenge jeg holder meg sterk og myk, vil jeg kjenne lite til skaden.

- Har ulykken på noen måte påvirket deg mentalt?

- Ikke i den forstand at jeg har blitt mer forsiktig, i hvert fall. Jeg husker jo fortsatt ingenting av det som skjedde. Ingenting. Psykologen vår, Britt Tajet-Foxell, sier jeg kommer til å huske det når jeg er klar ...

- Klarer du nå å glede deg over all framgang, eller er det frustrerende å ikke gå like fort som før?

- Når man går dårlig, er det vanskelig å ikke være skuffa. Det har vært noen renn i år som har vært frustrerende, for eksempel sprinten i Oberhof. Sånn vil det være uansett hvilket nivå man er på.

Jakten på råskapen
- Selv om jeg ikke er på det nivået jeg var for to år siden, betyr ikke langrenn mindre for meg. Jeg jobber jo hardt for dette. Da må det være lov å være skuffet når man ikke lykkes så godt som man har håpet, poengterer Uhrenholdt Jacobsen.

Men i sum har altså de fem Tour de Ski-etappene vært en opptur. Nå reiser hun hjem til Oslo for å få på plass den siste «schwungen».

- Jeg går ganske bra i skøyting nå, og det går framover i klassisk. Og den fysiske formen er bra. Nå mangler jeg bare den siste råskapen. Den håper jeg skal komme med litt hurtighetstrening!

PS. Astrid Uhrenholdt Jacobsen ligger på en 19.-plass sammenlagt i Tour de Ski når hun nå hopper av.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken