*Nettavisen* Sport.

«Må ut av den morderiske spiralen»

Foto: Tim De Waele (©TDWsport.com)

Nok en sykkellegende innrømmer sine dopingsynder.

06.09.12 15:01

- Jeg dopet meg for å avslutte karrieren med stil, innrømmet Johan Museeuw for fem år siden. Den sagnomsuste belgiske syklisten fortalte ikke mer – inntil nå.

Etterforskningen mot Lance Armstrong er i ferd med å få en del skjeletter til å spasere ut av skapet.

Johan Vaughters var en av dem som fant tiden inne for å snakke ut. Han oppfordrer sin sportsdirektør i Garmin-laget, Johnny Weltz, til å gjøre det samme.

- Dop en del av hverdagen
I Belgia har også Museeuw litt mer å fortelle etter at slippet av boka «The Secret Race», av og om Tyler Hamilton, har gitt mange en god anledning til å åpne munnen.

Før det er for sent.

- Jeg er den første til å innrømme det åpent, og mange vil kanskje vende seg mot meg når jeg bryter stillheten. Men det er nødt til å gjøres: Å dope seg var en del av dagliglivet for nesten alle på den tiden, forteller Museeuw til Gazet Van Antwerpen.

Så hvem var han som aktiv syklist?

Jo, Museeuw var en av de mest dominante skikkelsene innenfor sykkelsporten på 90-tallet. Han vant Flandern rundt tre ganger, Paris-Roubaix tre ganger, Paris-Tours, Amstel Gold Race, VM og vant verdensrankingen ved to anledninger.

Dominerte klassikerne
Han var kaptein på det beryktede Mapei-laget på 90-tallet. Sammen med Michele Bartoli, Andrea Tafi og Franco Ballerini dominerte de stort i klassikerne.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Også ryttere som Frank Vandenbroucke (døde i 2009) og Tom Steels (sjef i det nåværende Omega Pharma-Quick Step) var en del av laget.

På 2000-tallet kjørte også Paolo Bettini og Oscar Freire på laget.

Mapei trakk seg ut som hovedsponsor i 2002. Fra 2003 het laget Quick Step-Davitamon, og skulle etter hvert få Tom Boonen som sin store stjerne.

Bakover, så framover
Dopingsaken mot Armstrong, der ti tidligere lagkamerater skal ha vitnet mot ham, er en av grunnen til at Museeuw mener tiden er inne for å snakke ut om ukulturen.

- Vi må ta et oppgjør med hykleriet. Den eneste måten å komme seg ut av den morderiske spiralen er å bryte ut av fornektelsen og stillheten som fortsetter å hjemsøke oss.

- Vi er nødt til å være åpne når vi nå graver i fortiden. En kollektiv innrømmelse er den eneste måten å rydde veien for framtidige ryttere, mener Museeuw.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.