*Nettavisen* Sport.

Må vitne mot sin egen mann

Jeannie Longo Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Jeannie Longos ektemann og trener er arrestert, anklaget for å ha kjøpt EPO.

09.02.12 17:54

Såpeoperaen rundt Alberto Contadors dopingsak så ut til å få sin endelige avslutning på mandag, kun få dager etter at Armstrong-sagaen kom et skritt nærmere slutten.

Contador ble dømt av CAS, mens etterforskningen føderale påtalemyndigheter førte mot Lance Armstrong ble avsluttet. Riktignok har ikke det amerikanske antidopingbyrået gitt seg ennå, men det er ingen tvil om at den amerikanske sykkelkongen tok et langt steg i retning frikjennelse.

En tredje dopingsak som har surret og gått de siste månedene er Jeannie Longos.

Den legendariske franske syklisten, som til tross for sine 52 år, var tatt ut til å kjøre VM i København, har vært i trøbbel lenge.

Frikjent for brudd på meldeplikten
VM røk fordi det ble klart at Longo hadde hatt tre brudd på meldeplikten, noe som ifølge antidopingregleverket regnes som en positiv dopingprøve.

Longo kjempet hardt for å bli frikjent, noe hun også ble i november 2011, fordi hun selv ikke skal ha blitt gjort oppmerksom på at hun tilhørte gruppen som det franske antidopingbyrået gjennomførte såkalte «out of competition test» på.

- Jeg reagerte veldig da jeg hørte det. Hun ble frikjent for en teknikalitet jeg følte at var konstruert av det franske forbundet.

- De sitter litt på sin høye hest nede i Frankrike når det kommer til doping, og gidder ikke ta tak i egne problemer, sier primusmotor i det norske damelaget Hitec-Products, Karl Lima, til procycling.no.

Men det stopper ikke der. For mens Longo kjempet for å bli frikjent for bruddet på meldepliktsystemet, ble hennes mann og trener, Patrice Ciprelli, anklaget for å ha kjøpt EPO.

Dette er Longo-saken:
52-åring trues med VM-utestengelse
- Solgte EPO til Longos ektemann
Legende trekker seg fra VM
Truer med søksmål
Fransk legende slipper straff

Det var den tidligere dopingtatte syklisten Joe Papp som overfor den velkjente franske avisen L’Equipe hevdet at han hadde solgt EPO til Longos ektemann, Patrice Ciprelli.

Stusser over at Longo ikke er stoppet ennå
Tirsdag tok saken et nytt skritt fremover, da det ble det klart at Ciprelli hadde blitt arrestert, anklaget for å ha importert EPO. Hans sykkelfrue Jeannie Longo har status som vitne.

Dermed kan det virke som at nettet snører seg rundt den franske legenden.

- Jeg har alltid vært overrasket over at dama har vært så god på tempo til tross for alderen, men har aldri tenkt at hun kunne vært dopet.

- Damesyklingen er mye mindre og tettere enn herrenes, der vi noen ganger ler litt over at det hele tiden snakkes om doping. Dette beviser at idretten vår ikke er helt uskyldig og at vi må passe på.

- Er dette kvinnesyklingens svar på Contador-saken?

- Nei, jeg vil ikke si det. Hun har ikke testet positivt, men likevel brutt dopingreglementet ved å bryte meldeplikten. I miljøet synes vi det er underlig at hun ikke er stoppet ennå.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.