Magi fra Henry

Foto: Scanpix/AP

Thierry Henry fikk endelig hull på byllen med sine to scoringer mot Sveits. Med sitt utlikningsmål i førsteomgang slettet dessuten Johann Vonlanthen Wayne Rooneys fire dager gamle rekord i å være EMs yngste målscorer.

22.06.04 02:10

SVEITS - FRANKRIKE 1-3: Sveits holdt uavgjort et langt stykke ut i andre omgang, og med en eventuell ettmålsseier ville laget slått ut de regjerende mesterne. Thierry Henry ville det imidlertid annerledes, og etter 76 minutter fikk han viljen sin. En lang ball ble spilt mot innbytter Louis Saha på den sveitsiske 16-meteren. Manchester United-spilleren stusset videre til Henry som satte ballen bak Jörg Stiel. Stussen var for øvrig Sahas første touch på ballen, slik at innhoppet kunne karakteriseres som vellykket.

3-1- målet kom åtte minutter senere, og Henry gjorde alt selv. Arsenal-spilleren beveget seg fra venstresiden og gikk inn i den sveitsiske16-meteren. Her fyrte han av hardt og kontant, og da hjalp det ikke at Stiel slang seg. De to målene førte Frankrike til topps i gruppe B. Nettkjenningene ga i tillegg Arsenal-spilleren hull på EM-byllen, og etterpå var han lettet:

- Å være spiss er ikke alltid lett, men i dag kom pasningene endelig fram til meg, sa han ifølge AFP.

Lettelsen gjaldt selvfølgelig også Frankrikes avansement:

- Vi har blitt kritisert - noen ganger med rette, sa Henry ifølge Reuters etter kampen.


- Men det viktigste er at vi klarte å toppe gruppen til slutt, la han til.

Kampfakta og spillerbørs

Lettet Santini
Også trener Jacques Santini smilte da det hele var over:
- Sveitserne ga alt, og vi måtte kjempe for seireren det siste kvarteret, uttalte han til AFP.

- Jeg vil gratulere spillerne som ikke bare har gledet trener-teamet, men også seg selv og en god del tilskuere, la han til.

Hans sveitsiske trener-kollega Jakob Kuhn måtte bare se seg slått:

- Frankrike var det beste laget. De spilte ikke opp mot sitt beste i de to første kampene, men de har forbedret seg og er mer komplette, mente han.

God sveitsisk start
Førsteomgangen begynte forholdsvis rolig med et ballebesittende fransk lag. Men franskmennenes balltrilling gikk for sent. Sveitserne klarte hele tiden å få laget bak ballen, og da ble det vanskelig for «Les Bleus». Sveits' oppkjøring var for øvrig blitt peget av bråket rundt spissen Alexander Frei, men dette lot ikke til å påvirke laget nevneverdig.

Jakob Kuhns mannskap fikk da også en skikkelig sjanse etter ni minutter. Daniel Gygax la inn til Hakan Yakin foran det franske målet, men ballen endte like utenfor. Nå fikk imidlertid sveitserne blod på tann og tok over føringen av kampen. Etter et kvarter fikk laget frispark fra omlag 20 meter. Hakan Yakin skjøt så bra at Fabien Barthez måtte kaste seg for å klarere til corner.

Yakin var frempå igjen litt senere. Innenfor den franske 16-meteren burde han ha skutt - det var nok av plass - men han valgte i stedet å dra av en mann for å få ballen over på det rette benet. Problemet var bare at Yakin snublet og dermed rant det hele ut i sanden.

Zidane, selvfølgelig
Akkurat da det så ut som om Sveits hadde grep på kampen dukket imidlertid Zinedine Zidane opp. Etter 20 minutter nådde han høyest på en fransk corner og nikket ballen i mål bak Jörg Stiel. Dette var Zidanes tredje fulltreffer i turneringen og innledet en periode hvor Frankrike fikk noen gode sjanser.

Henry hadde eksempelvis en fin dribleserie innenfor 16- meteren, men ikke en eneste franskmann møtte innlegget foran målet. Arsenal-spissen stod også alene med keeper noen minutter senere og nikket over.

Yngste målscorer i EM
Sveits ga seg imidlertid ikke. I det 26. minutt slo Mikaël Silvestre - som dummet seg ut mot både Kroatia og England - en forferdelig pasning fra egen 16-meter. Dette utnyttet Sveits effektivt. Ricardo Cabanas spilte i gjennom Johann Vonlanthen, og 18-åringen plasserte ballen bak Fabien Barthez. Dermed var stillingen 1-1. Vonlanthen satte samtidig ny rekord. Han er tidenes yngste målscorer i et EM - en rekord Wayne Rooney bare hadde i fire dager. Rooney ble født 24.10.85, mens Vonlanthen kom til verden før 01.02.86 - altså drøye tre måneder senere.

Foto: Scanpix/Reuters

Sveits var nå så absolutt med - Frankrike imponerte ikke - men «Les Bleus» fikk avslutte førsteomgangen med en stor sjanse. Zidane la inn fra venstrekanten. På høyre stolpe stod Thierry Henry, men hans nikk endte utenfor. Henry var dermed ikke like heldig med de første 45 som med avslutningen av kampen.

Roligere de siste 45
Andre omgang kunne ikke by på så mange sjanser som de første 45 minuttene. Henry ramlet inne i den sveitsiske boksen, men dommeren vinket spillet videre. Frankrike presset høyt, men fikk lite ut av dette. Å legge seg bakover - og satse på effektive kontringer - var ikke en taktikk som ble valgt.

Franskmennene fikk ikke flyt i spillet, og Sveits spilte en god kamp defensivt. Offensivt, derimot, var det så og si ingenting å notere for Jakob Kuhns mannskap etter hvilen. Alt i alt matchet de Frankrike spillemessig, men da Henry scoret gikk lufta litt ut av ballongen. Dermed står Sveits uten seier i EM-historien. Laget debuterte i England for åtte år siden, men heller ikke da klarte mannskapet å vinne.

Hellas
Frankrike skal møte Hellas i kvartfinalen, siden laget endte på tabelltoppen i gruppe B. England kom på annenplass etter seier over Kroatia. Hellas-kampen spilles 25. juni, og den franske trener Santini har allerede startet forberedelsene:

- Det viktigste til nå har vært å forberede seg til Sveits-kampen, men vi sendte observatører for å se på Hellas. Et lag som slår Portgal i en åpningskamp må bli tatt seriøst, uttalte han til AFP.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag