RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Magnus (13) mot verdenstoppen

Foto: Ole Valaker
Sist oppdatert:
- Han er som et monster med tusen øyne, sier treneren Simen Agdestein etter at sjakkgeniet Magnus Carlsen (13) gjorde motstanderen helt matt lørdag. Se partiet her.

Se partiet her (trykk på live games og 17. M. Carlsen-S. Ernst)

Unggutten fra Lommedalen i Bærum møtte hjemmehåpet Sipke Ernst lørdag. Før partiet delte de to ledelsen i Corus-turneringen i Nederland.

Men Magnus feide Ernst av brettet, og har nå 10 poeng på 12 runder.

Går på vannet
- Helt utrolig. Nå virker han som et monster med tusen øyne, sier treneren Simen Agdestein til TV 2 Nettavisen.

- Noen ganger har man følelsen av å gå på vannet. Den følelsen har jeg hatt et par ganger. Magnus har ikke hatt den følelsen tidligere. Men han har fått den nå, sier Agdestein.

- Dette vil bli lagt merke til ute i sjakkverdenen, og nå vil han bli ettertraktet av turneringsarrangører, sier Agdestein. Som er Norges beste spiller - foreløpig, på 144. plass i verden.

Blant de 500 beste
Innsatsen i Nederland har nemlig brakt Magnus inn blant de 500 beste i verden, uansett alder. Med poeng i søndagens finalerunde vil han rykke enda lenger opp.

Magnus Carlsen tok allerede sist søndag sitt første såkalte stormesternapp i C-gruppen i Corus-turneringen. Etter tre slike napp kan han smykke seg med tittelen stormester for evig og alltid.

Hele verdenseliten, med unntak av topprangerte Gary Kasparov, er på plass i Wijk aan Zee Nederland. Men Magnus Carlsen har slett ikke havnet i skyggen av verdenstoppene. Journalistene er vel så interesserte i den norske 13-åringen.

Tirsdag filmet hollandsk fjernsyn Magnus i flere timer under partiet, i tillegg til på rommet under forberedelsene.

- Hele opplevelsen her nede er nok litt overveldende, sier faren Henrik Carlsen til TV 2 Nettavisen.

"Vidunderbarn"
At arrangøren har døpt Magnus Carlsen "vidunderbarn", er heller ikke lett å fordøye for en som ble tenåring senest i november.

Uansett hvordan det går søndag, er 13-åringen sikret et solid hopp på verdensrankingen, og han har gått fra 5. og 2. plass i Norge. Bare læremesteren Simen Agdestein er bedre.

Han har også sikret seg en førstepremie på 8500 norske kroner.

Magnus Carlsen har det siste halve året reist verden rundt sammen med familien og spilt sjakkturneringen. Familien har solgt en bil og leid ut huset for å finansiere satsingen.

Etter turneringen i Nederland blir det en liten pause, men Det åpne NM i sjakk i april er allerede plottet inn, og da blir det mulighet til å se talentet i aksjon i Oslo.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere