Gå til sidens hovedinnhold

Magnus (13) fikk VM-billett

I 12. time har verdens yngste stormester Magnus Carlsen fått plass i sjakk-VM i sommer. 13-åringen får 42.000 kroner bare for å være med.

VM avholdes i Libya fra 18. juni til 13. juli, med 128 spillere etter cupsystemet. Premiepotten er på ti millioner kroner.

Det ble plass til Norges purunge håp etter at flere av de inviterte stjernene som var misfornøyde med betingelsene, trakk seg.

- Jøss, sier treneren Simen Agdestein når TV 2 Nettavisen forteller ham nyheten.

Magnus Carlsen selv sitter nå på flyet hjem fra Dubai Open, der han havnet på delt 2. plass og sikret seg stormestertittelen. Derfor har det ikke vært mulig å overbringe det glade budskap.

- Jeg tror ikke han vet selv ennå, sier Agdestein, som tror det glimrende resultatet i Dubai som ligger bak uttaket.

- Det er sikkert fordi han er blitt verdens yngste stormester. Han er en attraksjon for arrangøren. Og det er innlysende at han vil etablere seg i verdenseliten, sier Agdestein.

Første gang på 20 år

HTML EMBED
SI DIN MENING:
Tror du Magnus blir verdensmester?
Ja
Nei
Umulig å si

Se resultat

Det er første gang på rundt 20 år at en nordmann slipper gjennom nåløyet til VM-sluttspillet. Den gang var en ung og lovende Simen Agdestein som spiste kirsebær med de store. Nå er det elevens tur.

- Ja, det er veldig stort å få være med. Det betyr at han blir løftet opp i super-sjiktet, sier Simen, som tidligere denne uken uttalte at han kunne tenke å bli trener for Magnus på heltid.

- Jeg vil gjerne med til Libya for å hjelpe Magnus hvis det er mulig, sier han.

- Hvor langt kan Magnus nå i VM?
- Ingenting er umulig. Cup er cup, og Magnus viser fremgang hele tiden.

Vil slå Kasparov
Vinneren får etter planen en match mot Garry Kasparov om retten til å kalle seg verdens beste spiller.

Magnus møtte Kasparov til duell på Reykjavik, men da var det snakk om hurtigsjakk. 13-åringen synes den legendariske 40-åringen oppførte seg dårlig - og derfor vil han vinne neste gang.

- Han fortjener det virkelig. Kasparov opptrådte veldig arrogant og jeg ble ganske provosert. Jeg måtte vente en halvtime på å få starte fordi han hadde misforstått klokkeslettet, sa Magnus i et ferskt intervju med Bergens Schakklubs hjemmeside.

Les pressemeldingen fra FIDE

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?