RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Magnus mot verdensmester i Oslo

Sist oppdatert:
Magnus Carlsen og fire andre nordmenn møter sjakkens Lucky Luke i Oslo. Se hele feltet.

Her er Norges største sjakkforum

Lynsjakk er sjakkens formel 1. Her gjelder det å gjøre unna alle trekkene på fem minutter. Bruker du opp tiden, er partiet tapt.

Lørdag 27. oktober får du sjansen til se to av sjakkverdens virkelig store navn i aksjon på kjøpesenteret Oslo City. Anledningen er Glitnir Blitz Norway, der Magnus Carlsen (16) skal få bryne seg på den regjerende verdensmester i lynsjakk, russeren Aleksander Grisjuk (23).

Se hele deltakerlisten lenger nede i saken

Cup
De 16 finalistene i Glitnir Blitz Norway skal spille cupturnering, hvilket må være det riktige for et slikt spektakulært arrangement. Grisjuk (nr 14 i verden pr 1. juli) og Magnus (nr 17) er de to klare favorittene, og seedingen vil innebære at disse møtes i finalen dersom alt går ”som det skal”.

Aleksander Grisjuk er blant sjakkens store stjerner. Han brøt 2700-barrieren allerede i 2002, og har etter det vært blant de 20 høyest ratede i verden. Toppnoteringen er en sjuendeplass på verdensrankingen.

"Dermed kan han være verdensmester i langsjakk så vel som i lynsjakk ved ankomst Oslo"

Russeren er også blant de åtte deltakerne i årets VM-finale i Mexico. Dermed kan han være verdensmester i langsjakk så vel som i lynsjakk ved ankomst Oslo.

Både Magnus og Grisjuk er kjent for å være meget sterke lynspillere. Da Magnus vant Glitnir Blitz Iceland i mars 2006, var det første gang han gikk til topps i en turnering med deltagelse av verdenseliten.

Grisjuk har enda mer imponerende meritter i lynsjakk. I fjor vant han lyn-VM i Israel, foran blant annet Anand, Svidler og Radjabov. Magnus kom på åttendeplass i denne turneringen, så det er ingen tvil om hvem som er favoritt i Glitnir Blitz Norway.

Europamester
Feltet i Glitnir Blitz Norway inneholder en rekke store navn ved siden av Magnus og Grisjuk. Det danske esset Peter Heine Nielsen (34) er tidligere europamester i lynsjakk , og har helt sikkert ambisjonene i orden.

Les også:Magnus vant storturnering

Det samme gjelder norgestoer Simen Agdestein (40), som ved en rekke anledninger har vist at han er en sterk lynspiller.

Allerede disse fire ville gjøre Glitnir Blitz Norway til noe helt unikt i norsk sammenheng, men det er enda flere toppnavn som stiller til start. Pia Cramling fra Sverige er europamester for kvinner, og er per 1. juli rangert som verdens tredje beste kvinnelige sjakkspiller.

Finlands sterkeste spiller, Tomi Nybäck (22), blir å se på Oslo City. Og det blir også Norges tredje sterkeste spiller for øyeblikket, GM Kjetil A Lie. De to siste som er klare for turneringen, er norgesfirer GM Leif Erlend Johannessen og talentfulle IM Jon Ludvig Hammer (17).

Deltakere i Glitnir Blitz Norway, Oslo City 27. oktober

1. GM Aleksander Grisjuk, Russland. 23 år, rating 2732.

2. GM Magnus Carlsen, Norge. 16 år, rating 2710.

3. GM Peter Heine Nielsen, Danmark. 34 år, rating 2637.

4. GM Simen Agdestein, Norge. 40 år, rating 2582.

5. GM Tomi Nyback, Finland. 22 år, rating 2567.

6. GM Kjetil A Lie, Norge. 26 år, rating 2536.

7. GM Pia Cramling, Sverige. 44 år, rating 2533.

8. GM Leif Erlend Johannessen, Norge. 27 år, rating 2531.

9. IM Jon Ludvig Hammer, Norge. 17 år, rating 2412.

Det skal totalt være ti inviterte spillere i finalen. Den siste finalisten blir etter alt å dømme en islending, hvem er ikke avklart ennå. Uansett synes det klart at Grisjuk og Magnus blir de to topprangerte.

Dermed er de toppseedet på hver sin side av tablået, som man sier i tennis, og vil møtes i finalen dersom de tar seg gjennom de tre første rundene i cupen.

Andre ferske sjakksaker:
Benjamin (14) nummer to
Alt om VM-finalen
Gå til Nettavisen.no/sjakk

Du kan få finaleplass
Den vanlige sjakkentusiast kan ikke bare se Magnus og Grisjuk i aksjon på Oslo City, han kan faktisk også møte disse og de andre stjernene over brettet.

De siste seks finalistene bestemmes nemlig lørdag 20. oktober, da det avholdes seks lynsjakkturneringer. Vinneren av turneringene i Oslo, Porsgrunn, Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø blir fløyet inn til Oslo neste helg, og innkvartert standsmessig. Det er forventet god deltagelse og hard kamp om finalebillettene i de seks kvalifiseringene.

Det er slett ikke umulig at det blir det noen virkelige oddsbomber som tar seg til finalen. Hvis du stiller opp 20. oktober, kanskje det blir deg?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere