*Nettavisen* Sport.

Makrell-laget tror på Start-gull

I 1991 introduserte Start «makrellfotball» og banket Rosenborg 5-0. Nå tror de gamle heltene på nytt RBK-tap og gull.

12.08.05 08:25

Pål Lydersen, Frank Strandli, Erik Mykland, Morten Pettersen, Claus Eftevaag, Tore André Dahlum. 1991-versjonen av Start manglet ikke profiler, og endte på bronseplass i den første eliteseriesesongen i Norge.

- Vi hadde et kanonlag den gang, og burde vunnet serien. Vi rotet bort gullet, men jeg har stor tro på at det ender i Kristiansand denne sesongen, sier Claus Eftevaag til TV 2 Nettavisen.

- Forventer klar seier
Dagens versjon av sørlendingenes fotballstolthet topper tabellen foran lørdagens hjemmemøte med klubben som har vunnet hvert eneste seriegull siden Viking gikk til topps i 1991.

- Start har ikke tapt i Kristiansand så langt i år, og jeg ser ikke at de skal bli slått av et variabelt Rosenborg-lag. Jeg forventer en klar hjemmeseier, sier Frank Strandli.

Bytter makrell mot laks
33-åringen regner med at han går på matchen, mens Eftevaag drar på laksefiske med Pål Lydersen og Svein «Matta» Mathisen.

- 5-0-seieren var nok min største opplevelse i Start, og det var ikke hverdagskost å slå Rosenborg. Men selv om vi hadde Mykland og Svindal Larsen, entertainere som dagens lag ikke har, så var vi ustabile. Vi var unge og gikk fra å være sinnssykt gode til den helt andre enden i andre kamper. Tom Nordlie har og mange unge spillere, men de er jevnere og har evnen til å avgjøre mot slutten av matchene, medgir Strandli.

- Overtatt RBKs evne
Eftevaag mener Start er favoritter før lørdagens møte. Men både Strandli og Eftevaag frykter at trønderne kan ha fått et løft med trenerskiftet.

- Jeg tipper hjemmeseier og 2-1, det blir iallfall ikke like mange mål som i 1991. Rosenborg har en fyldigere stall, og Start har manglet spisser som kan avgjøre. Men de har overtatt RBKs evne til å avgjøre til å løpe i 95 minutter og score sent i matchen. Både Vålerenga og Rosenborg har mer erfaring og større navn i troppen, men alle i Start er sultne, og derfor tror jeg på seriegull, sier Claus Eftevaag.

18.000 på stadion
Også 1990-toppscoreren i det som da het 1. divisjon, Tore André «Totto» Dahlum, heller mot gull. «Totto» har spilt for både Start og RBK, og scoret 1-0-målet i storseieren for 14 år siden.

- Uoffisielt var det rundt 18.000 på stadion, og det var en fantastisk opplevelse. Men enda større var det å slå serieleder Viking noen uker senere.

- I mangel på seriøst gode motstandere tror jeg nå at Start faktisk kan gå helt til topps. Jeg prøver å være objektiv, men fikk troen for et par uker siden. Men de sliter litt med uttellingen, og har mistet noen poeng der i det siste, selv om laget er spillemessig overlegent. De kunne trengt en spiss som putter 15-20 mål per sesong, og som kan score fra intet slik Thorstein Helstad gjorde mot Steaua, sier «Totto».

Som tror lørdagens match ender 2-2.

PS: To av spillerne fra 1991-møtet er fortsatt i eliteserien: Roar Strand og Tommy Svindal Larsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag