RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mål er ikke mål

Sist oppdatert:
Mål er mål, het det før. Det var den gang da. Nå er det ikke lenger hver gang når.

Manchester United-keeper Carrolls klønete håndtering av Tottenham-spiller Mendes’ lompe er for peanøtter å regne mot hva dommerne ikke så i kampen på Old Trafford 4.1.2005. Ballen var én meter inni Uniteds mål, men scoringer er tydeligvis ikke hva det var.

Er det mulig? Jepp. Burde det vært mulig. Nope. Hva gjør vi med det da?

Videodømming, ropes det. Mulig det, men jeg vil ikke ha videodømming for å fange opp og slå ned på alle regelbrudd på en fotballbane for å få millimeterrettferdighet. Da vil spillet forandre seg til det ugjenkjennelige, og det synes jeg ikke noe om.

BENGT ERIKSEN er utdannet handelsøkonom/MBM og Trener-III fra NFF. Er tidligere journalist i Dagens Næringsliv og spaltist i Dagbladet. Nå spaltist i TV 2 Nettavisen og VG samt ekspertkommentator i fotball på TV 2. Har spilt toppfotball for Vålerenga og Strømmen og vært trener for Drøbak/Frogn i 1. divisjon og Skeid i eliteserien og 1. divisjon.
BENGT ERIKSEN er utdannet handelsøkonom/MBM og Trener-III fra NFF. Er tidligere journalist i Dagens Næringsliv og spaltist i Dagbladet. Nå spaltist i TV 2 Nettavisen og VG samt ekspertkommentator i fotball på TV 2. Har spilt toppfotball for Vålerenga og Strømmen og vært trener for Drøbak/Frogn i 1. divisjon og Skeid i eliteserien og 1. divisjon.

Men jeg vil ha noe eller noen som avgjør om hele ballen har passert mållinjen, slik at mål er mål – hver gang.

Det er fristende å dra frasen om at ”vi har landet på månen, men vi har ikke verktøy ti å godkjenne en scoring når ballen har passert mållinjen med god margin på Old Trafford i Manchester”. Jeg skal la det være, hadde jeg nær sagt, men det er vel litt sent nå.

Vi behøver ikke ta i bruk kostbar og avansert teknologi for å få til dette. For: Mellom dyre og pottetette løsninger, som avansert teknologi er, og måldommeren (et menneske, ja), som ble brukt for over 40 år siden på Jordal Amfi, finnes et hav av muligheter. Bruk hva som helst bare det virker.

Det er sikkert dem som lever med dommerfeilen som ble begått i oppgjøret på Old Trafford – for eksempel Manchester United –, men verken United, Spurs eller noen andre som er glad i fotball, kan leve godt med virkningen. Det strider mot allmenn rettferdighetssans at Tottenham ikke fikk godkjent en scoring, og – hvis United ikke hadde klart å utligne før slutt (det vet vi jo faktisk ikke noe om, for med godkjent scoring er øvrige begivenheter ukjente faktorer!) – det påvirker flere lag enn de to som var involvert i kampen.

”Dømmer mot alle odds,” var artikkeltittelen min 23. april i fjor. Den omhandlet naturlig nok dommerstanden. ”Dommerfeil er og blir spillernes, trenernes, klubbenes og publikums – ja hele fotballens – problem. Når så mange dommere havner i rampelyset, må vi ta noen grep.”

Videodømming kan i dag bare brukes ved såkalte disiplinære tilfeller, altså slag, spark og dess lignende. Det burde være like enkelt å benytte det til å besvare spørsmålet ”mål–ikke mål”.

Men da må det allmektige internasjonale fotballforbundet (FIFA) på banen. Det bestemmer. Det lager reglene.

FIFA må ta et nytt grep.

BENGT ERIKSEN

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere