NORGE - NEDERLAND 1-1

ULLEVAAL STADION (Nettavisen): Den norske spisstjernen spilte en god kamp og åpnet målkontoen i VM-kvalifiseringen onsdag, og jærbuen var kun et stolpetreff i den andre omgangen unna å lede Norge til en sensasjonell seier mot Nederland.

7000 sultefórede tilskuere på Ullevaal skapte en meget god ramme til kvalikkampen mot det nederlandske stjernemannskapet, og Oslo-publikummet gikk av hengslende da Haaland satte inn 1-0 i den første omgangen etter en fantastisk detalj i forkant av scoringen.

BØRS: Slik spilte Norge mot Nederland

Sett bort fra en gode periode i den første omgangen, dreide imidlertid mye om å forsvare seg for det norske laget.

Davy Klaassen utlignet til 1-1 like før pause etter å ha beveget seg inn i den norske boksen uten å bli plukket opp, og nederlenderne kjørte kampen inn mot hvilen.

Det norske laget hevet seg i den andre omgangen etter å ha blitt spilt svært lave før pause, i en omgang der landslagskaptein Martin Ødegaard fikk svært lite til å stemme ute på høyrekanten.

- Mer enn nok å forbedre taktisk defensivt, men: Liker mentaliteten, aggressiviteten og den forslitte klisjeen "blø for drakta"- innstillingen til det norske laget. Men skal vi vinne må vi tette venstresiden defensivt og få med høyresiden offensivt. Blant annet er Martin Ødegaard helt borte, skrev fotballekspert Lars Tjærnås i pausen.

Ødegaard ble flyttet inn sentralt i banen etter hvilen og var svært nær å få en målgivende pasning etter drøyt timen spilt, men Norges nummer 10 maktet ikke å diktere kampen slik vi ofte har sett ham tidligere.

Playmakeren gjorde imidlertid jobben defensivt i en annenomgang der Norge til tider dominert, og det ene poenget gjør at Solbakkens mannskap ligger på tredjeplass med sju poeng.

Det så lenge ut til å være tre poeng bak gruppeleder Tyrkia, men et Montenegro-mål på overtid i Istanbul gjør at gruppen er helt åpen.

- Jeg synes det er en bra gjennomført kamp. Vi spiller mot et lag som er veldig gode med ballen, som du føler kan straffe deg når som helst hvis avstanden er litt feil i laget eller hvis feil mann går i presset, sier landslagssjefen til TV 2 etter kampen.

Tyrkia topper gruppa med åtte poeng, mens både Norge, Nederland og Montenegro følger ett poeng bak.

Solbakken irritert - ga klar beskjed til pressen

Etter kampen ga Ståle Solbakken sitt klare synspunkt på at landslaget bare fikk lov til å ha 7000 tilskuere på Ullevaal Stadion onsdag kveld. Det er bare en tredjedel av kapasiteten til stadion.

I flere land i Europa er det nå tillatt med fulle tribuner, men ikke i Norge.

- Det er en sportslig skjevfordeling, og det skyldes idrettspolitikken i Norge. Det må jeg bare få lov til å si. Vi får ha 7000 her. Vi vet at vi kommer til å spille i en katedral både i Tyrkia og Nederland. Det kan ikke stikkes under en stol, og det synes jeg er et selvmål, sa han tydelig engasjert til TV 2.

På pressekonferansen etter kampen gitt Solbakken til angrep på pressen, som han mener har skrevet altfor lite om temaet.

- Jeg synes det er deres oppgave å skrive om det. Jeg synes det er altfor lite fokus på det. At det ikke er flere som setter søkelyset på den konkurranseforvridningen som den norske regjeringa har presentert for oss i den kvaliken her. Da blir det at vi må gjøre det, og da sitter vi her og syter, som jeg gjør nå. Det synes jeg er svakt av mange av dere. Det er mulig dere ikke mener det, men jeg synes det er rart at ikke flere mener det, sa han.

Solbakken mener det har vært et hinder for Norge at de tidligere under pandemien ikke har fått lov til å spille hjemme på Ullevaal.

- Vi får ikke lov til å spille på vår egen stadion engang. De klarer ikke arrangere det og vi spiller i Malaga. Når du kommer under 1-0 i Malaga, så er det en psykologisk effekt av det når du aldri har vært på stadionet. Hadde du vært på et gjenkjennelig stadion så hadde det sannsynligvis vært lettere.

Han fortsatte:

- Vi spiller i dag for 7000 veldig entusiastiske, flott stemming, men det kunne vært helt surrealistisk her i dag. Vi kommer til å spille i en katedral i Rotterdam foran 60 000, og vi kommer til å spille på Fenerbahçe sin stadion fullsatt med tyrkiske fans.

Lekker Haaland-scoring

Ståle Solbakken sendte det norske laget ut med en stram forsvarsfirer, og den norske landslagssjefen fikk se lagets store stjerne få en god mulighet allerede etter tre minutter.

En lang pasning fra Stefan Strandberg fans Erling Braut Haaland, som buet løpet perfekt og lurte Nederlands offsidelinje.

Borussia Dortmund-stjernen rev seg fri ute til høyre, men innlegget mot Jens Petter Hauge på motsatt kant ble alt for høyt.

Gjestene slo kontra umiddelbart og svært nære å ta ledelsen da Cody Gakpo steg til vers, men headingen ble reddet av André Hansen.

Etter kvarteret spilt kom imidlertid sjansen Haaland ventet på.

En strålende norsk kontring ble satt i gang av landslagsdebutant Marcus Holmgren Pedersen, som fant Hauge på motsatt kant.

Eintracht Frankfurt-spilleren slapp ballen på perfekt tidspunkt til Haaland, men avslutningen til Norges nummer 23 gikk via hanskene til Justin Bijlow og fant aldri veien til mållinjen.

Gigantsjansen ble starten på en meget god norsk periode, der vertene til tider spilte Nederland langt bakover i banen.

Etter 20 minutter kom også scoringen da Stefan Strandberg sendte en poler inn i feltet etter en norsk dødball.

Haaland blir ofte kalt «Oksen fra Jæren», men mottaket til 21-åringen minnet mer om en silkemyk panther, da han lekkert tok med seg ballen inn i feltet på ett touch og satte den i mål i duell med Virgil van Dijk.

- Hvilken lekkerbisken! utbrøt TV 2-kommentator Øyvind Alsaker, mens Jesper Mathisen gikk enda lenger i sin beskrivelse av scoringen.

- Erling Braut Haaland gjør det han kan best i verden.

Louis van Gaals mannskap var svært nære å slå tilbake umiddelbart, og resten av den første omgangen gikk stort sett med til å forsvare seg for Norge.

De nederlandske indreløperne begynte etter hvert å bevege seg ut i de norske sidekorridorene, og til slutt gikk det galt.

Birger Meling ble overspilte ute til venstre, og ingen plukket opp Gini Wijnaldum som fikk legge inn.

Inne i feltet ventet motsatt indreløper Klaassen, som kunne ekspedere inn 1-1.

Solbakken tok grep

Det norske laget holdt unna til pause uten flere baklengs, og Solbakken valgte å legge om til 4-1-4-1.

Martin Ødegaard, som var totalt usynlig i den første omgangen, ble flyttet inn sentralt i banen, og etter 65 minutter fikk endelig den ferske Arsenal-spilleren vist fram sin spisskompetanse.

Unggutten ble spilt rettvendt i mellomrommet, og tredde gjennom Haaland, men spissens avslutning smalt i stolpen og ned mot strek før den snek seg utenfor det nederlandske målet.

Det norske laget ble spilt lavere i sluttminuttene, men anført av en meget god Stefan Strandberg berget Solbakkens elever ett poeng, til tross for en eventyrlig nederlandsk sjanse på overtid som ble reddet på streken av oppofrende norske spillere.