Denis Galimzyanovs gjennombruddssesong har imponert en hel sykkelverden. I løpet av de to første årene i Team Katjusja, hvor Galimzyanov leverte topp fem-plasseringer på samlebånd, har russeren i år tatt steget opp til verdens beste spurtere.

Denne sesongen har 24-åringen vært alene om sprinttronen i det russiske World Tour-laget.

I 2012 figurerer også norske Alexander Kristoff i papirene til Andrei Tchmil, lagets anerkjente manager.

Både Galimzyanov og Alexander Kristoff syklet forrige uke det ferske World Tour-rittet Tour of Beijing. Der viste førstnevnte seg fram med etappeseier og poengtrøye, mens Kristoff først og fremst viste at han må jobbe med plasseringsevnen.

- Galimzyanov har vist utrolig bra form i det siste. Jeg er forberedt på å kjøre noen opptrekk for ham neste år, sa Alexander Kristoff til procycling.no søndag formiddag.

Lekte med Hushovd
Hvis vi skal tro Kristoffs personlige trener, Stein Ørn, kan noe av dette - blant annet plasseringsevnen i spurtene - læres som hjelperytter som Galimzyanov.

- Alexander har vært en lagrytter siden han begynte å sykle. Han vet at man deler seirer og arbeidet innenfor denne sporten, forklarer Ørn til procycling.no og utdyper kjapt:

- Han kunne vunnet flere ritt enn han har gjort. For eksempel i årets gateritt-NM vant (Sven Erik) Bystrøm fordi han fikk lov til å vinne. Man må gi og ta, og det viste Bystrøm da han ga tilbake på fellesstarten. Det ser man godt på TV-bildene, at Hushovd ikke får noe hjelp av Bystrøm. Det dreier seg om å yte arbeid, gi og ta. Det er viktig at alle har den psykologien, at rytterne er villig til å ofre seg for hverandre. Den logikken er enkel. Hvis Alexander hadde kjørt VM, ville han ofret seg.

Selv om Team Katjusja ofte kjører dobbelt, og i det mest krevende periodene trippelt program, vil Kristoff og Galimzyanov sykle flere ritt sammen neste år (også). Det er Ørn skråsikker på, men han mener også at det er noe nordmannen kan trenge i læringsprosessen.

- Godt forhold til Galimzyanov
- Når det gjelder opptrekket, har Alexander kommet til et nivå fysisk, hvor det å kjøre opptrekk ikke trenger være noen ulempe for ham. Hvis man kjører opptrekk, så vil man få veldig god erfaring. Han vil få sitte langt foran, og bli vant til den posisjonen. Dette dreier seg om å gå en skole. Man må være ydmyk og jobbe med svakhetene sine. Det å gjøre en jobb for andre, trenger ikke være noen ulempe, så lenge man henter ut gevinsten senere.

- For russerne er dette sykkelprosjektet veldig viktig, og vi skal være ydmyke ovenfor dem. De bruker laget for å vise fram nasjonen, og laget symboliserer på mange måter det nye Russland. Det viser de blant annet i kampen mot doping. De var ikke aktuelt for dem å snakke med Alexander før de hadde sett det biologiske passet hans.

- Alexander har et godt forhold til spurteren deres (Galimzyanov). De har snakket sammen ved flere anledninger. De er konkurransemennesker begge to, og de slåss for å vinne, forteller Ørn.

- Hvordan ser du for deg mulighetene i Katjusja kontra BMC?

- Det blir veldig spennende. Grunnen til at vi valgte Katjusja var fordi de ville satse på Alexander som spurter. Han trenger et lag som kan støtte han, og vi får bare håpe at Katjusja gir han den muligheten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Det er ikke tilfeldig at han leverer
- Før vi signerte gjorde Alexander noen tester hos Katjusja, og da hadde han faktisk høyere «maximum power output» (den maksimale kraften enn rytter besitter, vår anm.) enn Galimzyanov, avslører han.

- I tillegg har laget kunnskapen til å utvikle denne typen ryttere, og de er stadig i utvikling.

Det ble også kjent, rett etter at Alexander Kristoff signerte for Katjusja, at flere lag var interessert i hans tjenester, deriblant Lotto-Ridley, hvor André Greipel står på lønningslisten. Da var det kanskje like greit at ikke BMC ville gi 24-åringen fornyet tillit.

Les også: Takket nei til Lotto-Ridley

- Problemet til Alexander er at han ikke har laget bak seg i spurtene i BMC. Ja, de har noen som kan følge han til kilometersmerket, men ikke etter det. I BMC har man gått ut og sagt at man ikke vil kjøre noe opptrekk. De har rett og slett ikke noe spurtlag til det. Selv om de gir alt de kan, har de ikke den kapasiteten som kreves til det. Utfordringen er å takle den kampen som oppstår (om posisjonene), og alt som hører med en hektisk avslutning. For eksempel i Sky, for Edvald, hvor nesten hele laget kommer fra banesykling, har de helt andre forutsetninger for å lykkes i en spurt. De er vant til den intense kampen, og har naturligvis tilstrekkelig med kjørestyrke til å holde posisjonen i feltet.

- Fordelen med dette er at han har fått en flott skolering. Og den muligheten har han tatt. Resultatene hans viser at han er veldig stabil. Han presterer når han får muligheten, og det er ikke tilfeldig. Det har vært en gradvis tilpasning hele veien. Han følger en fin utvikling. Det er imponerende. Han har holdt fokus og mestret de forskjellige oppgavene han har fått. Det er mange som blir defensiv etter at man har oppnådd noe, og tenker at man må forsvare det man har klart, men Alexander har heller jobbet systematisk mot nye mål.

Hever seg etter hver treningsperiode
Alle mulige rankinger viser nettopp dette. Kristoff har innkassert bedre resultater denne sesongen enn noensinne, først og fremst sammenlignet med hans første proffår i 2010.

- Det er klare forbedringer i forhold til fjoråret. Først og fremst er fysikken bedret. Resultatene viser at han har tatt steget opp. I fjor var han ofte blant de ti fremste, men nå har han etablert seg høyere oppe.

Men som alle andre neoproffer, ifølge UCI er han det ut denne sesongen, har Kristoff mye å jobbe med.

- Problemet hans er timingen. Skal han bruke det maksimale kraftuttaket for posisjonens del, eller gå for maksimal akselerasjon? Disse spurtene blir ofte avgjort i en fart opp mot 70 kilometer i timen. Da har du flere valg underveis, og man er nødt til å jobbe med den beslutningsprosessen. Det blir ofte avgjort i løpet av få tidelssekunder.

- Vi kan aldri være for sikre, når det gjelder framtiden. Han kan få en stagnasjon, men indikatoren peker oppover. Vi har ikke sett én negativ utvikling. Han har ennå ikke vunnet noe internasjonalt som proffrytter, men det er noe vi jobber mot. Det viktigste er uansett å gjøre de riktige tingene, og ikke tenke at man skal eller må vinne. For hvis man ikke gjør det rette, så vinner man ikke, påpeker Ørn.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Vil kopiere Hushovd
Først og fremst har treneren og utøveren fullt fokus på massespurtene, men som alle andre har de også noen langsiktige mål. Hold dere fast!

- Vi jobber med å løfte det fysiske nivået. Målsettingen er å bli mer lik Thor (Hushovd), det vil si at vi skal utvikle fysikken. For eksempel jobber vi mot et «dobbelt jump», det vil si at han kan ha to taktskifter i en spurt. Men det kan ta tid.

- Det er ingen tegn, foreløpig, som viser at Alexander har stagnert i utviklingen. Målsettingen er at han skal bli en klassikerrytter, lignende Thor. Han kjørte veldig bra i Walloniet, noe som viste at han er blitt bedre på det området også, og på sikt jobber vi med klassikerkapasiteten hans.

Når det gjelder massespurtene har Ørn, som i tillegg er hovedtrener i Stavanger CK og lege for det norske sykkellandslaget, klare formeninger.

- Cavendish er unik
- Massespurter er noe av det vanskeligste som finnes innenfor sykkelsporten. Det krever en del forutsetninger i en spurt. Utgangspunktet er enkelt: Det krever fysikk, teknikk og plasseringsevne. Det maksimale kraftuttaket er også viktig. Men man kan ikke bare ha det, man må vite når man det skal brukes.

- For å forklare dette kan vi bruke et eksempel fra Tour of Beijings andreetappe, med Theo Bos, som i utgangspunktet er verdens raskeste mann på en sykkel. Han valgte å bruke all kraften sin tidligere enn de andre, fra en dårlig posisjon, men da han kom opp på siden av de andre som hadde ventet litt lenger, havnet han i andre rekke.

Og som alle andre nevner han Mark Cavendish i en slik sammenheng.

- Mark Cavendish er selve prakteksemplet på en spurter. Han får leveransen (av laget), og leverer varene. Han trenger ikke gjøre noen spesielle tiltak, da laget som oftest bringer han i posisjon, før han skal bruke sin «makspoweroutput». I tillegg er han ekstremt bygget for en spurt, han er veldig aerodynamisk. Han får en helt optimal kraft, og de som sitter på hjul får mindre gevinst av det om det var en større rytter som satt der, eksempelvis Thor Hushovd.

- Lite gehør hos BMC
- Ved et godt opptrekk, vil det dermed være umulig å slå ham. Da skal det egentlig ikke være mulig, fordi mannen bak også må passere. Det er selve prinsippet for en spurt.

Men før Alexander Kristoff og Stein Ørn begynner vintertreningen, starter planleggingen av neste sesong.

- Alexander skal delta på samlingen med olympiatoppen senere denne måneden, hvor bruttotroppen til OL vil være til stede.

- Deretter reiser han ned til Katjusja, hvor de viktigste temaene foran neste sesong skal diskuteres. Det blir en intern prosess. Det er viktig at de tingene blir gjort rett.

- Når det gjelder trening til Alexander vil vi ikke gjøre noen store endringer. Faktum er at hvis man skal ha en sjanse fysisk, så er man avhengig av investering innen styrketrening og så videre. Det er ligger i bunnen for alt han presterer. Vi fikk lite gehør for det i BMC, avslutter Ørn.