RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Malin (26) er alenemor og «utstøtt» fra egen idrett: – Jeg vil ha tilbake livet mitt

Sist oppdatert:
Nå kjemper rytteren for å få tilbake lisensen sin. – Jeg vil tilbake for å bli best.

STARUM (Nettavisen): Malin Berås har hatt mange opp- og nedturer i løpet av livet.

Hun har vært jente i et miljø med overvekt av menn, og har hele veien kjempet for å få mer oppmerksomhet rundt egen karriere og idrett.

Det er ett år siden hun leverte inn lisensen sin. Det ble bråk da hun inngikk avtale med et utenlandsk spillselskap om å delta i noen reklamefilmer.

26-åringen innrømmer at ikke alle valgene hun har tatt har vært smarte, men hun angrer ikke på noe. Blant annet har lettkledde bilder av sørlandsjenta skapt massive reaksjoner.

– Jeg synes ikke bildene var så ille. Alle har jo en rumpe, men jeg tror ikke at jeg ville gjort det igjen, forteller Malin Berås til Nettavisen.

Bildene ble lagt ut for å få oppmerksomhet. Og det fikk hun.

–  Jeg tror jeg var i seks forskjellige aviser på én dag. Det var helt vilt, sier hun.

Se bildekarusell øverst i saken!

Rytteren forteller at det er stort sett jenter som er negative til bildene. Det er sjalusi og janteloven står fortsatt sterkt i Norge, mener hun.

– Jeg bryr meg ikke og unngår å lese negative ting om meg selv. Jeg gir faen, folk kan synes hva de vil, fortsetter hun.

Les også: – Jeg oppfordres til å ri i bikini

Malin Berås synes travsporten får altfor liten oppmerksomhet i Norge. Hun etterlyser også mer oppmerksomhet rundt sporten fra media.

– Jeg tror folk har fått litt feil innstilling. De ser ikke all jobben som ligger bak de få minuttene man ser på banen. Dette er en stor lidenskap, og for meg er dette ikke en jobb, men en livsstil, sier hun.

– Det finnes ikke noe mer usmakelig

Med omsorg for en liten gutt og store hester blir det knapt med tid til kjærlighet.

– Jeg er ganske singel, sier hun og ler.

– Hva ser du etter?

– En snill mann som ikke er høy på seg selv. Jeg vil bare ha en som er grei med meg. Jeg holder på med mitt eget, så det er viktig at han har sitt eget å drive på med, men det er kanskje en fordel at han holder på med hest, sier hun.

Rytteren tror folk hadde det enklere i gamle dager.

– Det var vanskeligere å gå fra hverandre og man måtte jobbe for å holde sammen. I dag er det nok med en liten krangel, så er det bare å snu og finne seg noe nytt. Jeg føler at vi lever i en verden hvor det er så lett å få tilgang på alt. Man kan enkelt møte en person på andre siden av jordkloden. Det kunne man ikke før. Jeg tror drømmemannen kommer når han kommer – hvis han kommer da, sier hun og ler.

Berås har klare meninger om hvilke type gutter hun faller for.

– Jeg hater gutter som tar «selfie». Det finnes ikke noe mer usmakelig. Hvis de har en profil på Instagram som er full av selvportretter, så kan de bare snu. Da er det ikke noen sjanse hos meg. Er du veldig selvopptatt så er det ingen respons å få, fortsetter hun.

Fratatt lisensen
Det er altså ett år siden Malin Berås havnet i trøbbel med Det Norske Travselskap.

Organisasjonen pekte på at hun ikke kunne annonsere for en konkurrent til Norsk Rikstoto, når mesteparten av alle inntekter i norsk travsport kommer fra overskuddet til nettopp Norsk Rikstoto.

Nå kjemper rytteren for å få lisensen tilbake. Berås har sagt opp avtalen med spillselskapet.

– Jeg vil ha tilbake livet mitt. Det ble for mye dødtid. Jeg savner å delta på løp. Jeg er et konkurransemenneske, sier hun.

(Saken fortsetter under bildet.)

HEST ER BEST: Malin Berås har viet store deler av livet sitt til hestesporten.

Monté, også kalt travritt, er travløp der hesten går med rytter istedenfor vogn og kusk. Malin Berås er blant Skandinavias beste Monté-ryttere.

– Jeg vil tilbake for å bli best. Lands-champion er målet, fortsetter hun.

Fikk advarsel

Hun fikk mye oppmerksomhet for reklamefilmene hun stilte opp i for spillselskapet.

– Jeg så ingen problemer med å stille opp i en reklamefilm for spillselskapet. Så ble det flere reklamefilmer, og til slutt ble jeg spurt om jeg ville være norsk ambassadør for selskapet. Og det var snakk om ganske mye penger, sier hun.

– Jeg hadde ikke i min villeste fantasi tenkt at jeg skulle miste lisensen, fortsetter hun.

Berås fikk først en advarsel med en oppfordring om å bryte samarbeidet med spillselskapet. Det ville hun ikke.

– Jeg leverte inn lisensen før de rakk å ta den fra meg, sier hun.

Les også: Lotteritilsynet vil stanse festen til Rytter-Malin

Den sjarmerende Monté-rytteren legger ikke skjul på at hun er en person med sterke meninger.

– Jeg liker å ytre mine meninger. Sånn har jeg alltid vært. Men det er klart at det i denne situasjonen ble ekstra mye ståhei, sier hun.

– Var du forberedt på det?

– Nei, det ble helt ekstremt. I ettertid har jeg forstått at jeg trosset ganske store makter – spillmonopolet. Man kan ikke slåss mot de alene. Jeg var opptatt av å finne en inntekt som jeg kunne leve av og ville selvfølgelig ikke ødelegge for noen. For meg var dette inntekt, understreker Berås.

– Hvor mye tjener du?

– Nei, til det har jeg ingen kommentar, sier hun og ler.

Krevende å være alenemor

Kristiansandsjenta er omtrent oppvokst i stallen, med en far, Arild Berås som har vært aktiv i miljøet siden før Malin ble født og nå er travtrener med stall på Sørlandets Travpark.

– Blir du aldri lei av hest?

– Aldri! Det er rart med det, men hestene gir meg så «himla» mye. Det er få ting jeg kunne tenke meg å bruke mer tid på, sier hun på klingende sørlandsk.

(Saken fortsetter under bildet.)

STUDENT: En gang i framtiden vil Malin Berås bli trener.

Berås er i dag student ved Norsk Hestesenter. Skolen holder til på Starum, like sør for Gjøvik. Her steller hun blant annet sin egen hest Limerick.

Hesten overtok hun for fire å siden. Han har en lang historie, men Berås merket at det var noe spesielt med akkurat dette dyret. Hun fikk rett.

Etter at hun overtok Limerick ble han Norges nye Monté-stjerne.

– Vi har bygget en karriere sammen, sier hun.

Å bli gravid i ung alder var ingen utfordring for Malin Berås. Helt fram til hun var sju måneder på vei red hun løp – og vant. På toppen av dette ble hun norgesmester samme år. Hun gir familien mye av æren for at hun har lyktes.

– Det å være alenemor er krevende. Jeg hadde ikke sett det for meg at jeg skulle bli det. Det ble et nederlag. Når det kommer et barn skal man jo være to, men sånn ble det ikke. Jeg hadde ikke trodd at det skulle skje meg, sier hun.

– Hvem er det som har betydd mest for deg?

– Det er pappa. Jeg har alltid vært pappas jente, sier hun.

Det er hestetrener Bo Westergaard som er faren til den lille gutten. Han har vært involvert i flere dopingavsløringer.

– Jeg har vært både mor og far for min sønn, sier hun.

Kunne blitt håndballspiller

Selv uten lisens regnes Berås altså som en av Skandinavias fremste Monté-ryttere. Hun legger ikke skjul på at det er et enormt press.

– Jeg har vel kanskje lagt opp til dette selv. Hestesporten er heller ikke en gren for rotehuer. Man må være veldig strukturert. Man må ha et system, og det har jeg, sier Berås.

– Jeg er veldig perfeksjonist i alt jeg gjør. Jeg liker å ha orden rundt meg. Sånn har jeg alltid vært, fortsetter hun.

– Stiller du høye krav til folk rundt deg?

– Ja, det er kanskje derfor jeg ikke finner en kjæreste. Det er klart at jeg stiller høye krav, men de aller høyeste kravene stiller jeg til meg selv. Når man har valgt en offentlig rolle, sånn som meg, må man ta med det som hører med, sier hun.

– Jeg hadde kanskje hatt godt av en pause, legger sørlendingen til.

(Saken fortsetter under bildet.)

GOD MED BALL: Berås ble kretsmester i håndball, men må tilslutt ta et vanskelig valg.

På spørsmål om hva hun hadde gjort dersom hun ikke drev med hestesport er svaret kontant: Idrett. Hun forteller at hun var «ganske god» i håndball, og endte opp på kretslaget, men til slutt måtte velge. Det ble hest.

Hun kunne også blitt frisør, forteller hun. Men hun rakk aldri å ta fagbrev.

– Er det ikke noe du angrer på?

– Det er klart at alt det som har skjedd rundt samarbeidet med spillselskapet har krevd sitt. Reaksjonene har vært mange og flere mener kanskje at dette var noe jeg ikke burde ha gjort, sier hun.

Rytteren mener likevel at det er mange som ville tatt det samme valget og inngått et samarbeid med et utenlandsk spillselskap. Pengene ble viktig.

– Det er klart at det er synd at det gikk ut over sporten min. Det synes jeg var det verste. Det har vært et tøft år å stå på sidelinjen, sier Berås.

– Vil det være aktuelt å inngå et nytt samarbeid med et utenlands spillselskap?

– Nei, det tror jeg ikke at jeg vil svare på. Jeg har overhodet ikke noen avtaler på trappene, så nå søker jeg en sponsor, sier hun.

Kunne aldri deltatt i «Paradise Hotel»

Selv om Berås nå går på hestetrenerskolen vet hun ikke hvor hun er om fem år. Hun håper i hvert fall at hun har fått tilbake lisensen slik at hun kan drive med sporten hun elsker. Uansett, hun vil drive for seg selv.

– Jeg hater at noen skal fortelle meg hva jeg skal gjøre. Jeg vil være min egen sjef. Det er ingen som skal fortelle meg hva jeg skal gjøre. Jeg har alltid følt at jeg skal bli sjef. Jeg liker ikke å jobbe for noen, sier hun.

– Det blir hest resten av livet, så får jeg bare håpe at jeg finner en som er like interessert som meg, fortsetter hun.

(Saken fortsetter under bildet.)

GLAD I GRØNT: Kostholdet til Malin Berås inneholder ikke kjøtt. Hun er vegetarianer.

26-åringen er vegetarianer. Hun spiser ikke kjøtt.

– For det første så vet du ikke hva du spiser. Om det er ku, hest eller sau. Det er også mange sider ved kjøttindustrien som jeg ikke liker. Jeg har sett mange dokumentarer som viser hvordan dyr slaktedyr behandles. Å bli vegetarianer er kanskje min måte å markere en motstand til industrien, sier hun.

– Er du flink til å lage mat?

– Hvis jeg vil, sier hun og ler.

– Jeg er veldig glad i knekkebrød, så jeg tror ikke jeg skal bli tjukk, sier hun og ler.

(Saken fortsetter under bildet.)

RADARPAR: Limerick og Malin har tilbrakt mange timer sammen.

Malin Berås har en yngre søster, Madelen Voreland Berås. Hun er tidligere deltaker og vinner av «Paradise Hotel Norge» på TV3. Som sin storesøster er hun også aktiv innenfor hesteidretten. Storesøster beskriver et godt forhold til sin lillesøster.

– Men nå har hun fått seg kjæreste i Sverige da, så nå sitter jeg her alene, sier hun.

– Kunne du deltatt på «Paradise Hotel»?

– Nei, det kunne jeg ikke gjort. Jeg er mor og dette er kanskje ikke noe for meg, men kanskje «Farmen» eller «71 grader nord». Det måtte blitt noe sånt. Ikke et tulleprogram som kan ødelegge for karrieren, sier hun.

Har fått flere frierier

Monté-rytteren er populær i sosiale medier. Hun har 5000 venner og over 2000 følgere på Facebook. På Instagram har hun over 4000 følgere.

– Jeg har fått mange frierier. Flere har spurt om jeg vil gifte meg på Facebook, men «herlige» land det blir feil, sier hun og ler.

Se bildekarusell øverst i saken!

Tross mange hyggelige tilbakemeldinger er ikke alle meldinger like sjarmerende.

– På bloggen min har det vært mange nettroll. Så mange at jeg til slutt måtte stenge kommentarfeltet. Det er alt ifra å kommentere utseendet til hestene mine. Det har vært ganske mye stygt, sier hun.

Hun har også mottatt det hun velger å omtale som «upassende meldinger.»

– Men jeg bare ler og tar lett på det. I begynnelsen hadde jeg åpen Snapchat, men det måtte jeg gi opp for meldingene haglet inn, sier Berås.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere