*Nettavisen* Sport.

Målmaskinen Villa

Foto: AFP/Scanpix

David Villa er ikke ukjent med følelsen av å score hat trick.

11.06.08 00:00

Mot Russland i Spanias åpningskamp i EM scoret David Villa hat trick for spanierne. Men han tok det svært så rolig etter kampen:

- Jeg er glad for målene, men det er jo tross alt jobben min, sa en ydmyk Villa til Reuters.

Fernando Torres og Villa sto i spissen for et lag som oste av offensiv kreativitet. Når Andres Iniesta trenger gjennom millimeterpresise pasninger slik som på 2-0 målet, kan det fort bli flere målfester. Og ikke minst et godt mesterskap for den fotballgale nasjonen.

Alvorlig skade
Det er noe spesielt med denne 26-årige superspissen. Han er lynkjapp, driblesterk, hodesterk og kan score fra alle mulige vinkler.

I spanske Primera Division har han banket inn mål og vært en garantist for scoringer i enhver klubb han har vært i. Han er fryktet av keepere og elsket av fansen.

Men karrieren hans kunne vært lagt i grus allerede når han var fire år.

Da brakk han nemlig lårbeinet og var plaget i lang tid etterpå. Men han ville ikke la seg stoppe og rehabiliterte seg fullt fra den potensielt alvorlige skaden. Noe både han og fotballelskere over hele verden kunne prise seg lykkelig for.

Tidlig toppscorer
Han startet sin profesjonelle karriere i Sporting Gijon i 2000-01-sesongen. Og han skulle tidlig vise at han var en notorisk målscorer. Allerede i hans andre sesong scoret han 18 mål. Og påfølgende sesong gjorde han det enda litt bedre; 20 mål er intet mindre enn imponerende.

Etter 51 mål over tre sesonger skjønte Real Zaragoza at det var noe spesielt med unggutten og kjøpte han sommeren 2003.

De angret ikke.

Han tok nyopprykkede Zaragoza til cupfinalen der han scoret det avgjørende seiersmålet mot selveste Real Madrid. I serien var han ikke dårligere og scoret 17 mål i debutsesongen for Zaragoza.

Fryktløs
Nå kunne ingenting stoppe den mørkhårede superspissen. Etter to overbevisende sesonger i Zaragoza -der han scoret 32 mål på 72 kamper- var det på tide for Villa å ta steget opp blant eliten i Europa.

Og klubbene sto i kø for å sikre seg underskriften til spissen. Men Valencia gikk av med seieren og kjøpte han for 80 millioner kroner sommeren 2005. Tilbudspris vil nok mange si den dag i dag.

2005-06 skulle bli sesongen da Villa etablerte seg som en toppspiss på ypperste europeiske plan. 25 mål på 35 kamper var status da sesongen var over, bare ett fattig mål bak toppscorer i La Liga, Samuel Eto’o.

Høydepunktet kom definitivt mot Athletic Bilbao. Da scoret han sitt første hat trick for Valencia. På fem minutter! Fra det 80. til det 85. minutt scoret Villa hele tre ganger, noe som er et av de raskeste hat trickene i historien.

Giftig par
Foran 2006-07-sesongen hentet Valencia Fernando Morientes fra Liverpool. Morientes -som var en flopp på Anfield Road- og Villa fant fort tonen i angrepet og skulle vise seg å bli en god oppskrift.

Morientes fant frem gamle takter fra hans tid i Real Madrid, mens Villa fortsatte å utvikle seg mot nye høyder. Sammen sørget de for at Mestalla ble en fryktet bane å komme til og de sto for hele 40 scoringer seg mellom.

Spissparet imponerte så mye at de også ble den nye angrepsduoen på det spanske landslaget. Og det var ikke noen hvem som helst de satte på benken. Fernando Torres og Raul ble ikke funnet gode nok i forhold til Valencia-spissene.

Hans dødballegenskaper er det heller ikke så mye å utsette på. Han er fast straffe- og frisparktaker i Valencia, og i Mesterligaen mot Inter Milan scoret han dette fantastiske frisparkmålet.

Ettertraktet
I Valencias trøblete 2007-08-sesong var det ikke mange lyspunkter for laget. Men Villa fortsatte å score, og sto for enda et hat trick da han scoret tre mot Levante. Han avsluttet med 18 mål for sesongen, noe som må sies å være en meget god prestasjon i et Valencia som underpresterte.

Han har dermed imponerende 58 mål på 101 kamper for John Carews tidligere klubb.

Fremtiden hans i Valencia er usikker. Etter den skuffende 10.-plassen i årets La Liga er det ting som kan tyde på at Villa er på vei bort. Han blir jaktet av de største klubbene over hele Europa, og er i søkelyset til gigantklubber som Real Madrid og Chelsea.

Om markedsprisen hans var stor før mesterskapet, blir den nok ikke mindre etter sommerens turnering.

Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.