Emil Hegle Svendsen gikk inn til OL-gull på skiskytternes fellesstart i Sotsji tirsdag, men var svært nære å ende opp med en meget pinlig sølvmedalje.

Nordmannen hadde seieren i sin hule hånd på oppløpet, men løftet hendene jublende i været litt for tidlig, og Martin Fourcade fikk kastet seg frem mot mållinjen. Dermed måtte gullkampen avgjøres med photofinish. Heldigvis var marginene på Hegle Svendsen sin side, og han kunne le hele veien til pallen.

Les saken: Hva i all verden er det du gjør, Emil?

Det finnes selvfølgelig flere eksempler på utøvere som har begynt feiringen litt for tidlig, og for mange har det ikke gått like bra som det gikk for Hegle Svendsen.

Jaysuma Saidy Ndure, 100-meter under OL i 2012
Vår egen Jaysuma Saidy Ndure står for én av flausene. Sprinteren drømte om 100-meterfinalen under OL i London for to år siden, men røk ut allerede i forsøksheatet etter å ha tabbet seg kraftig ut. Ndure trodde semifinalebilletten var sikret, og roet ned tempoet 15 meter før mållinjen. Han ble nummer fire i sitt heat, med tiden 10,28, og etter at alle de sju heatene var i mål, ble det klart at nordmannens tid ikke holdt til semifinale.

Lindsay Jacobellis, boardercrossfinalen under OL i 2006
En dame som kanskje burde ha fått en gullmedalje for sin fantastiske, forferdelige måte å avslutte konkurranser på, er amerikanske Lindsay Jacobellis. Boardercrosskjøreren har dominert sporten sin i en årrekke, og tatt hele åtte X Games-gull, men under olympiske vinterleker har hun aldri fått det til.

Det startet i Torino i 2006, da hun ledet finalen suverent, og skulle imponere med et grab-triks på det siste hoppet før hun kjørte inn til gullet. Påfunnet endte imidlertid opp med et mageplask ned i snøen, og Jacobellis ble forbikjørt rett før mållinjen.

Se det skjebnesvangre fallet:


I 2010 skulle den amerikanske jenta slå tilbake, men denne gangen endte det med fall allerede i semifinalen.

I Sotsji skjedde det igjen, og også denne gangen endte OL-eventyret allerede i semifinalen. Jacobellis lå 20 meter forran konkurrentene, men på løypas siste hopp falt hun igjen, og dermed var lekene over for hennes del.

Her er flere utøveret som begynte feiringen litt for tidlig: