TYRKIA - NORGE 1-1

ISTANBUL, TYRKIA (Nettavisen): Mange ventet at Ståle Solbakken ville starte med Veton Berisha som midtspiss i gryta i Istanbul, men den norske landslagssjefen valgte heller å plassere Thorstvedt i en noe uvant posisjon.

22-åringen svarte med å levere en ny solid kamp for Norge, og Genk-spilleren viste også goalgetter-egenskaper da han var framme på en corner like før pause og utlignet til 1-1.

- Han var fantastisk. Så lenge kreftene holdt plaget ham forsvaret hele tida. Han er god i oppspillsfasen, i duellspillet og han hadde til og med noen sprinter hvor han kom opp i kilometere jeg aldri hadde drømt om, sier Ståle Solbakken på pressekonferansen etter kampen.

Landslagssjefen avslørte at han har drillet Thorstvedt i midtspissrollen på treningene i forkant av kampen,

- For meg var det naturlig, og ikke noe nytt. Jeg synes jeg gjorde det bra, og er fornøyd med lagets prestasjon, sier hovedpersonen selv til Nettavisen.

Den tidligere Viking-spilleren høstet mye skryt i sosiale medier underveis i kampen, mens også Erling Braut Haaland fulgte nøye med mannen som erstattet ham på topp for Norge.

På spørsmål om hva slags tilbakemeldinger han forventer fra Norges suverent beste midtspiss, avslører han at den skadde Borussia Dortmund-spilleren allerede har tatt kontakt.

- Han sendte meg en melding nå, så jeg vil tro han er fornøyd, sier Thorstvedt, og bedyrer at han ikke hadde lest innholdet da han møtte pressen.

- Jeg har ikke åpnet den ennå.

Stygg blemme av Hanche Olsen

Til tross for at hjemmearenaen til Fenerbahce kun var halvfull fredag, ga de 25.000 tilskuerne virkelig lyd fra seg. Allerede da de norske keeperne kom ut til oppvarming kom den unisone pipekonserten, som tok seg opp ytterligere da også utespillerne entret matten.

Og hjemmefansen kunne knapt drømt om en bedre åpning på kampen da det gikk fullstendig galt i bakre rekker hos Norge.

Etter bare seks minutter brukte Andreas Hanche-Olsen for lang tid med ballen i beina. Cengiz Ünder brøt og ga til Kerem Aktürkoglu, som hadde få problemer med å sette inn 1-0.

- Utilgivelig feil på egen halvdel. Sånn kan man ikke forsvare seg på bortebane i viktige landskamper. Vi har sett det før, og her ser vi nok et skrekkeksempel. En marerittstart i Istanbul, sa TV 2-kommentator Jesper Mathisen etter målet.

Fire minutter før pause rettet stopperen opp noe av inntrykket da han hadde målgivende pasning til 1-1-målet til Kristian Thorstvedt. Da var stopperen sterk i boks og headet ballen i beina til Thorstvedt, som pirket inn utligningen fra kloss hold.

Og flere mål ble det ikke i oppgjøret som endte med ett poeng til hvert av lagene, til tross for at Mohamed Elyounoussi fikk en gigantisk mulighet på overtid. Kaptein Martin Ødegaard slo et perfekt innlegg og fant "Moi" på bakerste stolpe, men headingen gikk like utenfor. Norge står dermed med 14 poeng etter sju kamper.

Etter kampen la Solbakken ikke skjul på at han er meget tilfreds med det laget hans presterte.

- Veldig, veldig fornøyd. Hvis du tar bort de ti første minuttene av første omgang og de første fem minuttene av annenomgangen var vi det mest farlige laget. En veldig godt gjennomført bortekamp, og mange som tok stort ansvar. Jeg er meget imponert over den stoiske roen laget hadde, sier landslagssjefen.

Les Nettavisens børs: Slik spilte Norge mot Tyrkia

Nederland fortsatt på topp

Nederland slo samtidig Latvia 1-0, uten å imponere. Men de tre poengene for Louis van Gaal og co. gjør at Nederland topper gruppe G med 16 poeng, to foran Norge. Nederland har igjen Gibraltar og Norge hjemme, samt Montenegro borte. Tyrkia er nummer tre med 12 poeng.

Gruppevinneren kommer til VM-sluttspillet i Qatar. Laget som blir nummer to får en ny sjanse i omspill mot andre toerlag eller gruppevinnere fra forrige nasjonsliga. Da må to kamper vinnes for å få VM-plass.

Uavgjort betyr at Norge beholder 2.-plassen i gruppen, men laget kan bli nødt til å vinne resten av kampene for å holde Tyrkia bak seg. Makter de å vinne tre strake, blir de også gruppevinner og VM-klar, for Nederland er motstander i den siste kampen.

Norge har igjen Montenegro og Latvia hjemme, samt Nederland borte i kvalifiseringen.

Les også: Nederlands vinnerrekke fortsatte med knepen seier

Kjempestemning og tidlig scoring

Til tross for at hjemmearenaen til Fenerbahce kun var halvfull, ga de 25.000 tilskuerne virkelig lyd fra seg. Allerede da de norske keeperne kom ut til oppvarmingen kom den unisone pipekonserten, som bare tok seg opp da også utespillerne entret matten.

36 minutter var spilt da Yilmaz var på farta igjen. Aktürkoglu kom seg ned til linja og slo knallhardt inn, men Yilmaz gikk ned i en duell med Hanche-Olsen ved straffemerket og lå nede da innlegget kom. Hadde Tyrkia-kapteinen jaget ballen, kunne det fort stått 2-0.

Men istedenfor 2-0 sto det 1-1 like før pause. Ødegaard tok en kort corner der Hauge fant Hanche-Olsen, som headet ballen ned til Thorstvedt på bakre stolpe. Genk-spilleren hadde lurt seg inn på bakerste stolpe og pirket inn 1-1. Scoringen ble sjekket på VAR, men etter noen nervepirrende sekunder ble målet godkjent.

- Herlighet for en spiller Ståle Solbakken har fått her, sa Øyvind Alsaker etter scoringen.

Tyrkia-dominans og gigantisk Norge-mulighet

Den andre omgangen var fem minutter gammel da Yilmaz var på farta igjen. Han ble spilt gjennom og fikk skutt fra åtte-ni meter, men i nettveggen. Minuttet senere var det Morten Thorsby som fikk en bra mulighet etter et bra slått innlegg fra Holmgren Pedersen. Thorsby fikk hodet på ballen, men headet utenfor.

- Jeg liker godt det jeg ser fra Norge nå, sa Mathisen om den gode åpningen i andre omgang.

Etter Mathisens kommentar tok Tyrkia mer og mer over, uten at Ørjan Nyland ble satt på de aller største prøvene. På overtid av overtiden fikk Moi sin store mulighet, men headingen gikk like utenfor. Dermed endte det 1-1.

Norge møter Montenegro hjemme mandag 20.45 i neste kamp, før Latvia og Nederland venter i november.