HOLMENKOLLEN (Nettavisen): - Mamma hadde ikke trua på meg da jeg var lita. Jeg hadde ei venninne som var mye bedre og slo meg hele tida, men jeg hadde vilje og gikk til jeg var spillrød i ansiktet.

- Mamma tenkte nok «stakkars Therese, orker du å holde på med dette her», forteller Therese Johaug til Nettavisen.

Men med vilje kommer man langt, og det til og med ganske fort, og allerede i 2007 tok lille Therese VM-bronse på tremila i Sapporo, 18 år gammel.

I fjor ble hun olympisk mester i stafett og torsdag denne uka verdensmester i stafett.

- Har betydd utrolig mye
Men det var altså enda større ting i vente. Lørdag ble Therese Johaug (22) fra Dalsbyga i Nord-Østerdalen verdensmester på tremil. Hun ble heiet fram av ubegripelige 120.000 tilskuere i Nordmarka.

Og i målområdet sto mamma Gro og pappa Torvall og ventet på gulljenta si. Etter å ha fått seiersklem av VM-dronning og sølvmedaljør Marit Bjørgen, løp Johaug ut av målområdet og rett bort til foreldrene.

- De har betydd utrolig mye for meg. Uten dem hadde jeg ikke sittet her med VM-gull i dag. De har bakket meg opp uansett, sier Johaug.

Pappa Torvall legger ikke skjul på at det er blitt noen timer i skiløypa med barna. Og det har vært veldig mange gode minner også før den nærmest uvirkelige tremilstriumfen i Holmenkollen lørdag.

(Les videre under bildet)

- Alt skulle gå fort
- Jeg tenker tilbake til da Therese var ti-tolv år og vi kjørte rundt på skirenn. Hun har nok hatt skiinteresserte og ivrige foreldre. Og det vil jeg si, foreldre som ikke følger opp ungene sine, de går glipp av noe. Dette er fantastisk stort, sier han til Nettavisen.

Han bekrefter det Therese selv hevder, at hun ikke var noe barnestjerne.

- Hun var ikke det, men hun var et treningstalent. Hun elsker å trene, og å være i aktivitet. Alt skulle alltid gå fort med Therese, forteller han.

- Jeg var veldig målbevisst, sier Therese selv.

- Jeg hadde hele tiden stor glede av å gå på ski. Når jeg var ett minutt bak konkurrentene før jul, hadde jeg et mål om bare å være 40 sekunder bak i kretsmesterskapet etter jul. Så merket jeg at jo mer jeg trente, jo mer fikk jeg igjen for det i sporet. Og så har jeg alltid likt å presse kroppen og kjenne melkesyra, forteller hun.

(Les videre under bildet)

Champagne og cognac
Mellom de gode øyeblikkene, har det også vært noen tunge stunder. For eksempel da Therese kom hjem fra Tour de Ski i 2010 – totalt ute av form og helt nedbrutt bare en drøy måned før OL i Vancouver.

- Det var ikke moro, det. Det er aldri artig når ungene dine ikke får til det de jobber så hardt for. Men da er det også godt å komme hjem til trygge omgivelser. Da Therese kom hjem og fikk ro og fred, og fikk gått noen lange rolige skiturer hjemme, så kom formen tilbake, poengterer Torvall Johaug overfor Nettavisen.

Lørdag kveld blir det fest i Oslo, både for Therese og foreldrene.

- Det blir nok både champagne og kanskje et glass cognac i kveld. Therese kommer jo fra det eneste idrettslaget i landet som har en egen konjakk oppkalt etter seg, IL Nansen, humrer Torvall Johaug.