HOLMENKOLLEN (Nettavisen): Og hvem er Mikko Kokslien i dag, spør du kanskje? Vel, han er Norges største gullhåp i kombinertøvelsene under VM i Oslo. Og han er en sosial gutt som av venner beskrives som usedvanlig omtenksom.

Da Gudmund Storlien (20), den yngste på kombinertlandslaget, som 15-åring flyttet til Lillehammer for å gå på skigymnaset der, var det nettopp Mikko Kokslien som tok ham imot og fikk ham til å føle seg som hjemme i byen.

- Han var til stor hjelp. Jeg ser veldig opp til Mikko, forteller Storlien til Nettavisen, som først og fremst er med til VM for å få erfaring.

Vil redde liv
I fjor startet Kokslien, som har finsk mor og norsk far, opp «Mikkofondet». Gjennom dette jobber han for å skaffe hjertestartere til idrettslag, en sak han brenner sterkt for.

- Hvis man kan gjøre en forskjell i forhold til å redde liv, har jo det en del å si. Jeg synes det er artig, og så er det lærerikt for meg selv å få jobbe litt vanlig. Jeg er blitt tryggere på meg selv. Jeg har lært meg førstehjelp, ting jeg ikke kunne før, forklarer Kokslien.

Ønsket om å redde liv, om å hjelpe andre, kommer naturlig for 25-åringen fra Lillehammer. Det kommer kanskje av at han lærte verdien av dette allerede som barn.

Stolt av lillebror
I 1989 var lillebroren Emil utsatt for en ulykke, bare noen få måneder gammel. Den førte til at han ble multifunksjonshemmet. Mikko var bare to år gammel da ulykken skjedde.

«Han har alltid vært en stor del av livet mitt og vil alltid være det. Han er en veldig glad gutt, i dag en mann, og jeg er veldig stolt av ham», skriver Kokslien på sin nettside.

- Det med hjertestarterne er typisk Mikko. Jeg tror kanskje at det er litt på grunn av broren hans. Han har alltid vært flink til å besøke Emil, til å følge ham opp, selv om han selv har vært mye ute og fartet, sier kompisen Arne Gunnar Ensrud.

- Han var ikke gamle karen da ulykken skjedde og har levd med og passet på broren i alle år. Jeg tror at det har formet Mikko, at det har gjort ham så omsorgsfull, fortsetter Ensrud, som ble kjent med Mikko som tiåring – selvfølgelig gjennom kombinertsporten.

Mer enn idrett
Kokslien er ikke avvisende til kompisens teori.

- Det kan godt hende. Jeg har ikke reflektert rundt det, men det er jo naturlig. Man får perspektiv på livet.

Dette perspektivet ble utvidet enda mer da 25-åringen i fjor sommer ble ansatt i firmaet Blostrupmoen, som også er samarbeidspartner for Mikkofondet, som har som mål å gi bort 250 hjertestartere og kurs til interesserte lag og foreninger i løpet av 2011.

- Det er nok viktig for meg å ha noe annet enn idretten å tenke på. Du kobler av på en annen måte når du får gjort noe sånt, forklarer Kokslien for Nettavisen.

En del av puslespillet
- Du startet med dette i fjor sommer. Noen måneder senere kom gjennombruddet ditt. Er dette tilfeldig eller henger det sammen?

- Jeg kan tenke meg at det er en del av puslespillet. Det er nok flere ting; jeg er blitt mye tryggere som person, mer avslappet i forhold til idretten, og så har jeg jobbet en del med Britt Tajet-Foxell (idrettspsykolog, red. anm.), som har lært meg masse. Jeg har også fått ny trener, ny input, så det er nok flere ting som har smeltet sammen og blitt en bra pakke.

Kokslien ligger på andreplass i verdenscupen med sine 609 poeng, 180 poeng bak suverene Jason Lamy Chappuis, og 53 poeng foran tredjemann, Felix Gottwald. Gutten fra Søre Ål Idrettslag har blitt nummer ni, to, én, to, seks, ti, åtte, tre, tolv, to og tre i verdenscupen denne sesongen.

Det er en fantastisk stabil rekke med topplasseringer. Og noe helt annet enn sesongen før, som ble ødelagt av overdreven trening.

Roet ned og rykket fram
- I fjor ble det for mye. Jeg trente altfor hardt og for tidlig, og ble dritsliten da vinteren kom. I sommer var jeg mer avslappet. Jeg trente bra, men i en litt annen modus. Jeg var ikke så på i sommer som året før.

- Hva skal til for at du blir fornøyd med VM i Oslo?

- Det kommer veldig an på. Jeg kan ikke styre konkurrentene. Hvis jeg gjør en bra konkurranse og blir nummer fem, så blir jeg nummer fem. Men det er klart at jeg har lyst til å komme hjem med medaljer. Det er det som teller i VM, sier Kokslien.

Han er rask med å legge til:

- Nå vet jeg at jeg skal være i såpass bra form at hvis jeg gjør mitt beste, skal jeg gjøre det ganske bra.

Var aldri tvil
Bra gjorde han det også i barndommen. Mikko Kokslien var allerede som tiåring fast bestemt på at han skulle bli en kombinertløper i verdensklasse. Allerede den gang sto resultatene i stil med målsettingen.

- Han var suveren i sin klasse. Jeg slet en god del da jeg drev med kombinert, men han var veldig flink til å støtte meg da det gikk dårlig. Han er en god venn. Jeg har alltid sett opp til Mikko, forteller Ensrud.

- Han har faktisk talent for sykling også, men jeg slår ham heldigvis der, ler Ensrud.

Procycling.no: Ærlig talt, Mikko Kokslien!

Mikko er veldig interessert i både sykling (favorittsyklist: Alessandro Ballan) og ishockey (favorittlag: Lillehammer og New York Rangers), men det har aldri vært tvil om at kombinertsporten ligger nærmest hjertet.

- Jeg ser på det som den ultimate sporten. Det er den sporten som er mest utfordrende og krever mest, synes jeg. Det er alltid det jeg har synes vært mest gøy, sier Kokslien til Nettavisen.

Vi får håpe det blir gøy i Holmenkollen også.

HTML EMBED