Den 13. april, søndagen Paris-Roubaix kjøres, vil Alexander Kristoff allerede ha 31 rittdager i beina.
Til sammenligning hadde Edvald Boasson Hagen 16 på samme tid i fjor. Da valgte også Sky-laget å droppe etapperitt i starten av mars for å lade opp i høyden.
Kristoffs program skiller seg ut fra noen av konkurrentenes, fordi han også legger inn De Panne, GP Samyn og Scheldeprijs mellom brosteinsslagene.
Men Stavanger-gutten forteller at han er svært tilfreds med melkeruta Katjusja Team har satt opp for foran neste sesong.
- Jeg har fått alle rittene jeg har bedt om å få kjøre, og har fått GP Samyn og Frankfurt Eschborn i tillegg, sier Kristoff til procycling.no.
- Hvorfor er det så viktig å kjøre så mange ritt for deg?
- Jeg trenger det for å være i toppslag. Jeg har registrert at andre ryttere gjør det på en annen måte enn meg, men jeg er ikke så god til å ta meg maksimalt ut på trening. Jeg gjør alltid det jeg skal, og kan ta ut 95 prosent – men jeg trenger konkurransemodus for å ta ut de siste fem prosentene, lyder svaret.
- Kunne droppet Nieuwsblad, men ..
Neste år vil noen av konkurrentene hans stå over Omloop Het Nieuwsblad og Kuurne-Brussel-Kuurne, for i stedet å legge inn en treningsperiode etter Tour of Qatar og Tour of Oman, men ikke Alexander Kristoff.
- Dersom det er noen av brosteinsrittene man kan fjerne, er det de to. Været i Belgia er veldig usikkert på denne tiden av året. I år brøt jeg Het Nieuwsblad og Kuurne ble avlyst. Basert på det, kunne jeg like gjerne ha droppet dem, men det har noe med å komme inn i rytmen på brosteinen også.
- Hva med De Panne?
- Jeg har alltid kjørt bra der. Det er mange ryttere som dropper det, men det er også gode ryttere som Sylvain Chavanel. Jeg har gode erfaringer fra å kjøre det rittet.
Schmidt: - Hva hadde du fjernet?
procycling.no tok opp rittprogrammet til Kristoff med sportsdirektør Torsten Schmidt i Katjusja-laget.
Han mener Kristoff er på et program som kler «store ryttere».
- Kan det bli for mange ritt, også for Kristoff?
- Hvilke ritt ville du ha tatt bort? undret Schmidt.
- Ja, kanskje De Panne, Scheldeprijs og i hvert fall Frankfurt den 1. mai, svarte vi.
- Dette får vi vurdere underveis i sesongen. Vi samarbeider tett med Kristoffs trener (Stein Ørn, vår anm.). Og dersom vi finner ut at det er lurt å droppe for eksempel De Panne, tar vi en prat med ham om det, sier Schmidt til procycling.no.
- Nøkkelen er god restitusjon
Stein Ørn er Alexander stefar og personlige trener. Sammen har de opplevd stor framgang, og denne sesongen var Kristoff den soleklart beste, norske proffsyklisten.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Utfordringen blir nå å holde gutten i utvikling etter kvantesprangene han tok under årets brosteinsklassikere.
- Er han et utøver som er avhengig av å kjøre ekstremt mange ritt?
- Hele treningssystemet vårt er satt opp for at han skal utvikle seg under rittene. Slik vi legger opp treningen, skal han utvikle kapasiteten sin når han kjører løp. Heller det enn at han kommer sliten ut av rittene, sier Ørn til procycling.no.
- Får han tid til å restituere seg mellom slagene?
- Poenget med å være profesjonell sykkelrytter, er at man takler løpene. Nøkkelen til det er god restitusjon, og blir den for kort – har du et problem. Alexander har en solid basistrening i bunnen av treningsgrunnlaget sitt. Han klarer seg med kort restitusjonstid og er flink til å benytte tiden mellom rittene. Han er heller ikke den tynneste i feltet, og vi holder bevisst igjen litt der for at han skal tåle belastningene.
- Han er et rasedyr
Kristoffs personlige trener er svært fornøyd med måten den russiske arbeidsgiveren legger forholdene til rette for Kristoff på.
- Vi får i bunn og grunn lov til å gjøre akkurat som vi vil. Det har vært veldig positivt med Katjusja hele veien, og det var en av grunnene til at vi valgte dem. De har fokusert på at Kristoff får gjøre det han vil for å bli best mulig. Han får mange rittdager og et intensivt program.
- Kan det blir aktuelt for dere å droppe et ritt som De Panne underveis i sesongen?
- De Panne er helt på grensen av hva han tåler, men han er et rasedyr. Det er først når man er på grensen, at man kan levere en maksprestasjon. Flandern rundt og Paris-Roubaix er de største rittene i verden. Der vil alle prestere og ingen nordmenn har vunnet dem tidligere. Skal du klare det, må du være noe helt spesielt. Du kan ikke hvile deg i form. Du må være så sterk, så hard og så forberedt som mulig om du skal ha noen sjanse til å gå til topps i disse rittene, påpeker Ørn.
- Alexander tåler mange ritt
Heller ikke procycling.nos sykkelekspert, Gino Van Oudenhove, mener Team Kristoff tar seg vann over hodet foran 2014-sesongen. Han mener rittene i Midtøsten vil gjøre Kristoff godt, og at han kan vurdere å droppe noen av de mindre rittene utover vinteren og våren.
- Jeg synes programmet til Kristoff ser bra ut. Det er ingen store forandringer fra i år, og det er et ganske typisk opplegg for en klassikerrytter. Det er viktig å få med seg Kuurne-Brussel-Kuurne og E3 Prijs-Harelbeke for å komme inn i flamsk klassikermodus. Dersom han skulle droppe noe, kunne det ha vært De Panne for å få litt ekstra overskudd inn mot Flandern rundt.
- Men samtidig er Alexander en rytter som tåler mange ritt. Det kan også være en måte å holde form og spenning på inn mot de aller største rittene, resonnerer Van Oudenhove.