*Nettavisen* Sport.

Manchester City utestenges fra Champions League

STRAFFES: Manchester City, her representert ved manager Josep Guardiola.

STRAFFES: Manchester City, her representert ved manager Josep Guardiola. Foto: David Klein (Reuters)

Det europeiske fotballforbundet (UEFA) tar affære.

15.02.20 09:31

UEFA bekrefter dette fredag i en pressemelding. Brudd på de såkalte Financial Fair Play-reglene (FFP) skal være bakgrunnen for avgjørelsen.

Etter en gransking av klubbens økonomi har det dømmende kammer i UEFAs kontrollkomité for oppfølging av økonomisk fair play konkludert med at Manchester City i perioden 2012 til 2016 dramatisk overrapporterte klubbens sponsorinntekter.

Klubben skal videre ha vist manglende samarbeidsvilje under etterforskningen.

City utestenges fra Champions League og Europa League de to neste sesongene, heter det i avgjørelsen. Det gjelder da altså for 2020/21- og 2021/22-sesongene.

Et utvalg som har gransket Premier League-klubben har kommet fram til at det har vært alvorlige brudd på Financial Fair Play-reglene. Videre heter det at City skal ha ført det europeiske forbundet bak lyset i sine økonomiske rapporter.

LES OGSÅ: Spanske aviser reagerer etter Ødegaard og Real Sociedads skuffende semifinale: - Et utbrudd av genialitet

Kan bli sendt ned til League Two

The Independent skriver at det ikke bare er i Europa dette kan få konsekvenser for Manchester City. Kilder skal ha fortalt avisen at dette vil tvinge Premier League til å straffe City - all den tid den samme informasjonen klubben gir til UEFA også går til Premier League.

Avisen hevder videre at Premier League-ledelsen allerede har diskutert potensielle straffer for klubben, og at poengtrekk er en sannsynlig straff.

Det skal også være en teoretisk mulighet for at Manchester City regelrett kastes ut av Premier League, og at klubben da må starte «på nytt» i League Two. Dette er ikke et veldig sannsynlig scenario, og det er heller ikke klart hvor mange poeng City eventuelt trekkes.

Klikk på bildet for å forstørre. HVA NÅ? Manchester City går en usikker fremtid i møte.

HVA NÅ? Manchester City går en usikker fremtid i møte. Foto: Phil Noble (Reuters)

30 millioner euro i bot

City har også blitt ilagt en bot på rundt 30 millioner euro - rundt 300 millioner norske kroner.

Straffen skal gjenspeile hvor alvorlig UEFA ser på denne saken, skriver The Guardian.

Avisen skriver at Premier League-klubben skal ha overrapportert inntektene fra sponsoravtaler i de tallene som har blitt meldt inn i forbindelse med FFP.

Dette ble først kjent i forbindelse med en artikkel i tyske Der Spiegel i 2018. Lekkende e-poster og dokumenter var bakgrunnen for at klubben ble gransket.

Klikk på bildet for å forstørre. CITY-EIER: Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan.

CITY-EIER: Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan. Foto: Andrew Yates (AFP / NTB scanpix)

Dokumentene viste at det i stor grad var klubbeier Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan som finansierte klubbens trøyesponsorat verdt 67,5 millioner pund per år.

LES OGSÅ: Pogbas agent åpner døren for sjokkretur: - Ville ikke hatt noe i mot en overgang

Det er flyselskapet Etihad som er draktsponsor for City, et selskap som holder til i De forente arabiske emirater, det samme landet Citys styrtrike eier kommer fra.

Etihad sponser også klubbens stadion og ungdomsakademi.

Ifølge de lekkede dokumentene kom det imidlertid fram at kun åtte millioner pund av de totalt 67,5 millioner pundene, kom direkte fra dette selskapet i 2015-16. Resten av pengene ble pøst inn fra City-eierens eget selskap, Abu Dhabi United Group.

FFP kom i 2011

FFP ble introdusert av UEFA i 2011. Målet med ordningen er å oppmuntre fotballklubber i Europa til å ikke bruke for mye penger på spillerkjøp og lønninger. Ordningen setter grenser for hvor mye penger en klubbeier kan spytte inn for å dekke over underskudd.

LES OGSÅ: Haaland ble beskyldt for å være grådig etter klubbvalget. Spissen reagerer på det som ble sagt: - Det er litt komisk

Sponsoravtaler øker inntektene og slik sett også hvor mye penger en klubb kan bruke under FFP-reglene. Det er med bakgrunn i dette at UEFA reagerte da det ble mistenkt at Citys eier i stor grad selv bidro til å øke klubbens sponsorinntekter.

City på sin side har hele veien nektet for at de har gjort noe galt. Klubben har hevdet at de er offer for en «fiendtlig prosess» fra UEFAs side.

Straffen kan ankes inn for Idrettens voldgiftsrett (CAS), og UEFA opplyser at man på det nåværende tidspunkt ikke vil gi ytterligere kommentarer til straffen.

Hva skjer med femteplassen?

Journalisten Mark Ogden i ESPN påpeker på Twitter at en ankeprosess trolig vil ta lang tid og at en endelig avgjørelse på det hele vil bli tatt etter ankesaken.

- Et stort trekk fra UEFAs side med å utestenge City i to år, men City kommer til å anke og dette kommer til bli en lang prosess. Jeg blir overrasket om noe blir avgjort før starten på neste sesong, skriver Ogden på Twitter.

I sosiale medier spekuleres det allerede heftig i om avgjørelsen fra UEFA gjør at det laget som havner på femteplass i Premier League denne sesongen, kommer til å få en plass i Champions League. Ogden mener det er for tidlig å si noe:

- Dette er en kamp City er forberedt på, så de kommer ikke til å gi seg. Det er alt for tidlig å snakke om femteplassen og en Champions League-plass, og om dettte vil føre til at mange forsvinner fra Etihad. Det er en lang, lang vei å gå før noe blir klart.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag