Gå til sidens hovedinnhold

- Mange synes det er helt latterlig

Tidligere norsk tennisprofil om kleskoden i Wimbledon.

Mange observante TV-seere har nok lagt merke til at spillerne under Wimbledon, tennisturneringen alle proffer drømmer om å vinne, alltid konkurrerer kledt i hvitt.

Pålegget om hvite klær er en gammel tradisjon man har valgt å holde på i den populære Grand Slam-turneringen, selv om en del har ytret ønske om å få velge antrekk fritt, slik man gjør andre steder.

Wimbledon spilles på All England Lawn Tennis and Croquet Club i London. Her er ikke ting som andre steder. Kort og greit.

- Wimbledon er verdens mest prestisjetunge turnering, og man har bestemt at slik skal det være. Dem som kjenner engelskmenn kjenner nok til at de ofte er veldig konservative, sier Jan Frode Andersen, Norges nest høyest rangerte tennisspiller gjennom tidene, til Nettavisen.

Kritikk
Selv la han opp i 2005. I løpet av karrieren opplevde han jevnlig at konkurrenter kritiserte de strenge klesreglene i Wimbledon.

- Mange synes det er helt latterlig. André Agassi var vel blant dem som i sin tid kledte seg i fargesprakende klær. Men i Wimbledon måtte han stille i hvitt fra topp til tå, humrer Andersen.

Den tidligere tennisproffen har selv ikke noe imot at turneringsledelsen holder fast ved kleskoden.

- De hvitkledte spillerne på det grønnfargede gresset er jo estetisk fint. Turneringen er verdens mest populære tennisbegivenhet, og er utsolgt hvert år. Det er ingen grunn til å endre på en suksessoppskrift, påpeker Andersen overfor Nettavisen.

- Verdt turen
- Det har vært en kleskode i Wimbledon helt siden turneringen startet opp. Mange synes nok det er litt gammeldags. Det blir nesten som å gå tilbake i tiden. Bare det å se hvordan folk er kledt er nesten verdt turen til turneringen, mener Eurosport-kommentator Christer Francke i samtale med Nettavisen.

Han mener det ikke er godt å si hvorfor arrangør All England Lawn Tennis and Croquet Club insisterer på å holde på tradisjonen med hvite klær på banene. Tradisjonen betyr mye, tror kommentatoren, som også mener de fleste tennisproffene synes kleskoden er stilig.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Det blir litt som å dra på fest i dress eller kjole. De aller fleste synes nok det er tøft, sier Francke, før også han trekker fram Agassi:

- En jeg kan komme på som ikke likte det var André Agassi. En periode spilte han i olashorts til vanlig.

Selv om noen ting har endret seg i Wimbledon med årenes løp, er det mange som setter pris på at noe av det gamle bevares. Enkelte endringer har dog blitt gjort til tennisens beste.

- Før i tiden var også tennisballene hvite, men fargen ble endret til gult for at ballen skulle synes bedre, forteller Francke.

Kommentarer til denne saken