RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mangler 1700 dommere

Foto: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix
Sist oppdatert:
Vel 2300 dommere gjør seg nå klar til den norske fotballsesongen. Behovet er nesten det dobbelte.

- Antall dommere i norsk fotball har ligget konstant på omtrent samme nivå de siste seks-åtte årene. Men med tanke på den store veksten vi samtidig har hatt i antall kamper, burde vi hatt langt flere. Det reelle behovet ligger på rundt 4000, opplyser dommersjefen i Norges Fotballforbund, Rune Pedersen, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Det jobbes intenst for å øke rekrutteringen til dommerstanden på alle nivåer, og Pedersen er godt fornøyd med effekten av dette arbeidet.

Stort frafall
- Hvert år kommer det til mellom 850 og 1000 nye dommere, og det er vel og bra, sier dommersjefen, men er rask med å legge til:

- Det hjelper likevel lite når det dessverre faller fra like mange etter hver sesong.

Årsakene til at så mange velger å gi seg med fotballdømming er mange. På forbundshold er man nå svært opptatt av tiltak som kan demme opp for frafallet.

- Vel så viktig som å arbeide for økt rekruttering er det å minske frafallet. Det er en jobb som ikke krever like store ressurser som å rekruttere nye, understreker Rune Pedersen.

Kretsene sentrale
Det er rundt om i landets fotballkretser jobben med å bedre dommerdekningen må gjøres.

- Fra forbundets side forsøker vi etter beste evne å stimulere til ulike tiltak. Det gjelder å bygge opp gode utviklingsgrupper og miljøer rundt om i klubber og kretser. Vi jobber dessuten med å opprette dømming som valgfag på fotballgymnasene. I tillegg er det et stort ønske at flere spillere går over til dommergjerningen etter at de har lagt opp, sier den tidligere toppdommeren, og legger til:

- Ikke minst i de aldersbestemte klassene er det et skrikende behov for skolerte dommere. Det er kanskje vel så viktig som på seniornivå.

(ANB)

Klikk her for flere fotballnyheter
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter på mobilen? Send START SPORT til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere