Gå til sidens hovedinnhold

Manificat raser mot Andrus Veerpalu etter dopingskandalen: - Man vil skyte ham

Den franske langrennsstjernen Maurice Manificat (32) holder ikke igjen når han blir bedt om å kommentere dopingskandalen under VM i Seefeld.

SEEFELD (Nettavisen): Franskmannen er i likhet med mange av de andre store stjernene i langrennssirkuset rasende etter at fem løpere er suspendert – siktet for brudd på dopingreglene.

Dominik Baldauf (Østerrike), Max Hauke (Østerrike), Aleksej Poltoranin (Kasakhstan), Karel Tammjarv (Estland) og Andreas Veerpalu (Estland) skal alle ha innrømmet bloddoping.

Manificat reagerer kraftig på at den estiske OL-legenden Andrus Veerpalu har kunnet være en del av det internasjonale langrennsmiljøet. Veerpalu testet angivelig positivt for bruk av veksthormoner i 2011 og FIS utestengte estlenderen i tre år, men den estiske stjernen som har vunnet to OL-gull på 15-kilometer ble frikjent i Idrettens voldgiftsrett (CAS).

Til tross for frikjennelsen har det imidlertid vært mistanker mot Veerpalu innad i langrennsmiljøet, og etter dopingskandalen i Seefeld er det mange som stiller spørsmålet om Veerpalu benyttet seg av doping under sin aktive karriere.

- Vil skyte ham

De siste årene har Veerpalu vært trener for sønnen Andreas og servicemann for kasakhstanske Poltoranin. Begge to er siktet for brudd på dopingreglene under VM i Seefeld.

Manificat mener personer som Andrus Veerpalu må kastes ut av sporten for alltid. Han mener det er galskap at Veerpalu har fått fungere som trener for den nå dopingtatte sønnen Andreas i VM. Han raser mot OL-vinneren.

- Man vil skyte ham, sier Manificat til Nettavisen.

Man skal ikke tolke Manificat bokstavelig, men han er tydelig åpen om sin frustrasjon.

Den erfarne franske langrennsløperen er tydelig oppgitt og rister på hodet når han møter Nettavisen etter fredagens stafett.

- De som holder på med det her kan ikke få bli værende i langrennsverden. De må bort, sier franskmannen.

- «Rømte» fra VM-byen

Andrus Veerpalu har ikke svart på Nettavisens henvendelser fredag kveld. Estiske medier melder at Veerpalu og den dopingtatte sønnen «rømte» fra Seefeld etter at sønnen ble løslatt.

Andrus Veerpalu skulle ha møtt til pressekonferanse med det estiske laget fredag, men dukket ikke opp, ifølge avisen Aamulehti.

Ergo Leibak, langrennssjef i Det estiske skiforbundet, forteller til Nettavisen at Andrus Veerpalu visste at sønnen Andreas Veerpalu og Karel Tammjärv dopet seg. Det samme fortalte dopingtatte Tammjärv selv på en pressekonferanse fredag.

Leibak sier at han ikke har snakket med den estiske OL-vinneren etter at skandalen var et faktum.

Leibak hevder selv å ikke ha hatt noe kjennskap til dopingen før de to estiske utøverne innrømmet forholdet etter å ha blitt pågrepet av østerriksk politi i Seefeld tidligere denne uken.

- Dette er en katastrofe. Det er det beste ordet jeg kan bruke. Dette er en katastrofe, sier Leibak til Nettavisen.

- Dette var så uventet og det er vanskelig å kommentere. Det er dårlig nytt for estisk langrenn og det er dårlig nytt for langrenn generelt, forteller Leibak.

Mistenkte Poltoranin

Etter fredagens herrestafett tok canadiske Len Väljas bladet fra munnen. 30-åringen uttalte da at det over tid har vært en mistanke mot de arresterte løperne innad i langrennsmiljøet. Han trekker fem blant andre Poltoranin.

Også Manificat er tydelig på at han mistenkte kasakhstaneren som blant annet har tatt flere verdenscupseiere i løpet av karrieren.

- Ja, uten tvil, sier Manificat.

- Hvorfor det?

- Fordi han var med Veerpalu. Veerpalu har EPO opp til hit, sier franskmannen og holder hånden sin hevet så høyt han kan.

Sjokkvideo skaper reaksjoner

Manificat har i likhet med sine konkurrenter i Seefeld fått se videoklippet av østerrikeren Max Hauke som ble tatt på fersk gjerning koblet til en blodpose. Politiet har lekket videoklippet som det siste døgnet har gått viralt.

Franskmannen synes det var vondt å se klippet.

- Jeg så videoen, den var veldig sjokkerende. Jeg har tidligere hørt om doping, men aldri sett det med egne øyne. Nå gjorde jeg det, og det var sjokkerende. Det er bra at de blir tatt, men det er en tung tid for antidoping-arbeidet. Personlig har jeg ikke blitt testet i så mye det siste, og det er ikke normalt, røper franskmannen.

Han håper antidopingarbeidet trappes opp etter de siste avsløringene.

- Det er vanskelig, for det er ikke eksakt vitenskap. Og noen ganger er taperne smartere enn antidoping-arbeidet. Jeg må bare stole på at løperne vi går mot er rene, men det er vondt å se en slik video, sier han.

Det norske herrelaget som vant VM-stafetten var fredag ikke spesielt lystne på å snakke om dopingskandalen som har rammet VM.

VM i Seefeld fortsetter for langrennsløperne lørdag med 30-kilometer for kvinner, før herrene avslutter mesterskapet med 50-kilometer søndag.

Kommentarer til denne saken