Gå til sidens hovedinnhold

Mann eller mus

Kona fikk invitasjon til førpremieren på familiefilmen "Historien om Desperaux" på Colosseum rett før jul. Voksne på barnefilm er ikke alltid en sikker vinner, men det var en liten moral i filmen som var oppfriskende. Desperaux er en liten søt mus med kjempeører og mye mot som vil utforske livet utenfor musesamfunnet på et gigantisk slott. Så mye mot at musesamfunnet stevner han for retten.

Moralen i filmen er forbilledlig fordi all vekst, både individuelt og for et fotball-lag, skjer ved å utforske de selvpålagte grensene for egen adferd. Hvis et lag i 3. divisjon spiller som et 3. divisjonslag rykker det aldri opp, eller rykker rett ned hvis det ved et mirakel rykker opp. Et 3. divisjonslag må spille som et 2. divisjonslag. Og det betyr ikke at spillerne må få biler, mer penger og fetere drakter. Nei, det betyr at de må utsettes for både en intensitet og hurtighet de tror de ikke makter, og mer komplekse øvelser som utfordrer både teknikken og spillerforståelsen til den enkelte spiller.

Også her kan vi lære av Desperaux som blir forvist fra musesamfunnet, havner hos rottene, men som selvfølgelig klarer å redde både prinsessen på slottet, og hele samfunnet fra en selvpålagt tornerosesøvn. Desperaux blir til enhver tid utsatt for prøvelser og utfordringer han ikke har mulighet til å mestre gjennom gjenkjennelse, men må stole på sitt instinkt. Både et menneske og et fotball-lag må utsette seg for ting de i utgangspunktet tror de ikke mestrer for å vokse. For å bruke fotballsjargong: De må ut av flytsonen der de lever sine komfortable liv hvor mestring og utfordring går hånd i hånd, og begynne å prøve og feile.

Frigg skal selvfølgelig rykke opp i år. Noe vi forøvrig skal hvert år. Da handler mye om å tørre og være utenfor flytsonen i perioden fram til sesongstart. Og når vi famler og feiler, er det bare en ting vi kan stole på. Instinktet vårt. Mavefølelsen. Den stemmen som forteller at vi er på rett vei og at vi er oppe i 2. divisjon når oktober er omme. Godt nytt Friggår alle sammen her i Friggland.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis