«Generalkuppet», er tittelen i den franske sportsavisen L’Équipe torsdag .

Avisen mener å vite nøyaktig hvilke lag som truer UCI – det internasjonale sykkelforbundet – med å danne en eget World Cycling Tour på utsiden av forbundets regi. Og det er med god grunn sykkelpresident Pat McQuaid har vært ekstra rød i kinnene de siste dagene.

Det skal nemlig være storlag som Team RadioShack, Team Saxo Bank/SunGard, Quick Step, Team Movistar og Garmin-Cervélo som har dannet en felles front på å skape en parallelliga.

11 mektige stemmer
Managerne i de respektive lagene er heller ingen smågutter: Navnene til Johan Bruyneel, Bjarne Riis, Patrick Lefevere, Eusebio Unzue og Jonathan Vaughters bør i seg selv nære nok til å skjønne at kvintetten mener alvor.

L’Équipe skriver også at den mektige alliansen får støtte fra Omega Pharma-Lotto, Leopard-Trek, HTC-High Road, Liquigas-Cannondale, Team Sky og Rabobank. Samtlige er ProTeams per dags dato, altså som lag som er rangert på øverste nivå innenfor sykkelsporten.

Les også: Kopierer de NBA og Premier League?

Disse lagene skal være de 11 lagene cyclingnews.com omtalte tidligere denne uka.

Man kan jo selv tenke seg hvordan det ville bli om Alberto Contador, Thor Hushovd, Mark Cavendish, Ivan Basso, Edvald Boasson Hagen, Robert Gesink, Fabian Cancellara, Andy Schelck, Philippe Gilbert, Tom Boonen, Xavier Tondo og Levi Leipheimer plutselig skulle bryte ut av UCIs gullkantede WorldTour.

Vil devaluere forbundet
Ideen ble presentert av cyclingnews.com for et par dager siden og går kort og godt ut på å danne en privat sykkelliga som organiseres på samme måte som for eksempel basketballens NBA og fotballens Premier League.

Her blir idretten drevet som ren business via et privat selskap. I dag er det UCI (det internasjonale sykkelforbundet) som styrer alt innenfor den profesjonelle sykkelsporten.

11-lagsalliansen ønsker å redusere forbundets makt og la dem sitte igjen med ansvaret for amatørsykling og banesykling – og finansiere denne driften via inntekter man drar inn via støtte fra den internasjonale olympiske komité og fra å arrangere VM.

Må overbevise rittarrangørene
UCI er på sin side livredde for å miste kontrollen over klassikere som Flandern rundt og Paris-Roubaix, samt pengemaskinene Tour de France, Vuelta a España og Giro d’Italia. Nøkkelen for utbryterlagene blir nå å overbevise rittarrangørene om at deres ideer vil gjøre sykkelsporten enda mer TV-vennlig og attraktiv på verdensbasis.

Ting tyder på at samtalene er godt i gang allerede:

- Jeg hadde en flott middag med Wouter Vandenhaute, eieren av Flandern rundt, i kveld. En smart og kreativ fyr. Sykkelsporten trenger flere folk som ham, twitret Garmin-sjefen Jonathan Vaughters torsdag.

Konflikten mellom ryttere, lagledere og forbund blusset for alvor opp igjen da UCI trappet opp radioforbudet denne sesongen. Nå er det kun under ritt som står på WorldTour-kalenderen man kan benytte radiokommunikasjon.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Rytterne har truet med å boikotte både VM i København og Tour of Beijing, mens sykkelpresident Pat McQuaid svarte med et åpent brev til rytterne.

- UCI er klar over skrittene som blir tatt for å sette opp en privat liga, World Cycling Tour, utenfor vårt system, av visse lagledere. Det får meg til å undre om de finansielle fordelene de jakter på, vil komme rytterne til gode, skrev McQuaid.

Bruyneel fnyser av «McQuaid-trusler»
L’Équipe skriver at laglederne avholdt et møte i forkant av Milano-Sanremo og at Johan Bruyneel var initiativtaker.

Bruyneel har selv gått ut med massiv kritikk av sykkelforbundet via belgiske Het Laatste Nieuws. Her ville han ikke bekreftet at han er involvert i arbeidet med å danne en privat liga, men han innrømmer at flere sykkellag har representert ved diverse møter den siste tiden.

- Hva som enn skjer: Et system som ligner på Formel 1, eller noe annet, går jeg ut ifra at sykkelsporten ikke vil eksistere uten UCI. De er fortsatt sykkelsportens styrende organ og de bestemmer over de profesjonelle sykkellagene, sier Bruyneel til avisen.

- Men dersom et knippe lag samler seg, ser det allerede ut til å være et problem for UCI. Da kommer telefonsamtalene og truslene. Jeg skal fortelle deg en ting: Vi bryr oss ikke lenger om truslene til Pat McQuaid. Dersom han fortsetter slik han gjør nå, kan det hende vi slutter med alt (som omhandler sykling) eller vi kan komme opp med en annen løsning.

Holdes utenfor
Flere lag frykter for konsekvensene ved å gå mot sitt eget forbund. Astana viste opprinnelig interesse for planene, men Alexandre Vinokourov slo fast at laget ville støtte McQuaid i denne saken.

Lag som Lampre-ISD og Team Katjusja skal støtte UCI, mens BMC Racing og Vacansoleil sitter på gjerdet. De franske lagene har foreløpig ikke blitt involvert i prosessen, skriver L’Équipe.

Hvordan tror du maktkampen ender mellom 11-lagsalliansen og UCI? Kom med ditt innspill i diskusjonsforumet vårt!