Mannen bak LSKs storseier

Foto: (Scanpix/Nettavisen)

Tre mann scoret sju mål for Lillestrøm. Én mann hentet dem til klubben.

22.03.11 10:33

Henning Berg og Lillestrøm gliste.

Rune Skarsfjord og Brann gliste.

Og Martin Andresen og Vålerenga gliste.

Men én mann gliste kanskje mer enn alle denne helga. Fotballagent Atta Aneke er nemlig mannen bak det meste av det som skjedde i Norge i helga. Spillere Aneke personlig har jobbet med leverte til sammen ti poeng i poengligaen (mål og målgivende) og spillerne hans bekler topp 3-lista på VGs spillerbørs.

Aneke hentet Brann-spiss Kim Ojo til Norge, selv om han er ikke lenger er agenten til 22-åringen.

Han hentet en av Vålerengas mest sentrale spillere i 2-0-seieren mot Viking, Fegor Ogude, til Norge.

Og han bidro til at alle Lillestrøms målscorere i 7-0-seieren mot Stabæk endte på Åråsen.

Men hvordan fant han Lillestrøm-essene?

- Torgeir og Henning er ekstremt flinke
- Det som alltid er morsomt med Nigeria er at de spissene som de verdsetter høyt der nede, det er ikke dem som har det som skal til for å lykkes i Tippeligaen, sier Aneke til Nettavisen.

- Ta for eksempel Odion Ighalo, som jeg hentet til Lyn og som så ble solgt til Udinese, han satt på benken på klubblaget i Nigeria.

- Anthony Ujah spilte riktignok da jeg så ham, men det var ikke sånn at han var på landslaget eller var den store spilleren i ligaen der nede. Jeg har en speider som jobber på heltid for meg i Nigeria. Han anbefalte Anthony for meg. Det var sånn det begynte.

- Da jeg så reiste ned for å se ham i aksjon så jeg med en gang at han hadde egenskapene som vi ser etter i Norge. Han var sterk, hadde bra fart og gode avslutteregenskaper. Men han scoret vel bare fire mål eller noe på en halv sesong i Nigeria før han kom til Norge.

- Hvor sikker var du på at han kom til å lykkes?

- Man kan aldri være sikker, men det er én ting som gjør det gøy å jobbe med nettopp Lillestrøm, Torgeir Bjarmann og Henning Berg. Det finnes en del klubber som henter prøvespillere fra Afrika. De henter spillerne til noe helt ukjent. De trener gjerne på kunstgress, men etter 1-2 treninger har trenerne gjerne bestemt seg for at spillerne ikke er gode nok. Sånn er ikke Torgeir og Henning. De er ekstremt flinke til å gi spillerne tid. De har jobbet med mange afrikanske spillere, og vet at de ikke får sett det beste av spillerne første uka. Anthony var første gangen i Norge sommeren 2009. Deretter kom han hit tre-fire ganger på prøvespill før Lillestrøm skrev kontrakt med ham.

Årsaken til de mange prøvespillene var ikke at Lillestrøm var usikre på ham. Det var heller at de allerede hadde Arild Sundgot, Bjørn Bergmann Sigurdardson, Edwin Eziyodawe og Olivier Occean på spissplass.

Det var derfor ikke en ny spiss som stod øverste på ønskelista.

Men til slutt, like før seriestart i fjor, hadde Ujah vært så god at han også fikk kontrakt.

- Da lyver jeg...
- Jeg mener å huske at Lillestrøm egentlig hadde en plan på å først hente ham sommeren 2010. Han var imidlertid så bra at de valgte å gjøre alt med en gang og også bruke ham fra starten av.

Det var imidlertid først i juni Ujah spilte seg fast inn på laget. Etterpå har han ikke sett seg tilbake. Nå står han med 16 mål på sine siste 18 Tippeliga-kamper for romerikingene.

- Som forventet?

- Hehe. Det er ikke til å legge skjul på at det har gått bedre enn forventet. Han scoret 14 mål i fjor. Så fire på én kamp i år. Sier man at det er som forventet, da juger man, sier Atta Aneke.

(Saken fortsetter under bildet)

Foto: Kyrre Lien / Scanpix

Var først hos Vålerenga
Nosa Igiebor, som scoret to av de sju målene mot Stabæk, har delvis den samme bakgrunnshistorien, men han kunne spilt for Vålerenga hvis Oslo-klubben hadde vært litt raskere på labben.

Han hadde relativt kort tid bak seg i nigeriansk Premier League da han kom til Norge, og spilte som Anthony Ujah også i Warri Wolves.

- Det var egentlig helt tilfeldig at jeg kom i kontakt med ham. Jeg var i Nigeria og så U20-landslaget, ikke live, men på tv. Jeg fattet interesse, sjekket referanser og fant fort ut at det er ikke var snakk om en spiller som bare hadde spilt sitt livs kamp i den ene kampen jeg så. Deretter ba jeg spillerne jeg kjente på U20-landslaget om nummeret hans og tok en telefon, sier Aneke.

- Det virket som om Nosa var vant til at agenter tok kontakt, og han ba meg høflig om å ta kontakt hvis jeg hadde noe. Deretter ble jeg ringt opp av et annet agentselskap som lurte på om jeg hadde noen spillere jeg mente var gode nok for skandinavia. Jeg trakk frem Nosa, og sånn var det at han endte i Vålerenga.

Etter 45 dagers prøvespill i Oslo hadde Vålerenga fortsatt ikke klart å ta en endelig avgjørelse. Spilleren ble utålmodig. Atta Aneke også. Til slutt varslet agenten Vålerenga om at hvis det ikke skjedde noe, så ville han sende spilleren på prøvespill til en annen klubb.

- Jeg fikk beskjed om at det var greit. Dermed dro Nosa til Lillestrøm, imponerte der og de ville skrive kontrakt. Da ville imidlertid også Vålerenga tilby kontrakt, sier Aneke.

Det hele endte med bråk.

Vålerenga mente de hadde førsteretten, men spilleren ville heller til Lillestrøm.

- Det ble en stor greie ut av det, men jeg tror Vålerenga til slutt innså at måten det hele endte på var grei nok. Dessuten endte det jo med at jeg i stedet hentet Fegor Ogude til dem i stedet, sier Aneke.

(Saken fortsetter under bildet)

Foto: Josefsen, Jon-Michael

- Mest gledelig
Og selv om det var LSK-spillerne som stjal overskriftene i helga så er det verdt å merke seg at Ogude er den eneste av de nigerianske spillerne som er inne på Nigerias A-landslag.

De andre må foreløpig nøye seg med en plass i U23-troppen.

- Jeg må vel nesten innrømme at det var Fegors innsats mot Viking som nesten gledet meg mest. Ingen har snakket om ham før sesongen. Han har gått skadet i hele vinter, og har sltt med å få ut ting i kamp. Jeg skal være forsiktig med å ta av etter bare en kamp, men han viste i alle fall litt av det han har inne og det Martin (Andresen) har sagt at han viser hver eneste dag på trening, sier Aneke.

- Men hva med Lillestrøms siste målscorer, Ohi Omoijuanfo?

- Jeg hadde en finger meg i spillet da han dro fra Holmlia til Lillestrøm også, ja.

- Hvorfor endte han ikke i Vålerenga?

- For det første så hadde han en storebror, Michael, som spilte i Lillestrøm tidligere. I tillegg tror jeg at han følte at på juniorlaget til Vålerenga så var det litt for mange spillere som var lik ham. I Lillestrøm ville han skille seg mer ut.

Omoijuanfo har nå scoret to mål på totalt 81 minutter med Tippeliga-fotball.

- En fin helg
Brann-spiss Kim Ojo ble også hentet til Norge av Aneke, selv om de to nå ikke jobber sammen.

- Jeg hentet ham til Norge sammen med Ighalo. Ighalo endte i Lyn. Ojo i Nybergsund. Men det er uanset moro å se at spillere man henter gjør det bra.

- Så ja, det har vært en fin helg, gliser Aneke.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.