RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: AP/Scanpix

Mannen som nektet å tape

Sist oppdatert:
Les historien om en av de største legendene i amerikansk idrett.

- Jeg tror at enhver manns fineste øyeblikk, den største opplevelsen av alt han holder kjært, er det øyeblikket da han har gitt alt han har og ligger utslitt på slagmarken - seirende.

Ordene tilhører mannen som i dag er nærmest synonymt med National Football League (NFL). Mannen som mer enn noen andre i den amerikanske fotballens historie har gjort seg kjent gjennom sine prinsipper som for eksempel knallhardt arbeid. For det er nettopp det som kjennetegner Vince Lombardi.

Les også: Superstjernen var minutter fra døden

Rekordmannen
Natt til mandag norsk tid møtes Pittsburgh Steelers og Arizona Cardinals til den 43. utgaven av Super Bowl. Vinneren av kampen mottar Vince Lombardi Trophy som bevis på at de var best av alle lagene i NFL denne sesongen. Men hvorfor kalles det vakre trofeet akkurat Vince Lombardi Trophy?

Lombardi har gått inn i historiebøkene mye på grunn av sin periode som hovedtrener for Green Bay Packers fra 1959-1967. Hans største prestasjon var da han vant tre NFL-mesterskap på rad i 65, 66 og 67, de to seneste var de to første Super Bowl i historien. Det er det fortsatt ingen andre lag som har greid den dag i dag.

Semifinalen i 1967 er ikke bare husket som en av de største kampene i NFL gjennom tidene, det er også mye av grunnen til den legendariske statusen Lombardi har i dag. Oppgjøret har i etterkant blitt kalt «The Ice Bowl», fordi kampen ble spilt under ufyselige forhold. Green Bay spilte på hjemmebane mot Dallas Cowboys i 13 minusgrader. Da det gjensto 16 sekunder av kampen - på stillingen 17-14 til Dallas - hadde Green Bay ballen på Cowboys sin 1-yardlinje. Packers kunne velge å sparke ballen, en såkalt field goal, og score tre poeng, noe som sannsynligvis ville sendt kampen til overtid. Men Lombardi ville det annerledes. På deres siste forsøk løp Green Bays pasningsfordeler Bart Starr inn til touchdown. En vanvittig risiko å ta i en slik situasjon, men Lombardi tok det med fatning etter kampen.

- Vi gamblet og vant, var Packers-treneren sin kortfattede analyse av situasjonen.

Snuoperasjon
I 1969 tok han over Washington Redskins. Hovedstadslaget hadde 14 strake sesonger bak seg med flere tap enn seire. Men i løpet av Lombardis første sesong i klubben gjorde han igjen underverker. Syv seire, fem tap og to uavgjort var status for Washington under Lombardis ledelse i 69-sesongen.

Men treneren utmerket seg også på andre områder. Lombardi la merke til at en av hans spillere, Larry Brown, var døv på det ene øret. Det var noe både Browns foreldre, lærere og tidligere trenere ikke hadde lagt merke til, og som hadde hindret han i å nå sitt fulle potensial. Men etter at Lombardi merket at Brown alltid tiltet hodet til den ene siden når han skulle snakke med han, oppfordret han spilleren til å ta en hørselstest. Der ble det avslørt at han var døv på det ene øret, og running backen måtte ta i bruk hørselsapparat. Når hørselen ble bra igjen, tok også spillet seg opp for Brown. Han fikk til slutt en suksessfull karriere i NFL.

Stor taler
Mye av grunnen til Lombardis suksess var at spillerne hans var utrolig trofaste og hardtkjempende. Han hadde en unik evne til å motivere og bygge opp psyken til spillerne sine, og hans konstante fokus på hardt arbeid har gitt han millioner av beundrere.

Flere av Lombardis taler blir fortsatt hyppig sitert i dag. Han var også kjent for sin enorme vinnervilje og sin treningsfilosofi som la grunnlaget for hans eventyrlige trenerkarriere.

- Å vinne er ikke alt; det er det eneste, er et uttrykk Lombardi var kjent for og som han ofte sa til spillerne sine.

Å møte tidsnok til trening var noe Lombardi satte mye fokus på. Men det holdt ikke bare å møte opp til rett tid. «Lombardi time» er et prinsipp som fortsatt lever den dag i dag. Det vil si at man skal møte opp 15 minutter før treningen begynner. Har man ikke møtt opp da, regnes man som å ha ankommet for sent.

Lombardis enorme popularitet i USA på slutten av 60-tallet var så voldsom at Richard Nixon visst nok skal ha vurdert å ta han med som en følgesvenn når han meldte seg til presidentvalget i 1968. Men en av Nixons rådgivere skal ha hvisket høflig til den republikanske kandidaten at Lombardi var supporter av det demokratiske partiet.

Møtte en nærmest uovervinnelig motstander
Tallene snakker for seg selv. 96 seirer på 136 kamper og fem mesterskap var status for Lombardi etter ti år som hovedtrener. Men den vanskeligste kampen av alle greide til og med ikke den prinsippfaste mannen å vinne. Når han skulle i gang med sin andre sesong som hovedtrener for Washington Redskins sommeren 1970, ble det konstatert at Lombardi hadde utviklet kreft. Kun ti uker senere måtte han gi tapt etter at kreften hadde spredt seg gjennom kroppen hans. Han døde 3. september 1970, kun 57 år gammel.

Kun én uke etter hans død ble det bestemt at Super Bowl-trofeet skulle omdøpes til Vince Lombardi Trophy.

Og igjen ville Nixon ha et ord med i laget. Nixon, som da hadde blitt USAs president, sendte et kondolansetelegram signert «det amerikanske folk» for å vise sin respekt.

I 1971 ble Lombardi en del av den amerikanske fotballens Hall of Fame. Den ultimate påskjønnelsen for enhver spiller eller trener som er, eller har vært, aktiv i NFL.

Hardt oppgjør
Natt til mandag møtes altså Steelers og Cardinals. Steelers går inn i kampen som store favoritter etter å ha vært et av de beste defensive lagene i NFL denne sesongen, men Cardinals har et ess i ermet med Larry Fitzgerald som er en av ligaens beste pasningsmottakere. Arizona har aldri vært i Super Bowl før, mens Steelers med seier vil ta sin sjette triumf i den ultimate finalen. De vil i så fall være det eneste laget som har vunnet Super Bowl seks ganger.

Vinneren vil uansett kunne løfte Vince Lombardi Trophy høyt over hodet og kunne kalle seg selv verdens beste.

Les også: Superstjernen var minutter fra døden
Les også: - Jeg tilgir morderen

Ord fra gullmunnen
Lombardi var som kjent en person som ikke hadde noen problemer med å si de riktige ordene på rett tid og sted. Under er et lite utdrag av Lombardis mest kjente sitater.

- Hvis det å vinne ikke betyr alt, hvorfor teller man poeng?

- Hvis du kan akseptere å tape, så kan man ikke vinne.

- Når man lærer seg til å gi opp, så blir det en vane.

- Trening gjør en ikke perfekt. Bare perfekt trening gjør en perfekt.

- Vis meg en god taper, og jeg skal vise deg en taper.

- Den virkelige helten er den som blir banket ned i knestående, og så kommer seg opp igjen. Det er den virkelige helten. Det er hele essensen av en helt.

Kilder: YouTube, ESPN og Wikipedia.

Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere