RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mannen som styrer Rooneys framtid

Foto: PA Photos/Scanpix
Sist oppdatert:
Før solgte han støvsugere. Nå er han omstridt fotballagent.

Sagaen om Wayne Rooney har nådd nye høyder de siste dagene, og avisene er stappfulle av spekulasjoner og rykter rundt 24-åringens framtid. Tirsdag ble det bekreftet fra offisielt hold at spissen ønsker seg vekk fra Manchester United, og frierne står i kø. Manchester City blir nevnt som en klubb, mens også Real Madrid, Chelsea og Barca skal være inne i bildet.

LES OGSÅ: - Rooney vil vekk fra United

Bakgrunnen for at Rooney ønsker seg bort skal være at han har kommet på kant med manager Sir Alex Ferguson. Og som skotten så mange ganger tidligere har vist, så er illojalitet noe som ikke tolereres på Old Trafford. En potensiell overgang vil uansett ikke kunne fullføres før januar, men eksperter tror Rooney allerede har spilt sin siste kamp i United-trøyen.

Det at superspissen også kan forlate klubben for småpenger til sommeren som en følge av Webster-dommen, gjør det enda mer sannsynlig at United vil prøve å kvitte seg med spilleren så fort overgangsvinduet åpner. Et salg i januar kan bety «big business» for de for de røde og vil trolig gi midler til å hente inn en kvalifisert erstatter umiddelbart etter at slaget er sluttført.

Innflytelsesrik agent
Det har ofte blitt sagt at Sir Alex Ferguson har vært som en far for Wayne Rooney siden 24-åringen kom til Manchester United i 2004, men bak i kulissene lurer likevel en slu agentrev. Og det er nettopp Paul Stretford som nå bli utpekt som mannen som styrer Rooneys fotballfremtid. Spillerens tillit til agenten har nemlig vært total siden han tok som agent i 2002 fra firmaet Pro-Form.

Den da 17 år gamle Rooney spilte på den tiden for Everton, og ble sett på som et av de største talentene noensinne på balløya.

Etter at Stretford tok over ansvaret for spissens karriere gikk det ikke lang tid før lønnen hans på Goodison Park hadde steget fra 750 kroner i uka til 130.000 kroner i uka. En lønn som altså var 173 ganger høyere enn den forrige han hadde i Everton.

Stretford var også rask med sikre rettighetene til Rooneys markedsprofil, slik at spilleren selv kunne tjene store penger på reklame, sponsorer, promotering, og markedsføringskampanjer.

- Jeg tror jeg var den første 17-åringen som hadde rettigheter til min egen markedsprofil inkludert i min første profesjonelle kontrakt. Noe som betød at jeg fikk prosenter av klubbens kommersielle virksomhet allerede fra starten av, forteller Rooney.

LES OGSÅ: Kan forsvinne for småpenger

Solgte støvsugere
Stretford har en bakgrunn som støvsugerselger, men etablerte agentfirmaet Proactive Sports Management i 1987 og har bygd seg opp en stor formue gjennom agentvirksomheten. Han var blant annet svært sentral da Rooney signerte for Manchester United i 2004 for omtrent 300 millioner kroner, og har også hele tiden hatt ansvar for å forhandle fram spillerens lønnsvilkår.

Da Rooney i 2006 signerte sin hittil siste avtale med United var det Stretford som forhandlet fram ukelønnen på rundt 900.000 kroner. Selv tjente Stretford rundt 16 millioner kroner på overgangen. Agenten får også 20 prosent av alle kommersielle inntekter som Rooney har, og tar også en andel av de rundt sju millionene i året United betaler for Rooneys markedsprofil.

Men mens Rooney stadig ble en større og større profil i fotballverdenen, var ikke alle like positive til Stretfords metoder.

Agenten har flere ganger måtte svare for seg retten etter beskyldninger om uærlig virksomhet. I 2004 var Stretford vitne i en utpressingssak vedrørende Rooneys tidligere agent Peter McIntosh, men saken ble avvist da Stretford ble erklært inhabil.

LES OGSÅ: - City byr 550 mill. for Rooney

Utestengt i ni måneder
Senere ble agenten satt under etterforskning av det engelske fotballforbundet for brudd på FIFAs transferreglement.

Etterforskningen kom som en følge av Stretfords feide med McIntosh, som hevdet at Stretford hadde snappet opp den 17 år gamle Rooney uten å tilby passende kompensasjon for rettighetene til spilleren. Stretford ble også beskyldt for å ha gitt falskt vitnemål til politiet angående omstendighetene rundt hvordan Rooney ble hentet fra firmaet Pro-Form i 2002.

Resultatet av rettssaken ble at Stretford ble utesteng fra all agentvirksomhet i ni måneder. Wayne Rooney valgte likevel å stå støtt ved sin agent gjennom hele suspensjonstiden.

Stretford ble også saksøkt for rundt 45 millioner kroner av sin tidligere arbeidsgiver Proactive Sports Management, men vant saken, og tok i stedet med seg Rooney da han forlot firmaet i 2008 etter først ha blitt beskyldt om å ha puttet flere millioner kroner i agenthonorarer rett i sin egen lomme. Rooney har i ettertid uttalt at han valgte å følge Stretford fordi han stolte fult og helt på agenten, og at han var svært fornøyd med jobben han hadde gjort som agent siden 2002.

Kan tjene 50 millioner
Nå ser det altså ut til at Stretford igjen kan gjøre store penger.

Agenten har ansvaret for å finne en ny klubb til spilleren, og det var også han som varslet United om at klienten ikke ønsket å forlenge oppholdet på Old Trafford. Kanskje ikke så rart. Det er nemlig ventet at Stretford vil tjene opp mot 50 millioner kroner på et salg av United-stjernen, uansett hva overgangssummen lyder på.

Manchester City har som tidligere nevnt blitt sagt å være en av de heteste kandidatene til å sikre seg Rooney, på grunn av deres store pengestyrke. Spekulasjoner i media hevder at Rooney kan komme til å tjene rundt 2,5 millioner kroner i uken på City of Manchester Stadium, og overgangssummen vil trolig også være svimlende.

United-manager Sir Alex Ferguson har imidlertid uttalt at han vil gjøre alt i sin makt for å hindre et salg til erkerivalen. Skulle Rooney forsvinne, ser skotten helst at han reiser utenlands.

(Kilder: BBC, The Times, Wikipedia, The Guardian).

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere