RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mannen som tar fra Zlatan nattesøvnen

Foto: AFP/Scanpix
Sist oppdatert:
Og lørdag møter svensken sin «verste fiende» til storkamp.

Den 14. august 1984 kom det en skikkelig hardhaus til verden. Navnet ble Giorgio Chiellini og yrket er forsvarsspiller i Juventus.

Siden debuten for «den gamle dame» i 2005 har Chiellini etter hvert etablert seg som en av de mest kompromissløse forsvarsspillerne i den italienske toppdivisjonen og nasjonens spisser gruer seg til møtet med den 1,86 meter høye stopperen.

- Den tøffeste jeg har møtt
En av dem som virkelig har fått kjenne Chiellinis kvaliteter på kroppen er tidligere lagkamerat Zlatan Ibrahimovic. De to spilte sammen for Juventus i 2005/2006-sesongen, men da svensken gikk til Inter året etter fikk han senere et hardt møte med sin gamle kamerat. I et av oppgjørene mellom Inter og Juventus i 2007 utkjempet de to en smått legendarisk duell seg imellom, og Chiellini holdt den svenske spissen i sjakk gjennom bataljen.

- Giorgio Chiellini er for meg den markeringsspilleren som er hardest og tøffest og møte. Han er den forsvarsspilleren som virkelig får meg til å lide, forteller Zlatan til Corriere dello Sport.

- Det er svært vanskelig å spille mot ham. Han gir deg ikke noe rom, og det er nesten så man ikke får puste. Men jeg liker fyren. han er en lojal og ærlig kjempe, sier Milans appelsinsjonglør.

Møtes igjen lørdag
Og lørdag møtes de to kamphanene trolig til ny duell når Zlatan og hans Milan er vertskap for Juventus på ærverdige San Siro.

De svarte og røde har satset hardt foran denne sesongen og hentet inn både Ibrahimovic på lån fra Barcelona, og brassen Robinho fra Manchester City. I forrige ligakamp scoret de to nykommerne hvert sitt mål da Napoli ble slått, og totalt har de scoret henholdsvis tre og to ligamål på de åtte første kampene.

Juventus på sin side har vært litt mer på det jevne, men holder også brukbart følge med topplagene. Klubben handlet mye i sommer, og hentet blant annet serberen Milos Krasic fra CSKA Moskva. Kantspilleren må imidlertid stå over møtet med Milan på grunn av en suspensjon grunnet filming i oppgjøret mot Bologna.

Etter at åtte runder er unnagjort i Italia ligger Milan på andre med 17 poeng, mens Juventus er nummer fem med sine 12 poeng.

Slo gjennom som back
Så hvem er egentlig denne mannen som gir Zlatan mareritt?

Allerede som seksåring startet den nå 26 år gamle italieneren karrieren som fotballspiller i Livorno. Og etter å ha prøvd seg som både sentral midtbanespiller og ving, fant han etter hvert sin rolle som sideback. Det var i denne posisjonen han etter hvert skulle få sin A-lagsdebut for klubben i 2001/2002-sesongen.

Laget spilte på den tiden i italiensk Serie C1.

I løpet av sine to første sesonger på A-laget fikk han åtte opptredener for klubben, noe som var nok til å vekke Romas interesse. Hovedstadsklubben sikret seg spilleren i 2002 for rundt 24 millioner, men lånte ham umiddelbart tilbake til Livorno.

Klubben var nå i Serie B, og den første sesongen tilbake på lån i klubben ble det kun seks kamper i ligaen, før han året etter fikk sitt store gjennombrudd. Neste sesong fikk han nemlig totalt 41 kamper og scoret fire mål for Livorno i Serie B, og laget kjøpte ham tilbake fra Roma. Oppholdet på Stadio Armando Picchi skulle likevel ikke vare særlig lenger.

Juventus hadde nemlig latt seg imponere av spilleren, og handlet ham inn før 2004/2005-sesongen, for så å selge en andel i spilleren til Fiorentina. For de lilla fikk han totalt med seg 42 kamper før han returnerte til Juventus.

Blomstret under Deschamps
Allerede i sin første sesong for «Bianconeri» fikk han tillit av daværende trener Fabio Capello, men det var ikke før klubben ble tvangsnedrykket til Serie B på grunn av en korrupsjonsskandale at 26-åringen virkelig ble en hit.

Det var også under Serie B-sesongen at Chiellini ble konvertert til midtstopper av trener Didier Deschamps på grunn av skader på flere nøkkelspillere. Juventus rykket direkte opp igjen, og slapp bare inn totalt 30 mål.

Året etter tilbake i Serie A startet Chiellini sesongen igjen på venstreback, men nok en gang ble han flyttet inn som midtstopper på grunn av skader. Denne gangen var det Claudio Ranieri som så anvendeligheten til forsvareren.

Og siden returen til toppdivisjonen foran 2007/2008-sesongen har Chiellini bare blitt en viktigere og viktigere del av Juventus. Han har flere ganger vunnet prisen for årets beste forsvarsspiller i Serie A, og har også etablert seg på det italienske landslaget. Totalt har han spilt 36 kamper og scoret to mål i den azzuriblå italienske drakten.

Slik spilles helgens Serie A-runde
Genoa (10) - Inter (3) (fredag, 20.45)
Roma (14) - Lecce (8) (lørdag, 18.00)
AC Milan (2) - Juventus (5) (lørdag, 20.45)
Palermo (7) - Lazio (1) (søndag, 12.30)
Bari (18) - Udinese (11) (søndag, 15.00)
Brescia (12) - Napoli (6) (søndag, 15.00)
Cagliari (19) - Bologna (16) (søndag, 15.00)
Cesena (17) - Sampdoria (9) (søndag, 15.00)
Parma (20) - Chievo (4) (søndag, 15.00)
Catania (13) - Fiorentina (15) (søndag, 20.45)

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere