*Nettavisen* Sport.

Mannen som trosset Lance Armstrong

UTESTENGES: Sykkelsportens egen martyr, Christophe Bassons, gav opp karrieren etter å ha kjempet mot en utstrakt dopingkultur. Nå blir franskmannen selv utestengt grunnet brudd dopingbestemmelsene. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Da hans tidligere lagkamerater forsøkte å kjøre ham i grøfta, innså Christophe Bassons at det var over.

16.10.12 10:18

«For Bassons – mot dopet», «Hjem med Armstrong, Bassons i hovedfeltet».

Det var støtteerklæringene noen franskmenn utstyrte bannerne sine med under 1999-versjonen av Tour de France.

Den unge Française des Jeux-rytteren syklet kun 12 etapper av rittet. Deretter orket han ikke mer – og reiste hjem:

- Manageren (Marc Madiot, vår anm.) ønsket ikke at jeg skulle gi meg, men jeg var mentalt og fysisk utslitt. Så en morgen, etter en søvnløs natt, ringte jeg journalisten jeg jobbet med i Le Parisien, Lionel Chami, og ba ham plukke meg opp og kjøre meg til nærmeste togstasjon, sier Christophe Bassons til bicycling.com.

Jordskjelv med Festina
Så hva hadde han gjort? Det var mer hva han ikke hadde gjort.

Tilfeldighetene skulle nemlig ha det til at Bassons skrev under for Festina i 1996 etter at Force Sud-laget ble lagt ned.

8. juli 1998 ble massøren Willy Voet stoppet av franske politi med mengder av anabole steroider, EPO, sprøyter og andre dopingrelaterte produkter i bilen.

Festina-skandalen var et faktum.

Arrestasjonen ble starten på en fullverdig jordskjelv innenfor sykkelsporten, og lag som TMV-Farm Frits og Team ONCE blir også tatt med buksene nede.

Nektet å «lade kanonen»
I alt blir ni Festina-ryttere og tre ledere tatt inn til avhør, men ikke unge Bassons som ikke hadde noe med den systematiske dopingen å gjøre.

- Det er riktig at han (Bassons) ikke er en av dem. Han er ikke støpt i den samme formen. Det er riktig at han nektet å «lade kanonen» (les: å benytte seg av EPO) i disse årene. Det er riktig at han ikke hører til gjengen av juksemakere og de korrupte, uttalte Jean-Luc Gatellier til L’Équipe.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Haslene, Espen

Og dette var en del av problemet for den da 24 år gamle rytteren. Folk begynte å snakke om «rytteren som ikke dopet seg».

- I starten trodde jeg det skulle gå bra, men det endret seg fort. Problemene startet for meg da folk skulle få meg til å holde kjeft. Det er litt morsomt for før 1998 var det ingen som spurte meg om jeg dopet med, og jeg sa aldri: «Jeg doper meg ikke». Og jeg beskyldte ingen for det heller, fordi ingen spurte meg. Men det var tydelig at andre snakket om at «Bassons aldri dopet seg».

Skrev åpent om doping i fransk avis
Som nysignert rytter i Française de Jeux begynte han imidlertid å åpne munnen.

Han hadde en daglig spalte i Le Parisien hvor han fortalte åpent om livet i Tour de France, og hva han tenkte rundt det.

- Allerede på de første etappene synes jeg tempoet var mistenkelig høyt, og det ga jeg uttrykk for da jeg snakket med journalister. 1999-touren skulle være «Tour of Renewal» (fornyelsens tour), men jeg var sikker på at dopingen ikke var borte, påpeker han.

Armstrong: - Dra hjem!
Historien som følger er relativt kjent. Bassons fortsetter å være budbringer for at lite har skjedd i etterkant av Festina-skandalen og at sykkelsporten fremdeles ikke er ren.

Inntrykket forsterkes etter 9.-etappen mellom La Grand Bornand og Sestriere. Den 213,5 kilometer lange etappen blir vunnet at Lance Armstrong, etter en vanvittig maktdemonstrasjon av han og US Postal-laget.

Bassons sliter seg i mål over 20 minutter bak vinneren den dagen. På den påfølgende etappen er hovedfeltet enige om at man skal ta det rolig på de første ti milene.

Franskmannen er forbannet og nekter å adlyde. Han går i stedet tidlig i brudd, blir hentet inn av US Postal og faktisk også hans egne lagkamerater.

Ifølge Bassons blir han prikket på skulderen av Armstrong og mottar følgende ukvemsord på veien:

- Det du forteller er ikke bra for sykkelsporten. Dra deg hjem. Faen ta deg!

Skulle kjøres i grøfta
Hva som enda verre er: Han er nå «persona non grata» i hovedfeltet. Året etter forteller Bassons at noen av hans tidligere lagkamerater forsøkte å kjøre ham i grøfta under firedagersrittet i Dunkerque.

Der og da tar han et valg:

- Det ble for farlig, og jeg innså at det ikke var verdt å fortsette.

Han blir på sykkelen i et knapt år, og får kontrakt hos Jean Delatour, men etter 15.-plass på tempo i det franske mesterskapet, legger han opp som sykkelrytter på toppnivå.

Bassons: - Folk ser at jeg fortalte sannheten
Nå drøye 11 år senere har USADA (det amerikanske antidopingbyrået) ferdigstilt en bevisoppgave på 1000 sider om Armstrong og den organiserte dopingen i US Postal i perioden han vant sine sju Tour de France-titler.

Bassons nemesis står nå i fare for å miste dem alle, mens franskmannen endelig ser ut til å få gehør for budskapet han prøvde å formidle mot slutten av 90-tallet.

- Hvilke tanker gjør du deg om Lance Armstrong i dag?

- Når det gjelder Armstrong, bryr jeg meg ikke om det ene eller det andre på dette punktet. Jeg synes det er viktig at sannheten kom for en dag. Jeg synes det er viktig for sporten å innse at man også etter Festina-skandalen fortsatte å gjøre feil i årene som fulgte. Men det eneste som gir meg tilfredsstillelse av alt som har kommet fra nå, er at folk ser at jeg ikke løy. Det jeg fortalte var ikke usant, forteller han til bicycling.com.

Christophe Bassons bor nå i Bordeaux og jobber mot doping både i det franske sportsdepartementet og det franske antidopingbyrået.

Han følger fremdeles Tour de France tett, men liker ikke alltid det han observerer i hovedfeltet:

- Det som plager meg når jeg ser på Tour de France, er dominansen til visse lag. Jeg kan ikke unngå å spørre meg selv om dopingen ikke har kommet tilbake, slik det var før i tiden.

Denne artikkelen er skrevet på bakgrunn av intervjuet Christophe Bassons har gjort med bicycling.com i etterkant av rapporten mot Armstrong og US Postal. Du kan lese hele intervjuet ved å trykke deg inn her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.