*Nettavisen* Sport.

Maradonas lille maestro

Foto: EPA/Scanpix

Overlever Newcastle-fansens favoritt enda en manager? Vi tviler.

Nolberto Solano har hatt en fabelaktig karriere i engelsk toppfotball. Den lille peruvianeren har spilt 229 kamper for Newcastle og scoret 37 mål.

Han var uønsket da Sir Bobby Robson styrte klubben, men ble hentet tilbake fra Aston Villa da Graeme Souness overtok.

Nå er det Sam Allardyce som styrer skuta.

Startet som midtstopper
Allardyce har lovet fansen at Solano fremdeles har en rolle å spille på Tyneside - og da tenker han ikke på rollen som trompetist i bandet The Geordie Latinos.

Men når Newcastle United i sommer har hentet inn Joey Barton, Geremi, Alan Smith og Mark Viduka, og i tillegg ser ut til å beholde Kieron Dyer, blir det vanskelig å finne plass til mannen selveste Diego Maradona kaller «den lille maestro» (de to var lagkamerater i Boca Juniors en gang i tiden).

Sin beskjedne høyde til tross startet Nolberto Solano karrieren som midtstopper hjemme i Peru. I Sporting Cristal fikk han med seg seriegull i 1994, 1995 0g 1996, samt finaleplass i Copa Libertadores i 1997.

Irriterte Sir Bobby
Kenny Dalglish hentet 173 centimeter høye Nolberto Solano til England i 1998, for 2,7 millioner pund, men en ledig plass i midtforsvaret var det vanskelig å finne.

I stedet etablerte Solano seg på høyrevingen. Der trivdes han godt. På seks år fikk han med seg 172 kamper og 29 mål - og flere bøtter med målgivende pasninger. Solano har en svært presis og ivrig innleggsfot.

Sir Bobby Robson irriterte seg imidlertid over at Solano til stadighet reiste hjem til Peru for å spille landskamper. Solano reiste likevel. Det er vanskelig å si nei til en nasjon som setter bildet ditt på frimerker og omtaler deg som landets største stjerne.

Robson kastet Solano ut så fort Aston Villa kom på banen med et bud i 2004. Peruvianeren klagde imidlertid ikke.

Suksess i Villa
Han ble lagets toppscorer i 2004/05-sesongen og ble til alt overmål kåret til årets spiller av supporterne, lagkameratene og lokalpressen.

Likevel nølte han ikke da han fikk muligheten til å reise tilbake til Newcastle. Graeme Souness ga Solano en ny sjanse, og nok en gang viste det seg som et vellykket trekk.

Den lille maestroen steppet inn for en skadet Stephen Carr på høyrebacken forrige sesong, og gjorde det såpass tilfredsstillende at Carr ble plassert på benken da han var klar for comeback.

Nå er det Sam Allardyce som bestemmer i Newcastle. Og da kommer spillerkjøpene på løpende bånd. Selv ikke korrupsjons-etterforskningen til Lord Stevens og hans gjeng ser ut til å legge noen demper på kjøpelysten til Allardyce.

Bred stall
Allardyce hadde suksess med sin kjøpegalskap i Bolton, og kan meget vel oppnå det samme i Newcastle. Den bakre fireren vil være helt nykomponert når sesongen starter. Tsjekkeren David Rozehnal er hentet inn fra franske Paris St. Germain og Claudio Cacapa er hentet inn fra Lyon. Han spilte bare seks seriekamper i fjor, men har tre landskamper for Brasil.

Kjøpet av José Enrique løser den problematiske venstrebackposisjonen, hvis han finner seg til rette på Tyneside. Steven Taylor er en god forsvarsspiller som kan spille flere steder i den bakre fireren, mens Stephen Carr og Nolberto Solano vil slåss om høyrebacken.

På midtbanen har Allardyce en rekke valgmuligheter.

Joey Barton er en bråkmaker, men også en god fotballspiller. Geremi er en dyktig kriger og vil trolig henvise Nicky Butt til benken. På kantene kan Allardyce velge og vrake blant Solano, Kieron Dyer, James Milner, Damien Duff, Emre og Albert Luque.

På topp har Newcastle en svært solid kvartett i form av Obafemi Martins, Michael Owen, Mark Viduka og Alan Smith. Her kan også Shola Ameobi og Luque sped på med skuddstyrke hvis det skulle dukke opp et behov for det.

Uefacup mest realistisk
Newcastle har nok ambisjoner om å kjempe om en europacupplass, og aller helst fjerdeplassen som gir en plass i kvalifiseringen til Mesterligaen. Nettavisen tror Newcastle må nøye seg med å krige om en uefacupplass.

Uansett går det mot en spennende sesong på St. James' Park. Ikke minst for Nolberto Solano.

Nettavisens tips: 7. plass

Hva tror du om Newcastle kommende sesong? Si din mening i kommentarfeltet!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.