Gå til sidens hovedinnhold

- Marerittet begynte i 2012

Thor Hushovd legger opp etter VM i høst.

På en pressekonferanse fredag, annonserte Thor Hushovd at han legger opp som proffsyklist etter VM i høst.

Etter at pressekonferansen ble innledet med en video med høydepunkter fra Grimstad-guttens karriere, tok han ordet og fortalte om en vanskelig tid de siste årene.

- 12. mars 2012 våknet jeg opp med høy feber. Jeg ble liggende i sengen i to og et halvt døgn. Det var da marerittet mitt begynte, sa Hushovd og siktet til virussykdommen som ødela hele 2012-sesongen.

- 2013 begynte opptreningen tidlig. Gode svar, ting så lovende ut. På det tidspunktet var 2012 lagt bak meg. Kjører løp full av selvtillit. En av de tøffeste etappene jeg har syklet i Argentina. Jeg var langt nede og presset meg bare for å komme i mål. Det var pinlig og ikke sånn jeg ville comebacket skulle være, sa han.

- Sykkel er ikke det viktigste
Hushovd fortalte videre at han aldri har tenkt på å gi opp. Det tenkte han heller aldri selv om han så at flere av konkurrentene ble tatt for doping.

- Det har aldri vært et spørsmål om å gi opp. Det har aldri vært et spørsmål om at jeg ikke gidder mer. Jeg har ikke sett på problemene som problemer, men som hindringer. Slik har jeg tenkt i hele min karriere. Sånn har jeg tenkt når det gjelder doping. Jeg har ikke tenkt på konkurrentene mine som har vært dopet. Jeg har bare tenkt hva jeg kunne gjøre selv for å bli bedre enn dem og slå dem. Det har vært min styrke.

36-åringen sier han gjerne vil gjøre noe helt annet enn å jobbe med sykkel i framtiden, men utelukker heller ikke at han vil bruke sin kompetanse fra toppidretten.

- Sykkel er ikke det viktigste i livet. Jeg gir meg og går ut med flagget til topps. Det er ikke alt i livet man kan planlegge og kalkulere. Avgjørelsen tok jeg for lenge siden, veldig lenge siden. Men det var dypt inne i toppen min. Det kommer jeg til å forklare i min biografi som kommer ut i oktober, sier Hushovd.

Grimstad-gutten trakk fram VM-seieren som sin største triumf i karrieren og benyttet samtidig anledningen til å takka familien.

- Jeg vil takke mamma og pappa. De verdiene de har gitt meg har gjort at jeg aldri har tenkt tanken på å ta snarveier i min karriere. Jeg takker mamma og pappa, men jeg takker også meg selv for at jeg står for de verdiene. Ingen av mine resultater er kommet av snarveier. Av alle resultatene jeg har oppnådd, er jeg mest stolt av det jeg nå sitter og sier. Det er en prestasjon i seg selv i en sånn idrett, sier Hushovd.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Kaggestad: - Vemodig
Tidligere proffsyklist Mads Kaggestad synes det er trist at Hushovd nå setter strek for en lang og innholdsrik karriere.

- Det er en vemodig dag for alle som er engasjert og brenner for norsk sykkelsport og for det norske idrettspublikummet generelt. Thor har gitt oss så mange gleder med sine prestasjoner i store internasjonale ritt. Han har skapt engasjement, sier Kaggestad til Nettavisen.

Kaggestad er helt klar på at det ikke er kun i Norge Hushovd har gjort seg populær i løpet av karrieren.

- Han har vært en bauta i internasjonal sykkelsport. Ikke bare på grunn av resultatene, men også på grunn av holdningene sine. Det er én av grunnene til at han har fått den statusen han har, sier Kaggestad.

Kaggestad håper Hushovd fremdeles kommer til å engasjere seg i sykkelsporten og erkjenner at det nok er rett tid å gi seg på.

- Han er en av de største idrettsprofilene Norge har internasjonalt, og det er trist at en æra er over. Samtidig har han slitt veldig i det siste, og han har ikke vært frisk.

Hushovd ble vraket til årets Tour de France av BMC, og han har slitt med å finne tilbake til formen som gjorde ham til en av verdens beste syklister.

Hushovd slet med et virus i 2012, og kroppen har ikke fungert optimalt.

- Nå må jeg stikke fingeren i jorda og si at jeg ikke er i rute, jeg er ikke i form og har ikke helsa i orden til å være med i Tour de France, sa han til NRK etter en skuffende etappe i Critérium du Dauphiné i juni.

Nå ser det altså i tillegg ut til at karrieren går mot slutten for en av landets største idrettspersonligheter gjennom tidene.

Oksen fra Grimstad, som han blir kalt, har hele ti etappeseire i Tour de France. Han vant i tillegg den grønne poengtrøyen i både 2005 og 2009.

Reklame

Her kan du levere Vikinglotto