*Nettavisen* Sport.

Marerittet på Anfield

Foto: Getty Images

Denne kampen vil Liverpool-fans helst glemme, og Arsenal-fansen alltid huske.

31.08.12 10:01

Den 26.mai 1989 tok Arsenal den lange turen opp til Liverpool for å spille sesongens siste kamp. Tilfeldighetene ville ha det slik at kampen var avgjørende for seriemesterskapet. Før kampen hadde Liverpool førsteplassen i serien med 76 poeng og +39 i målforskjell. Arsenal hadde 73 poeng og +35 mål, men hadde laget flere mål enn Liverpool (71 mot 65). Hvis Liverpool vant, klarte uavgjort eller unngikk å tape med to mål ville seriemesterskapet gå til Anfield-klubben.

Liverpool hadde ikke tapt med to mål, eller mer, på tre år og det var femten år siden Arsenal sist hadde vunnet i Liverpool. I tillegg hadde Liverpool aldri tapt med spissene John Aldrige og Ian Rush på topp.

TIPS:Klikk her her for å laste ned gratis spillklient fra Norsk Tipping til mobilen. Mobilklienten kan du også bruke til å sjekke resultater og følge kamper live.

På forsiden til Daily Mirror morgenen før kampen skulle spilles stod det: You haven't got a prayer, Arsenal.

Laget til Liverpool

I mål hadde Liverpool Bruce Grobbelaar. I forsvaret var det Gary Ablett, Steve Staunton, Steve Nicol og Alan Hansen. Midtbanen bestod av Ronnie Whelan, Ray Houghton, John Barnes og Steve McMahon. Spissene fra start var altså John Aldrige og Ian Rush.

Manager var Kenny Dalglish.

Laget til Arsenal

I mål var det John Lukic. Forsvaret bestod av Lee Dixon, Nigel Winterburn, David O' Leary, Tony Adams og Steve Bould. På midtbanen spilte Michael Thomas, David Rocastle, Kevin Richardson og Paul Merson. I angrep spilte Alan Smith.

Manager var George Graham.

Kampen? Vel. Se under.

HTML EMBED

Arsenal ledet altså 1-0 i det 90 minutter var spilt. Ett minutts overtid skulle spilles, men en skade på Kevin Richardson førte til ekstra tillegg. Ved full tid var Liverpool seriemestere. To minutter på overtid så fanget Richardson opp en pasning fra Barnes, han spilte tilbake til målvakten som sendte den til Lee Dixon som sendte en lang pasning opp til Alan Smith som igjen sendte den videre til Michael Thomas som kom på et langt løp fra midtbanen. Thomas gikk forbi Steve Nicol og sendte ballet i mål 25 sekunder før slutt.

Arsenal ble seriemestere.

Et lite apropos er at Liverpool kjøpte Michael Thomas i 1991. Han spilte syv sesonger i klubben.

Kampen er også høydepunktet i filmen Fever Pitch. Slutten kan du se her. Det er allerede avslørt over hvordan det går...

HTML EMBED

Historien mellom lagene

Den første gangen lagene møttes var i 1893 i andredivisjon. Det var den andre sesongen til Liverpool i serien, og den første til Arsenal. Den 28.oktober møttes lagene på Manor Ground, som var hjemmebanen til Woolwich Arsenal, som laget da het. Liverpool vant kampen 5-0. På hjemmebane vant Liverpool 2-0.

Lagene møttes også i 1895/96-sesongen i andredivisjon (Liverpool vant 3-0 og 2-0), men etter det tok det ti år før lagene igjen møttes. Da i førstedivisjon. Arsenal vant hjemmekampen 3-1, mens Liverpool vant sin hjemmekamp 3-0. Ikke før i sesongen 1919/20-sesongen vant Arsenal sin første bortekamp på Anfield (3-2). Bert White laget to mål for Arsenal.

Borteseirene kom ikke ofte, og det tok nok en gang mange år før Arsenal vant på Anfield. Neste gang var i sesongen 1927/28. Arsenal vant 2-0, og året etter vant laget 4-2.

Totalt har Liverpool 54 seire, 26 uavgjort og 19 tap mot Arsenal på Anfield, men det som før var en marerittstadion for Arsenal har ikke de siste årene vært det.

I Premier Legue de siste årene er dette resultatene:

2006/7: Liverpool - Arsenal 4-1 (sist Liverpool vant på Anfield i Premier League) Målscorere L: Crouch (3), Agger A: Gallas

HTML EMBED

2007/8: Liverpool - Arsenal 1-1 Målscorere: L: Gerrard A: Fabregas


2008/9: Liverpool - Arsenal 4-4 Målscorere: L: Torres (2), Benayoun (2) A: Arshavin (4)

HTML EMBED

2009/10: Liverpool - Arsenal 1-2 Målscorere: L: Kuyt A: Arshavin, Johnson (selvmål)


2010/11: Liverpool - Arsenal 1-1 Målscorere: L: N' Gog A: Reina (selvmål)


2011/12: Liverpool - Arsenal 1-2 Målscorere: L: Koscielny (selvmål) A: Van Persie (2)

I samme periode har også Arsenal vært på besøk i Champions League (Liverpool vant 4-2), ligacupen (Arsenal vant 6-3) og i FA-cupen (Arsenal vant 3-1)

Oddsen på søndagens kamp er 1.95 på hjemmeseier, 3.25 på uavgjort og 3.45 på borteseier.

Du kan spille på kampen her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag