*Nettavisen* Sport.

Mariann (28) har 17 verdensrekorder

Foto: Stian Thelen

Men du vet neppe hvem hun er.

12.10.12 18:08

BERGEN (Nettavisen): Mariann Vestbøstad Marthinsen er ikke den som får mest oppmerksomhet.

Faktum er at 28-åringen er en av de beste handikapidrettsutøverne Norge har. Den spreke damen fra Fitjar utenfor Bergen er i verdenstoppen i både svømming og langrenn.

Fredag formiddag holdt idrettsprofilen foredrag for Bergens befolkning under Bergen Challenge på Festplassen. Der fortalte hun hvordan det er å være idrettsutøver med handikap. Marthinsen mistet nemlig høyrebenet i en ulykke da hun var to år gammel.

LES MER: Dette er Bergen Challenge!

- Krevende å holde på
Nå ønsker idrettstalentet å inspirere andre med handikap til å utøve idrett. Det å drive svømming med et ben amputert er ikke problematisk, hevder hun.

- Å drive med svømming går mye på teknikk. Med oppdrift i vannet. Akkurat som for vanlige svømmere, forteller den sjenerte 28-åringen til Nettavisen.

Inspirasjon har hun blant annet hentet fra Alexander Dale Oen. De to svømte i samme klubb. Det er i svømming Marthinsen har satt sine hele 17 verdensrekorder, selv om bare en av verdensrekordene står per dags dato.

- Jeg tok en medalje i Beijing. I tillegg har jeg tatt noen medaljer i VM. Der har jeg oppnådd en del gode resultater., forteller Marthinsen.

- Samme klubb som Dale Oen
Etter å ha holdt på med svømming i mange år ville Mathisen prøve noe nytt etter OL i Beijing i 2008. 28-åringen har vist at hun også er i verdensklasse i langrenn.

- Jeg begynte med svømming i 2003. Så ble det langrenn etter Beijing. Det var en god treningsmetode. Dessuten reiste jeg mye på fjellet. Det var noe med å komme seg ut. Det å være i naturen, forteller Marthinsen til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Stian Thelen

Dette har ført til at OL i London ble hennes siste internasjonale mesterskap i svømming.

- Jeg har holdt på med to idretter samtidig. Det har vært utfordrende, fortsetter hun.

Sotsji
Nå fokuserer idrettstalentet på VM i Sverige i februar. På sikt ønsker hun også å delta i paralympics i Sotsji. Der ønsker hun å ta gull. Det er i langrenn hun er best.

- Det har gått enda bedre i langrenn. Der er jeg i verdenstoppen, forteller Marthinsen.

I Sverige skal hun gå tre distanser. Langdistanse, mellomdistanse og sprint. Forrige sesong vant hun verdenscupen. Dermed er hun en av favorittene i Sverige.

- Sprint har vært min beste distanse. Men sprint er sprint, så der kan alt skje. Jeg har fått trent gjennom hele sommeren mot OL i London, så nå gjenstår det bare å trene litt på teknikken, sier Marthinsen til Nettavisen.

Lik trening
Det å trene svømming og langrenn er mye av det samme, mener 28-åringen. Styrketrening er vesentlig i treningsprogrammet til langrennsløperen.

- Du trener hele kroppen og du får den utholdenheten. Du blir sterk. En trener mye av den samme muskulaturen. Som idrettsutøver kommer du veldig langt i langrenn med å være en god svømmer, forteller hun til Nettavisen.

Å drive med idrett som handikappet kan til tider være utfordrende. Det bryr ikke Marthinsen seg noe om. Hun trener 25 timer i uken.

- Det er miljøet som driver meg og det er den livsstilen jeg har. Nå har det blitt en vane, forteller 28-åringen.

Det er neppe pengene som driver henne. Bortsett fra to A-stipend fra Olympiatoppen, er hun helt avhengig av økonomisk støtte fra familien for å drive idrett.

Vil ha flere aktive
Nå ønsker 28-åringen å få fram flere aktive handikappede idrettsutøvere. Selv vurderer hun å begynne med padling.

- Jeg har lenge tenkt på å satse på padling. Jeg har drevet litt med det. Det virker veldig kjekt. Jeg er i alle fall ferdig med svømming, fortsetter hun til Nettavisen.

Nå ønsker hun et større fokus på å få fram handikappede idrettsutøvere.

- Å sette fokus på det kan være avgjørende for å få fram nye utøvere. Det er kjempeviktig. At de driver med aktivitet på sitt nivå. Det å ha en slik dag som Bergen Challenge, gjør at de kan få pratet med mange om det å drive idrett, avslutter idrettskvinnen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.