Gå til sidens hovedinnhold

Martin Ødegaard-feberen herjer i San Sebastián: - Skepsisen er blitt til beundring

Fredag får nordmannen bryne seg på et av spansk fotballs aller største oppgjør: Baskerderbyet.

Av Oier Fano Dadebat, spansk journalist fra San Sebastián, som i 2009 skrev boken om Real Sociedad for å feire klubbens 100års-jubileum.

Martin Ødegaard er i ferd med å ta del i den mest ikoniske kampen i sin karriere. Som en journalist som er oppvokst i San Sebastián, og som nå bor i Norge, synes jeg det er interessant at Ødegaards scoring mot Mallorca er det heteste temaet i dette landet.

Til sammenligning, når jeg nevner fredagens kamp til mine norske venner, så trekker de bare på skuldrene.

Baskerderbyet er kanskje den viktigste kampen i La Liga sammen med El Clásico (Real Madrid mot Barcelona). Dette er en kamp som overgår fotball: dette er politikk, det er samfunn, det er kultur og det er historie.

Akkurat nå tror jeg Martin begynner å forstå hvilken utfordring han møter på fredag. Dette er nemlig den eneste uken i løpet av sesongen der supportere stopper spillerne på gatene i San Sebastián for å minne dem om hvor viktig denne kampen er.

Når du ser kampen på TV, blir du nok overrasket over å se at supporterne fra begge lag sitter sammen på tribunen på San Mamés i Bilbao. Dette ville vært utenkelig under El Clásico eller når Manchester United møter Liverpool.

Les mer: Martin Ødegaard ble matchvinner for Real Sociedad mot Mallorca

Det baskiske flagget

Rivaleriet mellom Real Sociedad og Athletic Club har alltid vært brennende, men det som skjedde i 1976 har alltid vært selve bakgrunnen for oppgjøret. Etter 39 år med diktatur, døde general Francisco Franco i 1975.

Frem til da hadde det baskiske språket vært ulovlig. Det samme var «Ikurrina», det baskiske flagget, som kommer til å være synlig på armbåndet til begge kapteinene under fredagens oppgjør. Selv baskiske navn var forbudt, og overgangen til demokratiet i 1978 var skummel.

Men i desember 1976 bestemte en av Real Sociedads spillere, José Antonio de la Hoz Uranga, som senere ble dømt til åtte års fengsel for sin deltagelse i terroristgruppen ETAs kidnapping av en forretningsmann i 1987, at han ville gjøre noe for å få på plass det baskiske flagget før kampen mot Athletic.

Ettersom flagget var forbudt, ba han søsteren sin om å sy et flagg for ham. Han gjemte flagget i baggen sin, og unngikk politiet. Deretter brakte de to kapteinene, José Ángel Iribar (Athletic) og Inaxio Kortabarria (Real Sociedad) flagget frem.

Dette er fortsatt ansett som det mest ikoniske bildet i baskisk fotballhistorie. Diktaturet var ikke over i 1976, men nå kunne man vise frem det baskiske flagg.

Baskerland er fortsatt en politisk gryte der mange ønsker løsrivelse fra Spania, og derbyet anses av mange som et sosialt arrangement fremfor en fotballkamp. Selv om rivaleriet mellom klubben fortsatt er sterkt.

For å gi en forklaring på dette, er det verdt å fremheve at veldig mange av Real Sociedads spillere har «anti-Athletic»-klausuler i sine kontrakter.

I Spania må man ha utkjøpsklausuler i sine kontrakter, men «La Real», som er underlegen Athletic økonomisk, har det ofte slik at visse spillere har én utkjøpsklausul for Athletic, og én for resten av verden. «Anti-Athletic»-prinsippet gjør at prisen for Athletic er betraktelig høyere enn for resten.

For Athletics del så har de operert med en policy som har stått siden 1898: du skal enten være basker, eller være oppvokst i Baskerland, om du skal få spille for Athletic. Dette gjør at for eksempel lagets største stjerne, Iñaki Williams, kan spille for klubben. Hans foreldre rømte fra en konsentrasjonsleir i Ghana, og Iñaki fikk sin oppvekst i Baskerland.

Real Sociedad vant to ligagull på 80-tallet med kun baskere, men i 1989 kjøpte de John Aldridge fra Liverpool. Dette var et kontroversielt øyeblikk i San Sebástian, og selv om utenlandske spillere ønskes velkommen i dag, så lenge de oppfører seg profesjonelt, så er det mange som fortsatt er skeptiske til «los extranjeros» (utlendingene). Stereotypen om mennesker fra San Sebastián er at de er diskré, hardtarbeidende og ydmyke.

Les mer: Demidov tror på Ødegaard-suksess i La Real

Supporterne er forelsket i Ødegaard

Jeg har fått oppleve at mennesker fra San Sebastián dermed passer ganske fint inn i den norske hverdagen.

Derfor er det veldig mange i Baskerland som er meget imponert over Ødegaards engasjement til klubben.

Han er klubbens 83. utenlandske spiller, og det hersker mange eksempler på spillere som ikke passet inn.

Haris Seferovic la ut et bilde av seg selv med flere whiskyflasker, hysjet på egne supportere da han scoret og måtte i fengsel en kveld etter en uoverensstemmelse med kjæresten sin.

Rulo Romero ble utstengt i tre måneder etter å ha testet positivt på cannabis, mens Dalian Atkinson ble kjent fordi han suste rundt i en rød Porsche. Om du kjører en rød Porsche i en by som San Sebastián, så legges det merke til.

De utenlandske spillerne settes pris på hvis de viser en profesjonell holdning. Nesten alle de utenlandske spillerne får sin egen «Peña», som er en liten supportergruppe som samles på sin egen bar i San Sebastián.

De tar gjerne med seg bannere av spillernes navn, og det er vanlig at spilleren selv besøker denne supportergruppen en gang i halvåret.

Da tidligere nevnte Atkinson besøkte sin peña, så ble han gitt en stor ost. Alle var veldig fornøyde over hvor høflig og hyggelig han hadde vært, men da han suste avsted i sin røde Porsche la man merke til at det plutselig ble kastet noe ut av bilen hans.

Det var osten.

Disse historiene uthever kanskje hvorfor supporterne er forelsket i Martin Ødegaard. Man vet ikke mye om Norge og det norske samfunn i San Sebastián, så mange trodde at en 20-åring, som allerede er søkkrik, og har spilt med Cristiano Ronaldo siden han var 16 år, kom til å være lat og nytteløs på trening og i kamp.

Men Ødegaard har motbevist alle. Avisen Marca uthevet denne uken at spilleren fra Drammen er «La Reals sterkeste, og at han løp 12 kilometer mot Mallorca, som var langt mer enn resten. Han har samme kostholdsregime som Cristiano Ronaldo, og er idrettsutøver med fokus på karrieren sin 24 timer i døgnet». Skepsisen har blitt til beundring.

Det at han snakker spansk hjelper veldig også. Martin Ødegaard har ingen peña helt ennå, men supporterne kommer ikke til å være redde for å overrekke ham en stor ost. For etter kun to måneder i klubben så vet vi allerede at Ødegaard ikke kommer til å kaste fra seg osten fra supporterne.

Les også

La Real-sjefen full av lovord om Ødegaard før baskerderbyet

Les også

Landslagsassistent «Perry» om Ødegaards språkkunnskaper: - Veldig imponerende

Kommentarer til denne saken