GRORUD: Martine Camilla Brænna (17) fra Grorud i Oslo har danset siden hun var tre år gammel.

– Det begynte med at søsteren min bestemte seg for å starte på freestyle. Hun er syv år eldre enn meg, og jeg ville gjøre akkurat det samme som hun gjorde, sier Brænna lattermildt.

Å følge i søsterens fotspor var svært lurt, for Brænna viste seg å ha et stort talent når det kommer til dans. Hun har de siste årene tatt med seg tre VM-medaljer og hele fem EM-medaljer i både sølv og gull.

Av de 300 som var på audition til klassiskballetlinja på Kunsthøgskolen i Oslo, var det kun fem som kom inn. 17-åringen fra Grorud var en av disse.

– Jeg føler at jeg har ofret veldig mye for dansen, egentlig hele livet. Jeg måtte bytte ungdomsskole for å satse på dansen, dra fra alle vennene mine og starte på nytt helt alene. Men når man har en lidenskap for noe, gjør man mye for å oppnå drømmen, sier Brænna.

LES OGSÅ: Livet som profesjonell danser: – Balletten er livet mitt

– Jeg var gjennom en tøff periode

Sommerferien 2013 fikk Brænna stadig økende smerter i foten. Dette hindret henne i å gjøre det hun liker aller best, nemlig danse. Hun oppsøkte en lege, og fikk fort beskjed om at hun måtte operere.

– Jeg fikk veldig vondt i den ene foten når jeg stod på tåspiss, så da fant de ut at jeg hadde et ekstra bein bak i hælen som måtte opereres. Det er jo mange som er født med det, men det er bare vi dansere som blir plaget av det, fordi vi står så mye på tå, sier Brænna.

Etter operasjonen tok 17-åringen en pause fra dansen. Hun bygget seg opp igjen gjennom litt forsiktig trening i hverdagen. Det gikk ikke lenge før hun fikk enda en uventet overraskelse.

– Da jeg endelig kom tilbake fra den første operasjonen, fant jeg ut at jeg hadde et ekstra bein i den andre foten også. Det endte opp med at jeg måtte operere igjen rett før jul. Jeg var gjennom en tøff periode, men jeg prøver å holde motet oppe, sier Brænna.

LES OGSÅ: Varmet opp til Norway Cup – med balletttrening!

Satser på ballett

Før operasjonene drev Brænna på med flere grener innenfor freestyle. Nå har hun kuttet ned, og holder bare på med noe freestyle og slow, og selvfølgelig balletten.

– Jeg føler at det meste av livet mitt går til dans, hver dag, kveld og helg. Ballett går på dagen og freestyle på kvelden. Men nå har det blitt mye mindre, fordi jeg prøver å konsentrere meg mer om balletten. Det er der jeg vil satse.

Kumiko Hayakawa har drevet med ballett i over 37 år, og er profesjonell ballettrener på Operahuset i Oslo. Hun har hatt gjesteopptredener i blant annet Spania, Italia og Frankrike.

– Det som trengs for å bli en profesjonell danser er tid, lidenskap og inspirasjon, sier hun.

LES OGSÅ: Filip (16) fra Grefsen tatt opp til prestisjefylt, tysk ballettskole

– Up and down, plié

Den blå ballettdrakten er på, og Martine tøyer ut til dagens øvelse med en imponerende spagat, stretch og hamstringstrekk. Det store rommet er fylt med ballettklare elever. Klassiske melodier fra pianoet høres gjennom det brede rommet.

– Up and down, plié! roper ballettreneren, Siner Boquin.

Balletskoene treffer den skinnende parketten, svetten drypper, og føttene strekkes. En tendú utføres. To timer i strekk danser elevene. Beina verker og pusten øker.

Men Brænna er motivert:

– Jeg har tenkt til å prøve meg i Nasjonalballetten på Operaen. Det er høye mål, men det er jo veldig spennende. Skolen har også et samarbeid med Nasjonalballetten i avgangsåret vårt, så da håper jeg å få en liten forsmak på det da, sier Brænna.

LES MER FRA UNGDOMSREDAKSJONEN!

LES OGSÅ:

David trosser sykdommen: Bakken er for alle

Marte (17) skal bli mor: – Nå har jeg ikke bare meg selv å tenke på

Neil (14): – Noen voksne tar oss ikke seriøst

Unnslapp døden, mistet vennen