*Nettavisen* Sport.

Maskerte du, Mosquera?

Foto: Miguel Vidal (Scanpix/Reuters)

Aktor la ned påstand om toårig ustengelse i spansk dopingfarse.

27.10.11 12:43

Ezequiel Mosquera ble nummer to i 2010-utgaven av Vuelta a España. Måneden etter offentliggjorde UCI at han og lagkamerat David Garcia hadde avlagt positive dopingprøver.

Garcia har senere innrømmet at han dopet seg, men har nektet for å ha tatt stoffet HES - hydroxyethyl starch (hydroxyethylstivelse). Produktet kan brukes til å maskere EPO-bruk.

HES ble også funnet i Mosqueras prøve.

Etter over ett års behandling, har aktor innstilt på en toårig utestengelse for den tidligere Xacobeo Galicia-rytteren.

Hydroxyethylstivelse øker blodplasmavolumet, og kan fortynne blodet uten å redusere mengden røde blodlegemer. Den kan også benyttes til å maskere EPO-bruk, noe Mosquera ikke testet positivt for.

Problemet for påtalemakten er at det kun er ulovlig å innta stoffet intravenøst. Ifølge nettstedet farodevigo.es har aktoratet spurt det spanske antidopingbyrået om det kan bevises at stoffet ble inntatt intravenøst.

Byrået avkreftet dette, og har videre uttalt at hydroxyethylstivelse i seg selv, ikke vil virke prestasjonsfremmende for utøveren.

På tross av dette har altså aktor falt ned på en toårig utestengelse.

I etterkant av vueltaen, signerte Mosquera for nederlandske Vacansoleil. På grunn av dopingsaken har han ennå ikke kunnet debutere for sitt nye lag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag