*Nettavisen* Sport.

Massakren i Metz

Foto: JOEL SAGET (scanpix)

Masseveltet rammet store deler av feltet. Sjekk det voldsomme skadeomfanget!

07.07.12 12:30

Metz har ved flere anledninger vært arena for kritiske bataljer.

Beleiringen av Metz (1870) under den fransk-prøyssiske krigen og Slaget ved Metz (1944) under 2. verdenskrig er to eksempler. Tour de France-etappen fra Épernay til Metz føyer seg altså inn i historien som nok en feide i det nordøstlige Frankrike.

Peter Sagan vant etappen etter en maktoppvisning på oppløpet i Metz, men ingen triumfator ble kåret etter massakren i Metz. Bare tapere...

Van Summeren: - Det var en slagmark
Masseveltet gikk hardt ut over flere av storlagene i årets Tour de France. Utenom utbryteren David Zabriskie og Tyler Farrar, som lå i bakbrudd, gikk alle Garmins ryttere i asfalten.

Den allerede skadeskutte sammenlagtkandidaten Tom Danielson brøt rittet etter å fått to skuldre ut av ledd, amerikanerens kropp var generelt forslått i tillegg.

Giro d'Italia-vinner Ryder Hesjedal bryter også rittet med voldsomme hematomer på hofte og bein. Hesjedal og Danielson var to av Garmins største håp i Tour de France. Nå setter de sin lit til Dan Martin og Christian Vande Velde.

Robert Hunter måtte også bryte rittet etter fredagens massevelt.

Johan Van Summeren er usikre før start i Tomblaine. Belgiren som kan skilte med seier Paris-Roubaix er svært viktige for det amerikanske laget.

- Det var en slagmark, uttaler Van Summeren ifølge Sporza. Belgieren har forstuet skulderen og har pådratt seg store mengder skrubbsår.

David Millar og Christian Vande Velde har fått behandling for mindre skader.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Laurent Cipriani

«Jeg tror ikke jeg har brukket noe»
RadioShacks Fränk Schleck og Jaroslav Popovitsj tapte henholdsvis to og seks minutter.

Storebror Schleck skal ha vært meget sint etter målgang. Rytteren som ikke ville være kaptein i årets Tour de France oppførte seg som en kaptein i målområdet etter etappen. Hva vi skal forvente av mannen de kommende ukene er plutselig svært vanskelig å si.

- Jeg tror ikke jeg har brukket noe. Jeg har smerter i min skulder, smerter i hoften og se på kneet. Vi får se. Hvis ingenting er brukket er jeg der i morgen, uttaler Fränk Schleck.

Schleck skal være den eneste i RadioShack som sliter med skadeproblemer. Dirk Demols gutter var faktisk et av lagene som kom best ut av det hele. Kløden, Zubeldia og Monfort satt alle i den fremste gruppen og gleder seg til stigningen til La Planche des Belles Filles på lørdag.

Skadet Greipel
Andre Greipel og Jurgen Van Den Broeck var i asfalten fredag. Ingen god dag for Lotto-Belisol. Heldigvis tapte ikke kaptein Van Den Broeck tid i sammendraget, han er heller ikke skadet.

Det gjorde Jelle Vanendert, men benyttet anledningen til å understreke at han ikke bryr seg om den gule trlyen.

Både Andre Greipel og Francis De Greef har lange skadelister. Greipel sliter mest med en forslått skulder, som i tillegg er ute av ledd. Han er også forslått og har skrubbsår på knær, albuer og skuldre.

De Greef har pådratt seg brannsår på innsiden av begge lårene. Den 27-årige hjelperytteren har også en blødning under høyre kne, samt skrubbsår på knær og albuer.

Ingen fra Lotto-Belisol-leiren bryter rittet.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jean-paul Pelissier

Tre kapteiner ute av kampen
Rabobank lider også etter det fæle veltet.

Maarten Wynants fullførte etappen, men må bryte på grunn av forstuede ribbein og en punktert lunge. Wynants er innlagt på et sykehus i Nancy, men skal etter planen reise hjem til Belgia i løpet av noen dager.

Lagets tre sammenlagtkandidater Robert Gesink, Bauke Mollema og Steven Kruijswijk gikk alle i bakken. Trioen tapte alle tid i sammendraget. Svært alvorlig for Rabobank og lagets ledelse har hatt mye å gruble på det siste døgnet.

- Alt går bra. Jeg er i mye smerte og akkurat nå utrolig frustrert, sa Gesink etter målgang.

Rabobanks ledere uttalte alle at tidstapet sved mer enn skadene, selv om Mollema vil kjenne skrubbsårene på lørdag, og at de kom godt fra det sånn sett. Fra før av sliter Luis Leon Sanchez med skader.

Fortsatte å sykle med mørbankete lunger og brukne ribbein
Vacansoleil mistet klatretalentet Wout Poels i masseveltet.

Etter et ambulansebesøk bestemte 24-åringen seg for å forsøke på ny. Det gikk særdeles dårlig og Poels måtte kaste inn håndkledet ti kilometer senere.

Ser man på skadeomfanget er ikke det noen overraskelse.

Poels kom fra veltet med ruptur i milt og nyrer, mørbankete lunger, samt tre brukne ribbein. Ikke en optimal situasjon om du skal tilbringe de to neste ukene på sykkel gjennom fjellkjedene i Frankrike. 24-åringen var ansett som en utfordrer i kampen om den hvite trøyen.

Lørdag morgen meldes Poels tilstand å være stabil. Resten av Vacansoleil-laget starter lørdag selv om både Johnny Hoogerland, Gustav Larsson, Lieuwe Westra og Rob Ruijgh var involvert i veltet.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Laurent Cipriani

Scarponi har fortsatt ambisjoner
Lampre-ISD mistet i likhet med Vacansoleil én mann.

Davide Vigano ble kjørt til sykehuset i Metz for undersøkelser. Det meldes fra flere hold at italieneren kan være opphavet til det store veltet.

Matt Lloyd, Marco Marzano og kaptein Michele Scarponi gikk også i bakken, trioen kunne dog fortsette uten store problemer og Scarponis ambisjoner om en god sammenlagtplassering består tross fredagens tidstap.

- I morgen (lørdag) skal vi sykle en etappe som passer meg godt og jeg håper det ikke smertene i min høyre side blir uutholdelige, uttaler Scarponi.

Valverdes hjelperytter måtte kaste inn håndkledet
I likhet med Lampres kaptein gikk Alejandro Valverde i asfalten.

Spanjolen fra Movistar-laget er klar for start i morgen, men uttrykte bekymring for nattesøvnen overfor media. Valverde tapte to minutter på fredagens etappe og kan fortelle at han sliter med smerter i låret. Karpets har skrubbsår på venstre side av kroppen, Costa på ryggen og Plaza «over hele kroppen».

Valverde var sammen med Karpets, Rui Costa og Ruben Plaza blant de «heldige» i Movistar. De fire sliter med smerter, men vil ha små problemer med å fortsette rittet. Det kan ikke sies om hele laget.

Det gikk verre med lagkameratene Erviti og Gutierrez.

Imanol Erviti bryter Tour de France ettersom han skal tilbringe 48 timer på sykehuset i Metz. Rytteren med to etappeseire fra Vuelta a España må opereres på grunn av et dypt sår og tap av muskelmasse.

I morgentimene bekreftes det at den rutinerte Tour de France-deltageren Ivan Gutierrez ikke starter lørdagens etappe. 33-åringen fikk et voldsomt slag i kneet, men røntgenundersøkelser utelukker et brudd.

To baskere ute
Movistars landsmenn i Euskaltel-Euskadi lider også tap etter Metz-etappen.

Mikel Astarloza, Ameta Txurruka og Gorka Verdugo veltet. Astarloza brøt på stedet med en vridning i høyre albue.

Txurruka fullførte etappen med brukket kragebein. Baskeren tapte nesten et kvarter på etappen og vil ikke være på start i Tomblaine.

Mikel Astarloza ble niendemann i Tour de France i 2007. Samme år ble Amets Txurruka kåret til rittets mest offensive rytter.

Gorka Verdugo endte opp med et svært dypt sår i skinnebenet. Foreløpig er det ikke meldt at 33-åringen fra Navarre bryter, men Euskaltel melder at det er alvorlig tvil rundt hans videre deltagelse.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Laurent Cipriani

Freire og Dupont brøt...
Katjusja melder at Oscar Freire bryter Tour de France med ribbensbrudd. Den rutinerte spanjolen skal være den eneste fra det russiske laget som har måttet stå av etter etappen. Freires kaptein Denis Mensjov fullførte rittet i første gruppe.

AG2R-La Mondiale må klare seg uten Hubert Dupont resten av Tour de France. Franskmannen må bryte rittet med brukket håndledd, brukket ryggvirvel og en skade i ankelen. Duponts kaptein Péraud tapte tid, men er ikke skadet.

Europcars Pierre Rolland sliter med smerter i rygg, skulder og albue. Rolland tapte to minutter på fredagens etappe, mens Thomas Voeckler tapte seks minutter.

Dries Devenyns er den eneste fra Omega Pharma-Quick Step som lider, men forteller at de kunne vært verre og at han starter lørdag.

Richie Porte var Skys mest uheldige. Wiggins hjelperytter i fjellene kom fra det med «kutt og skrubbsår», skriver Sky på sine hjemmesider.

Anthony Delaplace fra Saur-Sojasun har brukket skafoidbenet i hånden. Franskmannen fortsetter dog Tour de France. 22-åringen er en særdeles spennende rytter, men vil antageligvis ikke prege rittet de kommende dagene.

BMC kom fra det uten store tap
BMC Racing Team er et av lagene som klarte seg gjennom veltet uten å måtte sende folk hjem. Amaël Moinard og Manuel Quinziato tapte tid, men er klare for en ny økt lørdag.

Tom Veelers, Albert Timmer, Matthieu Sprick, Johannes Fröhlinger og Koen de Kort gikk alle i asfalten. Verst gikk det utover Fröhlinger som starter lørdagens etappe med en brukket hånd. Resten av Argos-gjengen starter også, men sliter med skrubbsår.

Liquigas-Cannondales skader begrenser seg også til skrubbsår og noen sting i Dominik Nerz’ arm. Basso og Nibali kom inn i første gruppe.

Orcia-GreenEdges Pieter Weening tapte tid, men australierne melder ikke om skader i sitt lag.

Astana, Saxo-Bank, Cofidis og FDJ tapte tid, men holdt seg unna store skader. Astanas kaptein Janez Brajkovic kom til mål to minutter bak teten. Sørensen og Lind i Saxo veltet, men er i god forstand.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.