Gå til sidens hovedinnhold

Massakren på Winged Foot

Les den utrolige historien om da hele verdens golfelite ble ydmyket.

Torsdag slår Tiger Woods og resten av verdens golfelite ut i US Open, som er en av de fire Major-turneringen. Turneringen avholdes på forskjellige baner hvert år, og er denne gangen lagt til Pebble Beach Golf Links i California. Sist gang spillerne møttes der var i 2000. Da vant Tiger, hele 15 slag bedre enn nestemann. Denne marginen står skrevet i historiebøkene som den største noensinne i US Open.

Turneringen er uten tvil en arena for rekorder, men den har også tvunget fram tragedier. Les bare den utrolige beretningen om hva som skjedde i 1974.

Da golfeliten sviktet
Den 78. utgaven av US Open ble spilt på Winged Foot Golf Club i New York. Turneringen dette året er i golfhistorien kjent som «massakren på Winged Foot». Riktig så voldelig som antydet, var det ikke, men golfmessig var det som skjedde en skjær tragedie.

Historien begynner egentlig året før. Johnny Miller satte turneringsrekord da han vant mesterskapet med en sisterunde på 63 slag – en rekord som ennå ikke har blitt slått i noen Major-turnering.

Da golfeliten møttes i US Open i 1974 var forventningene til lave scores og nye rekorder skyhøye. Nevnte Miller hadde allerede vunnet fem turneringer den sesongen, og Gary Player, Dave Stockton og Tom Weiskopf hadde storspilt i The Masters noen uker tidligere.

Men på den vanskelige golfbanen, med smale fairwayer og høyt gress i roughen, ble det ikke akkurat gått rekordlave runder.

I hytt og pine
Etter to dager gikk cuten på 13 over par. Et slikt faktum sender haka til alle som har en viss peiling på golf til gulvnivå. Til sammenligning misset Henrik Bjørnstad cuten på +1 i en langt mindre prestisjefylt turnering forrige helg.

Og spillet forverret seg de to siste dagene. Da sisterunden var over sto Hale Irwin som vinner, sju over par med 287 slag. På de siste ni hullene hadde vinneren fire bogeys.

En hel golfelite hadde blitt ydmyket.

At resultatene ble så ufattelig dårlige er kanskje ikke så rart hvis tar man i betraktning at golfballene gikk i hytt og pine. Jack Nicklaus, trolig tidenes beste golfer, klarte det umulige da han puttet ut av green på første hull. En tilskuer mistet dessuten tennene da han ble truffet av en ball på ville veier.

Det har likevel, tro det eller ei, blitt spilt dårligere golf i US Opens historie. Så langt tilbake som i 1898 avsluttet vinneren med 328 slag, noe som er rekordhøyt.

Apropos rekorder...
Irwin er uansett ikke rekordløs i US Open. Han er nemlig den eldste spilleren som har vunnet turneringen. Det skjedde i 1990 da han var over 45 år.

En annen som har brukt ufyselig mange slag er Ray Ainsley. Han er innehaver av rekorden for flest slag på ett hull. I 1938 slo han på ballen 19 ganger før den havnet i koppen på et par firehull.

Nicklaus er den som har deltatt flest ganger med sine 35 opptredener. Han er også den som har vunnet flest Major-turneringer, hele 18 ganger. Tett bak følger Tiger Woods, som har mulighet til å ta sin 15. tittel i helgen.

Kampen om tronen
Om golfeneren klarer det er det riktig nok heftet stor usikkerhet til. Etter utroskapsskandalen har han kun deltatt i fire turneringer, hvor av han misset cuten i én og trakk seg fra en annen. De to andre endte med fjerdeplass i The Masters og delt 19. plass i The Memorial.

De dårlige plasseringene har satt den øverste rankingplassen i fare. Tiger har tronet toppen av golfverdenen uavbrutt siden 2005. I en liten periode var Vijay Singh verdensener, men også fra 1999 til 2004 var Woods suveren.

Phil Mickelson, for tiden nummer to, har jaktet rankingtoppen hele sesongen og er nærmere enn noen gang. Årets Masters-vinner blir ganske enkelt nummer én om han plasserer seg bedre enn nummer tre og Tiger havner utenfor topp-fire.

Venstrehendte Mickelson har riktig nok aldri vunnet US Open, men har sikret andreplassen fem ganger. Han har dessuten vunnet AT&T-turneringen, som spilles på Pebble Beach – årets Open-bane, tre ganger.

- Spiller bedre for hver dag
Det ryktes at 34-årige Tigers spill har forbedret seg kraftig den siste tiden. På en pressekonferanse innrømmet han at svingen er tilbake.

- Ting begynner helt klart å bli bedre. Å konkurrere føles normalt igjen, sa Tiger, ifølge BBC.

Treningspartner, Arjun Atwal, bekrefter at tobarnsfaren, som er gift med svenske Elin Nordegren, blir en tøff konkurrent i helgens US Open.

- Treningsrundene hans har vært utrolig bra de siste ukene. Han spiller bedre for hver dag, fortalte indiske Atwal.

Om Tiger lever opp til forventningene og om golfverdenen blir noen rekorder rikere kan du følge med på her.

Sjekk siste sportsnytt her!

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken