*Nettavisen* Sport.

Massevelt, arrangørtabbe og nesten norsk seier

Foto: Poppe, Cornelius (NTB Scanpix)

Alexander Kristoff nær seier i høydramatisk Tour de France-debut.

29.06.13 22:56

BASTIA/OSLO (procycling.no): Alexander Kristoff (Katjusja) tapte med en halv sykkellengde for Marcel Kittel (Argos-Shimano) på en svært dramatisk åpningsetappe av Tour de France lørdag.

- Jeg var så nære, men det var en god start. Jeg er jo skuffa når jeg ser hvor nærme jeg er, sier Kristoff til media etter den 213 kilometer lange etappen fra Porto-Vecchio til Bastia.

- Det var mye velt og veldig nervøst. Cavendish og Greipel blir hindret. Jeg var litt for langt bak og måtte ta litt vind på de siste kilometrene. Jeg hadde en god spurt, men ikke god nok, sier Kristoff.

Tyske Kittel kjører dermed i den gule ledertrøyen på etappen søndag, mens Kristoff får låne grønn poengtrøye - siden Kittel allerede sitter i gult.

- Det blir fett, sier Kristoff til procycling.no etter den kaotiske finalen i Bastia.

- Jeg fokuserer mest på etapperesultater og så får vi oppsummere med tanke på poengtrøye til slutt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: JEFF PACHOUD (AFP/Scanpix)

Stor krasj og feilplassert buss
En massevelt innenfor de siste fem kilometerne spolerte vinnersjansene til André Greipel og Mark Cavendish, de to største forhåndsfavorittene til dagens etappe.

Peter Sagan ble også hindret, som i likhet Cavendish og Greipel, ikke tok poeng på den grønne trøyen ved målstreken.

Men det skulle bli enda mer dramatisk på årets åpningsetappe. For mens spurtkanonene og deres opptrekkstog stormet mot mål sto en lagbuss under målseglet og blokkerte store deler av de siste tjue meterne av oppløpet. Arrangøren hadde angivelig oppgitt feil høyde på målseilet.

Dermed måtte målstreken flyttes til tre kilometer før mål. Heldigvis ble bussen fjernet og målstreken ble flyttet tilbake som planlagt.

Nesten for Kristoff
På oppløpet lå Kristoff i en god posisjon og da nordmannen åpnet spurten så det ut som en norsk gulldag. Men Kittel var sterkest siste 100 meterne og sikret seg sin første etappetriumf i Tour de France. Danny van Poppel fra Vacansoleil tok tredjeplassen.

- Laget mitt plasserte meg helt perfekt. Vi er unge og sterke. Vi har masse kvalitet og jeg vil gjerne takke alle sammen, sier vinner Marcel Kittel etter etappen.

- Jeg så velten, men var ikke direkte involvert. Jeg merket noe var gale. Heldigvis reagerte lagkameratene mine helt perfekt, sier Kittel – som i likhet med Kristoff, ikke hørte noe som helst om den feilplasserte Orica-bussen.

- Alle får samme tid
Alberto Contador (Saxo-Tinkoff) var en av flere ryttere som ble hindret av massevelten og så ut til å miste tid på etappen.

Men på grunn av all forvirringen mot slutten bestemte arrangøren å gi alle samme tid i mål.

- Ti kilometer før mål får vi beksjed om at vi ikke kan gå i mål, fordi en buss blokkerer mållinjen. Først bestemmer vi oss for å ha målgang tre kilometer fra mållinjen. Takket være rittradionen kunne vi avvikle målgangen tre kilometer fra mål. Fem minutter senere får vi beskjed om at mållinjen er klar igjen. Vi gir alle rytterne som var involvert i velten samme tid, sier Jean-François Pescheux, teknisk direktør for Tour de France.

Resultater

HTML EMBED

Vi fulgte etappen LIVE

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.