Massiv støtte til Northug

Foto: VI Menn / Thorkild Gundersen

Petter Northug forsvares fra alle hold – bortsett fra Norges Idrettsforbund.

28.04.10 08:30

Generalsekretær Inge Andersen i Norges Idrettsforbund, norsk idretts øverste administrative leder, mener at Petter Northug bør slutte å spille poker på fritiden. Northug deltok denne uka i en av Europas aller største pokerturneringer, European Poker Tours finale i Monte Carlo, der han endte på 250.-plass i konkurranse med 847 andre spillere.

– Han profilerer et spill som for veldig mange mennesker skaper spilleavhengighet. Northug gjør også gode ting, som å markedsføre Redd Barna, men nå markedsfører han et pokerspill som idretten ikke ønsker å identifisere seg med, sier Inge Andersen til Nettavisen.

Han påpeker også at Norsk Tipping er en svært viktig bidragsyter for norsk idrett.

– Det er viktig å være bevisst at de fleste idrettsanlegg i Norge er bygd på overskudd fra Norsk Tipping. Overskuddet i Norsk Tipping går tilbake til samfunnsnyttige formål i Norge, poengterer Andersen.

Harde ord
Andersen mener at Northug har et «kommunikasjonsdilemma» i forhold til både det å være et forbilde for barn og unge og det å være en ambassadør for poker.

– Denne saken dreier seg om det at poker i Norge er ulovlig og at Northug ønsker å identifisere seg med det, den dreier seg også om omdømmebygging og om idrettslig utvikling. Det er viktig for enhver toppidrettsutøver å bruke mesteparten av sin tid på det man faktisk skal være god i. Northug er en fantastisk utøver, han er et ikon. Jeg håper at norsk publikum får mer glede av ham som idrettsutøver enn som pokerspiller, sier generalsekretæren.

Andersen får imidlertid ikke støtte i langrennsmiljøet. Landslagstrener Morten Aa Djupvik tror ikke at pokerspillingen til Northug gjør ham til en dårligere langrennsløper.

– Det var harde ord fra Inge Andersen, men jeg deler ikke hans bekymringer når det gjelder det sportslige. Jeg er helt sikker på at det ikke går utover Petters prestasjoner som langrennsløper. Petter er ikke som alle andre. Han er ekstrem i forhold til å være 110 prosent fokusert når han trener, og så kobler han helt av med andre ting. Poker er det han liker best å koble av med nå, så det har jeg ingen betenkeligheter med, sier Aa Djupvik til Nettavisen.

Veldig god avkobling
Johan Kaggestad i Olympiatoppen mener at poker kan være sunt for Northug.

– Hvis han synes at poker er moro, er det sannsynligvis en veldig god avkobling, sier Kaggestad.

Northugs landslagskollega Martin Johnsrud Sundby spiller ikke poker selv, men reagerer likevel ikke på at Northug bruker tid på dette kontroversielle kortspillet.

– Jeg synes det er utrolig positivt at han er flink til å koble av, at han har en hobby som han liker å drive med på fritiden, og at han ikke er så ensporet at det bare er langrenn som står i hodet på ham. Poker har aldri vært min greie, men han storkoser seg med det.

Resultatene tilsier vel at Northug ikke har tatt skade av hobbyen sin. 24-åringen har spilt poker i flere år, og deltok også i NM i 2008, da hans daværende treningsmakker Stig Rune Kveen faktisk ble norgesmester i poker.

I fjor tok Northug gull på både 30- og 50-kilometeren under VM i Liberec, samt på stafetten. I vinter ble han olympisk mester i både lagsprint og 50-kilometer, tok sølv på stafetten og bronse i sprint.

Forundret
– Sportslig mener både landslagstrener Djupvik, landslagsløper Johnsrud Sundby og Olympiatoppens Kaggestad at Northug ikke tar skade av poker, men at det er god avkobling...

– Jeg er definitivt enig i at toppidrettsutøvere ikke skal være ensporede, og jeg mener også at Petter Northug skal videreutvikle sin lekenhet og kreativitet. Men jeg er forundret over at ansvarlige, norske idrettsledere støtter Petter Northugs gamblervirksomhet.

– Dette er jo folk som vet hva de snakker om når det gjelder fysisk trening og utvikling.

– Jeg bare registrerer at vi har ulik mening, sier Andersen til Nettavisen.

Generalsekretær Bård Amundsen i Norges Skiforbund deler heller ikke Inge Andersens bekymring.

– Nei, det gjør jeg ikke. Petter er en langt over snittet intelligent kar og han er verdens beste skiløper. Jeg tror ikke at det at han tar seg ferie, tar fokus bort fra skikarrieren. Noen velger å gå i fjellet, noen spiller fotball, sier Amundsen til Nettavisen.

– Er du overrasket over Andersens kritikk?

– Jeg er ikke overrasket over noe rundt Petter Northug. Dette beviser igjen hvilken enorm tiltrekningskraft den gutten har. Inge Andersen representerer norsk idrett og han har uttalerett. Det er ytringsfrihet og det er en grei ytring som Inge gjør. Men vi ville ikke ha gjort det sånn.

Derfor han er så rå?
Stig Rune Kveen, som både spiller poker, har gått verdenscuprenn som langrennsløper og er bestekameraten til Northug, tror at pokerhobbyen er positiv for OL-kongen.

– Å tenke på andre ting enn trening er positivt. Om du kobler av med fisketur eller pokerspilling går for det samme, mener jeg. Det er uansett godt for en idrettsutøver som for eksempel Petter å finne på andre ting når sesongen er over. Det er rekreasjon for kropp og sjel, og det er nettopp dette Petter er så godt på, nemlig å slippe seg ned etter sesong og finne på andre ting.

– Du kjenner jo Petter veldig godt. Deler du generalsekretær Inge Andersens bekymring for at poker skal ødelegge skikarrieren hans?

– Nei ikke i det hele tatt. Dette er jo bare positivt for Petter. 1 mai er det ny sesong for gutten, og da er det to treningsøkter hver dag fram til snøen kommer. Kanskje er det denne avkoblingen som gjør Petter så rå i sporet.

Klikk her for å lese flere pokerartikler!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag