Gå til sidens hovedinnhold

«Matta» er død

Fotballprofilen ble 58 år gammel.

Den tidligere fotballspilleren og kommentatoren Svein «Matta» Mathisen er død.

Mathisen har den siste tiden kjempet mot kreften, men torsdag morgen kom beskjeden om at han hadde tapt kampen i løpet av natten. Han ble 58 år gammel.

Blir aldri glemt
Frode Grodås sitt første baklengsmål i Tippeligaen kom etter en Matta-suser. Den tidligere landlagskeeperen vil savne Start-legenden.

- Matta vil alltid være en av de store profilene og fargerike personer i norsk fotball. Han var alltid i godt humør, og scoret det første målet på meg i debutkampen min i Tippeligaen på Kristiansand stadion i 1982.

- Han var en venn og kollega som vi aldri glemmer og som vil bli dypt savnet.

- Et fantastisk menneske
«Matta» jobbet som sportssjef i sitt elskede Start før han ble diagnostisert med sykdommen i fjor sommer.

Arne Sandstø, Start-trener i 2008, jobbet sammen med Mathisen.

- Svein var et fantastisk menneske å være sammen med. Det var gøy fra sekund én. Han hadde glimt i øyet, humor og livsgnist som var fantastisk moro å se på, sier han til Nettavisen.

- Dessuten er det umulig å ikke huske han som spiller også. Disse Start-gutta som løp rundt i de korte buksene sine og var veldig, veldig gode, fortsetter han.

- Svein kjente ekstremt mange mennesker. Det blir en trist dag veldig mange steder i Norge i dag, forteller Sandstø.

- Ekte vare
Ola By Rise vil huske Matta som et tvers gjennom ekte menneske og en som spredte mye glede rundt seg.

- Dette var trist. Han var en strålende spiller med publikumsappell. Han var en Start-legende, gladgutt, humørspreder, rett og slett ekte vare.

- En svært sentral person i norsk klubbfotball er borte, dessverre.

- Mine tanker går til familien, sier landlagets trenerassistent.

- Et forbilde
Tidligere landslagsspiller Jostein Flo hadde Mathisen som forbilde da han var yngre og mottok nyheten med tungt hjerte.

- Huff dette var trist.

- Alle kjenner Matta. Han var en fantastisk person, fargerik og engasjert i alt innen fotballen.

- Jeg husker at han spilte en sommerkamp oppi Stryn en gang, da jeg var liten, på et sammensatt Stryn-lag. Det var stort for meg og de andre som fikk være tilskuere. Han var et forbilde for oss i generasjonen som kom etter ham, sier Flo.

Avlyser dagens trening
Nå er hele Kristiansand-klubben i sorg etter Mathisens bortgang.

Start melder på sine hjemmesider at dagens trening er avlyst. Heller ikke rekruttlagets kamp vil bli spilt.

«Starteren over alle startere – Svein ”Matta” Mathisen – døde i dag, torsdag 27. januar.

Svein Mathisen ble 58 år gammel. Han ble sykmeldt i fjor sommer. Den siste tiden har han kjempet en tøff kamp mot kreften.

Svein Mathisen etterlater seg kone og tre barn.

Ingen spillere har flere klubbkamper for Start enn Matta. Han spilte 663 kamper for sitt kjære lag. Med 106 mål er han tidenes toppscorer i Start. Han fikk også 25 landskamper.», skriver klubben på sine hjemmesider, som er viet fullstendig til Start-legendens minne.

Fikk beskjed på fisketur
Fotballprofilen ble altså rammet av kreft i fjor somme. Han fikk beskjeden av legen i juli, mens han fisket laks i elva Gaula med tidligere Start-trener og landslagsprofil Stig Inge Bjørnebye.

- Vi sto i vadestøvler midt i elva begge to. I en halv time var alt mørkt. Så bestemte jeg meg for at dette er en kamp som skal vinnes. Jeg synes ikke synd på meg selv, men det vanskeligste var å gi beskjed til familien om at jeg var alvorlig syk. Det er rart. Jeg opplevde at jeg fikk en styrke som jeg ikke trodde jeg hadde, sa han i et intervju med Fædrelandsvennen i september i fjor.

Og «Matta» har siden den gang kjempet en hard kamp mot sykdommen

- Jeg vet ikke hvor lang tid jeg har, men jeg håper jeg vinner også denne kampen. Det blir en vanskelig og tøff fight, såpass har jeg skjønt, sa han til VG Nett i september i fjor.

«Matta» gjorde seg bemerket på fotballbanen som en målfarlig offensiv midtbanemann og ble seriemester med Start i 1978 og 1980.

Alt for Start
Bortsett fra et kort proffopphold i skotske Hibernian, tilbrakte han det meste av karrieren i Kristiansand-klubben, der han var en stor publikumsfavoritt.

Totalt spilte Mathisen 327 seriekamper for Start i den øverste divisjonen og scoret 106 mål, begge er klubbrekorder.

Mathisen har senere jobbet som både sportssjef i Start og som ekspertkommentator for TV 2. Han har også vært innom NRK Radiosporten.

Sønnen Jesper Mathisen spiller nå for Start.

Reklame

NÅ: Knallpriser på skibriller, sportsbriller og solbriller fra Oakley

Kommentarer til denne saken