Gå til sidens hovedinnhold

Måtte kjefte på NRK

Dette visste du ikke om Martin Johnsrud Sundby.

Fram mot åpningsseremonien i Sotsji vil Nettavisen presentere noen av de største, norske OL-håpene i spalten «Dette visste du ikke». Foreldrene til utøverne har gravd i hukommelsen og gitt oss historier og faktaopplysninger om idrettsheltene som de fleste nok ikke var klar over.

Er det én norsk idrettsutøver som bare i løpet av de siste månedene for alvor har seilet opp som en gullfavoritt i OL, er det Martin Johnsrud Sundby.

Fra å leve i skyggen til Petter Northug, og på det beste være en god nummer to, har den skjeggete 29-åringen denne sesongen tatt truende steg mot tronen, og ble blant annet første norske herre til å vinne Tour de Ski da han kom først opp helvetesbakken i Val di Fiemme i januar.

Når han blir omtalt i media – noe han har blitt mye de siste månedene, gjennom sin deltakelse i TV2s «Best av de Beste» og dokumentaren «OL-drømmen» på samme kanal – nevnes flere årsaker til at han først nå, mot slutten av 20-årene, har blitt blant verdens aller beste å regne.

Både trenere og hans nærmeste trekker fram den ekstreme nøyaktigheten når det kommer til trening. Selv nevner Johnsrud Sundby hjerteproblemene som oppsto før forrige sesong, som bidro til enda mer fokus og nøyaktighet. En annen mulig årsak som går igjen, er at Røa-løperen ble far for første gang i januar 2013.

I et intervju med Nettavisen forteller Johnsrud Sundbys mor, Gro Johnsrud Langslet, hvordan sønnen har taklet foreldrerollen, og avslører blant annet også at Martin har synske evner.

- Hva imponerer deg mest med Martin?

- Hans lyse sinn og hjertevarme. Også er han utrolig målbevisst, sier Gro Johnsrud Langslet til Nettavisen.

- Brenner Martin for noe utenom idretten sin?

- Han brenner for sønnen sin, samboeren sin, og familien sin. Han har taklet å bli far på en utrolig kjærlighetsrik måte. Jeg har aldri sett ham så overlykkelig.

- Hva gjør Martin sint?

- Han kan bli ganske sint. Formaninger gjør ham forbanna. Og dumskap.

- Hvordan var Martin på skolen?

- De første årene var han veldig flink, men da han kom i tenårene, var han ikke så opptatt av å være best på skolen lenger. Da var det viktigere å være best på ski og blant gutta.

- Var dere alltid sikre på at Martin skulle hete Martin?

- Martin skulle alltid hete Martin, men det var litt «klabb og babb» rundt etternavnet. Bestefaren hans – min far - var skikkelig irritert på at han på TV bare ble kalt Sundby, og ikke Johnsrud, så en gang han gikk et renn og Kjell Kristian Rike omtalte ham som Martin Sundby, ringte bestefaren meg og sa at jeg måtte ringe NRK og kreve at de brukte begge navn, ellers skulle han gjøre Martin arveløs. Jeg ringte Jann Post, som akkurat da sto sammen med Jon Herwig Carlsen, og sa at de måtte be kommentatoren bruke begge etternavn. Jeg husker Herwig Carlsen sa at «Ja, vi må jo sørge for at gutten får til salt på brødet». Etter det har han alltid blitt kaldt Johnsrud Sundby.

- Hva trodde du Martin skulle bli som voksen?

- Han var utrolig flink til å bygge Lego, så jeg trodde ingeniør. Han snakket vel også litt om å bli doktor.

- Når skjønte dere at Martin kom til å bli blant verdens beste?

- Det har vi vel aldri helt skjønt, men jeg husker da han vant hovedlandsrennet med tre sekunder som 14-åring. I forkant av rennet hadde han skrevet ned, ikke bare at han skulle vinne, men at han skulle vinne med nettopp tre sekunder. Det var ganske spesielt.

- Hvordan var det å oppleve at Martin ble kjendis?

- Det har vel ikke helt gått opp for meg, men det er ikke et tema heller. Jeg syns han fremstår som en «likandes» fyr.

- Har du noen gang opplevd at Martin har vært langt nede eller umotivert?

- Da han var 16 år og jentegal trente han for lite, og det ble tungt å trene seg opp igjen. Da var han litt umotivert. Nedturer har han hatt mange av, blant annet hjerteproblemene, og han har måttet jobbe veldig hardt. Det var tøft for han å komme tilbake.

- Kan du nevne én ting folk flest ikke vet om Martin?

- Da må jeg nevne at han har et utrolig ømskinna hjerte.

Kommentarer til denne saken