RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Måtte rømme fra faren

(AFP/Scanpix)
Sist oppdatert:
Han solgte brus, pantet flasker og studerte. Til slutt måtte Manchester United-stjernen forlate familien uten å varsle faren.

- Hvis det ikke fungerer, så kan han jo alltid gjøre en jobb som Michael Jackson-kopi.

Wigan-manager Paul Jewell flirte.

Han var nemlig ikke spesielt redd for at Antonio Valencia (24) ville bli en flopp. Snaut fire år etter vet alle at Jewell tok en rett avgjørelse i å hente kantspilleren fra Ecuador. Wigan fikk nemlig 16 millioner pund da Valencia ble solgt til Manchester United i sommer, og nå er høyrevingen en av nøkkelspillerne i et Manchester United-lag som kjemper om seriegull og Mesterliga-tittelen.

Tirsdag kveld møter United Bayern München i Mesterliga-kvartfinalen.

Hjalp familien
Ingen kan imidlertid påstå av Valencia er født med sølvskje i munnen.

Ti år gammel spilte han fortsatt bare fotball på den lokale løkka, og mens faren jobbet bidro lille Antonio for at familien skulle overleve. Han hjalp moren med å selge drikkevarer utenfor Lago Agrios Carlos Vernaza-arenaen i Ecuador, og etterpå fartet han og to brødre byen rundt for å finne flasker de kunne pante.

Og var det én ting faren var klar på, var det at sønnen ikke skulle bli fotballspiller.

Det var faren klar på selv om sønnen, 11 år gammel, ble oppdaget av en lokal speider. Dermed fikk han trene regelmessig på et idrettsakademi, før han 16 år gammel fikk tilbud fra Club Deportivo El Nacional, en klubb drevet av militæret i Ecuador.

Valencia måtte imidlertid dra dit uten å si fra til faren. Så stor var nemlig frykten for at han skulle si nei.

- Han hadde aldri sagt ja, har Valencia sagt senere.

- Han ville at jeg skulle bli hos familien, og gjøre meg ferdig med studiene.

- To dager etter at jeg hadde dratt kikket han rundt i huset etter meg. Han lurte på hvor jeg var. Til slutt turte de andre å fortelle at jeg hadde dratt, og etter at han fikk roet seg ned forsto han at jeg hadde gjort det rette.

Det var ikke lett for Valencia å dra. Han har tidligere fortalt at tårene rant. Samtidig var den videre «treningen» i Club Deportivo El Nacional viktig. Til tross for en månedslønn på bare 50 dollar, passet klubben nemlig på talentene sine som om de var i det ordentlige militæret.

- Før vi dro til trening eller skole, måtte man re senga si og rydde. Om kvelden kom så en sersjantlignende fyr for å passe på at vi hadde utført oppgavene våre rett.

Flere saker om Bayern-United:
Fikk tidenes største Bayern-bot
Det gjør United-heltene nå
Nervøs venting for Bayern
- Rooney er for god

Til himmels
Suksessen lot imidlertid ikke vente på seg. I løpet av ett år spilte han fast på klubbens U20-lag, sammen med Birmingham-stjernen Christian Benitez, og han leverte 17 mål på 23 kamper. 18 år gammel debuterte han for klubbens A-lag. Der fikk han spille sammen med forbildet, mangeårig PSV-spiller Edison Mendez. 19 år gammel scoret han så to mål i debuten sin for A-landslaget da Paraguay ble slått 5-2.

Sommeren før han fylte 20 ble han plukket opp av spanske Villarreal, men uten å lykkes. Han fikk bare to A-kamper for La Liga-klubben. I stedet ble han leid ut til Recreativo, og hjalp dem til opprykk før han viste seg fra en bra side i fotball-VM i 2006. Etter turneringen var han en av kandidatene til å bli turneringens beste unge spiller, og etter Cristiano Ronaldos sammenstøt med Wayne Rooney ble det satt i gang en email-kampanje for å hindre Ronaldo i å vinne.

I stedet ble folk oppfordret til å stemme på Valencia.

Det gikk nesten som ønsket.

Valencia fikk flest stemmer i nettavstemningene, men siden prisen ble delt ut basert både på folkets stemmer via nett - og en profesjonell jury - så ble det i stedet tyske Lukas Podolski som fikk utmerkelsen.

Ni kilo muskler
Wigan hadde uansett fattet interesse, og hentet ham først på lån, så permanent, fra Spania. De fikk også orden på fysikken hans, og Valencia skal ha vokst to-tre centimeter i England. Han skal også ha trent på seg ni kilo med ekstra muskelmasse.

Én av årsakene til det er kanskje tidligere Aston Villa-spiller Ulises de la Cruz - som har fungert som Valencias mentor. De to snakker visstnok sammen flere ganger i uka.

- Man er avhengig av å være fysisk sterk for å lykkes i England, sa de la Cruz.

- Rådene hans har vært uvurderlige, sier Valencia.

Han sier det samme om Alex Ferguson.

- Nøkkelen til den gode formen min er tilliten manageren har gitt meg. Utad har han et annet image, men han er veldig åpen med spillerne. Han gir alle en sjanse, sa Valencia tidligere i år.

Så spørs det om Valencia kan gi noe tilbake mot Bayern München tirsdag kveld.

Følg kampen fra minutt til minutt i Nettavisens livesystem tirsdag kveld.

(Kilder: Daily Mail, Guardian, dw-world.de, Wikipedia)

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere